Nova Vlada RS skoro sklopljena

Dodik kaže da će do utorka, 13. novembra ,ili srijede, 14. novembra, biti završeni unutrašnji dogovori i da do tada ima vremena i za neke druge da se pojave i razgovaraju oko učešća u vladi.

Republika Srpska 08.11.2018 | 22:14
Nova Vlada RS skoro sklopljena
Novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će novu vladu Republike Srpske, osim SNSD-a, DNS-a i SP-a, činiti i Ujedinjena Srpska, NDP i grupa Obrena Petrovića iz Doboja.
 
"Vjerujem da još neki mogu da budu u svemu tome. Ima pojedinaca iz drugih političkih partija koji se klasifikuju kao opozicija, a koji žele da razgovaraju", rekao je Dodik večeras za Alternativnu televiziju.

On vjeruje da će do utorka, 13. novembra ili srijede, 14. novembra, biti završeni unutrašnji dogovori i da do tada ima vremena i za neke druge da se pojave i razgovaraju.

"Poslije toga nema više razgovora, jer preostaje pet-šest dana do sjednice Narodne skupšptine Republike Srpske i njenog konstituisanja", naveo je Dodik.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, napominje da je ta stranka rekla sa kim hoće i šta hoće, a sa kim neće da razgovara, ali i ističe da je dobrodošao svaki pojedinac koji smatra da može doprinijeti patriotskom bloku.

On je izrazio spremnost da razgovara i sa liderom NDP-a Draganom Čavićem, ističući da će prihvatiti svakog ko želi da bude dio većine koja je patriotska i za Republiku Srpsku.

"Poštovaćemo subjektivitet svake političke organizacije i biće dogovarani, eventualno, programi i sve ono što ide sa tim", kaže Dodik.

On je istakao da je za Republiku Srpsku veoma značajno da se obezbijedi jedinstvo koje mora da bude manifestovano u vremenu u kojem se čini da je svijet u potpunom neredu.

Dodik kaže da ima mnogo izazova na globalnom nivou i da bi Republika Srpska predstavljala lak plijen ako bi postojala unutrašnja neslaganja.

"Samo sposobna, jaka, jedinistvena Republika Srpska može da pošalje jasan odgovor da nema kalkulacija sa njenim postojanjem i njenom željom da napreduje", poručio je Dodik.

Dodik smatra da je ovaj put moguće jedinstvo na nivou Republike Srpske i BiH, što govori o tome da će u političkom smislu ovo biti gotovo najstabilnije četiri godine mandata, ističući da je to njegova želja.

"Mislim da je ključna ideja okupiti sve i pokazati jedinstvo, jer je to iskonski zahtjev našeg naroda. Srpski narod uvijek traži jedinstvo svih u borbi za nacionalne i državne interese Republike Srpske", istakao je Dodik.

On kaže da vjeruje da je Srpska preživjela najteži period njenog političkog osporavanja od gotovo svih izvan Republike, a i dijela onih koji su iz Republike Srpske.

"Ovo je period potpune afirmacije Republike Srpske i to možemo uraditi samo zajedno. Zato je to dobro i ja sam za to spreman", naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da nije nepoznato da u vladajućoj koaliciji, koja je dobila izbore maestralno, ima sasvim dovoljno kapaciteta za formiranje vlasti, dodajući da upravo zbog ovog cilja, koji je viši od stranačkog, želi da okupi i druge i poziva ih da to urade.

On je naveo da su opoziciju "razbili" izbori, a da su najnovija dešavanja samo refleksija toga.

"Pokušavam kao predsjednik SNSD-a, koji je dobio najveću podršku građana, da budem odgovoran i da napravim efikasnu strukturu vlasti u kojoj će institucije služiti na ponos ljudima, a ne na žaljenje, kao što je to bio slučaj kada su pokušavali da spriječe rad Narodne skupštine Republike Srpske", istakao je Dodik.

Govoreći o novoj skupštinskoj većini u parlamentu Republike Srpske, Dodik je rekao da se trenutno nadzire podrška 56 narodnih poslanika vladajućoj koliciji u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

"To znači da možemo da uđemo i u ustavnu reformu", podsjetivši da dvotrećinska većina u parlamentu Republike Srpske odlučuje o eventualnoj promijeni Ustava Republike Srpske.

On je rekao da Republika Srpska u Ustavu nije riješila nekoliko stvari, među kojima da izbaci smrtnu kaznu i Banjaluku definiše kao glavni grad.

"O tome ćemo vjerovatno razmišljati ako se odlučimo na ustavne promjene. Mi smo to najavili i zbog toga pravimo takvu većinu da odlučivanje u Republici Srpskoj učinimo efikasnim i brzim", istakao je Dodik.

(Srna)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Jasno

08.11.2018 21:39

Mile umislio si puno toga,da vrijediš, !Stalno ti je malo,hoćeš još,još,još-prisješće ti brzo?

ODGOVORITE
Name

Bravo

08.11.2018 21:53

Predsednice podeli svakome pomalo ali da budu jedinstveni kad je odbrana Srpske. Traziti predate nadleznosti i vracanje na pravi Dejtonski ustav. Resurse domacinski koristiti a porodice sa vise dece forsirati jer vise nema dece poginulih da nisu zbrinuti.

ODGOVORITE
Name

Za Bravo

08.11.2018 22:13

Brale, šta su ti stavili u sendvič?

Name

Bili...

08.11.2018 22:27

Kako je stavio slike svojih unucadi iza ledja, a Davorovo dijete nije bitno ima on jos dijece. Sram da ga bude proce i njegovo ko babu zvizdanje sve ce narod naplatiti i vratiti sto je pokrao.

ODGOVORITE
Name

Mirko

08.11.2018 22:50

Predsjedniče, pokušaj napraviti pravednije i manje korumpirano društvo i možeš vladati zauvijek. Siromaštvo se nekako trpi ali konstantna nepravda, ponižavanje i korupcija NE. 24 godine vozim u S. Americi, prešao više od 500,000km, policija me samo 3 puta zaustavila, zaboravio upaliti svjetla vozeći u osvijetljenom gradu, ‘rolling stop’, i brza vožnja, kažnjen samo za brzu vožnju. Svake godine dolazim u BiH, i vozim bratovo auto, gotovo svaki dan me zaustavljaju. Zbilja neznam zašto toliko policije na cestama. Mogu misliti koliko bih me zaustavljali da sam sa EU tablicama.

ODGOVORITE
Name

Sram vas nilo sirotinje!

09.11.2018 10:54

Kako možete reći da se "siromaštvo može nekako trpiti", jeste li vi normalna osoba? Mnogi nemaju da jedu, da djecu školuju, da minimalno žive, za mnoge je takav život dugogodišnja patnja. Vi više od 20 godina vozite po Americi, zgrćete pare, neka nek imate, a ovde vam smeta kad vas policija zaustavi i uzmu 10 km. Vama uzme dvaput godišnje 20-tak KM i to je nepravda, a ovo siromašenje koje traje, pa traje, nije nepravda??? To 20 KM je vaš problem, dok drugi nemaju da jedu, brojni, pa i porodice poginulih, RVI-i, žive na ivici egzistencije... Neka vas je sramota, budalastih i neumjesnih izjava, kao i bahatosti prema brojnim siromašnim, obespravljenim. Ovo što ste izrekli je bezobrazluk i duhovni cinizam !!!

Name

Direkt

08.11.2018 23:03

E moj Cavicu! Ko bi rekao da ti koji si bio Predsjednik RS se grebes za neku sitnu poziciju.

ODGOVORITE
Name

BOBA

08.11.2018 23:04

U BUDUĆE SVI ĆE SVE TRAŽITI .IZ DANA U DAN ĆE IM SE PENJATI NA GRBAČU . VIDJEĆE SE NE ZADOVOLJASTVO U PRAVOM SMISLU.ZNAČI DA LI JE OVO STVARNA POBJEDA NJIHOVA ILI NARODA KOJI JE GLASAO ZA NJIH TO ĆE MO DA VIDIMO.IPAK DAVOR DRAGIČEVIĆ IM JE ZA VRATOM, TO IH PROGANJA.NISU POSEBNO NI RASPOLOŽENI ZATO ŠTO ZNAJU DA ĆE IM NA KRAJU DOĆI GLAVE ALI TO JE KAO DROGA I OVISNOST OD KOJE NE MOGU ODUSTATI.NAPAD JE NAJBOLJA ODBRANA TO VAŽI ZA SVE.I DRUGO PATOLOŠKA ZALJUBLJENOST U PATOLOŠKE LAŽOVE.SRETNO.

ODGOVORITE
Name

Picousti iz Jajinaca

08.11.2018 23:04

Podriguje i prdi u isto vrijeme. Čudo neviđeno!

ODGOVORITE
Name

izraelac

08.11.2018 23:16

pričaće se jednog dana " bilo jednom davno u protektoratu međunarodne zajednice i nije bilo više srba... svi nestali

ODGOVORITE
Name

borac

09.11.2018 04:33

Nova vlada stari nacin rada nemoj neko necem da se nada!!

ODGOVORITE
Name

trebinjac

09.11.2018 06:32

E narode. U Zenici i Tuzli kantonima srusili SDA i HDZ nacionaliste i nastoje se gradjanima okrenuti, akod nas gledaju u krvna zrnca. NIkada nama bolje

ODGOVORITE
Name

Ducle

09.11.2018 07:32

Fakat je da ova spodoba nije svjesna da vodi RS u ambis,propast. Narod misli da se zivi od arlaukanja i da je normalno da im je predsjednik siledzija i lopov...nazalost tek najgore dolazi. Stranci su ga ostavili da ugasi RS

ODGOVORITE
Name

Xxx

09.11.2018 08:31

Zar vI ne vidite oci ovog covjeka,bolest ne izlijeciva!

ODGOVORITE
Name

!!!!!

09.11.2018 21:16

Kad kažete da niste iz ustava izbacili smrtnu kaznu.Pa to je dobra stvar al je ne provodite. Mnogi bi trebali da dobiju smrtnu kaznu šta rade sa jadnim narodom.da je pravne države. Narod im radi čitav mesec za 360 maraka a oni na tajnim računima imaju milione. Gdje je tu božja pravda.nema je. Ne postoji

ODGOVORITE