ЛЕ: ''Ватромет'' у Москви, Лука не стаје! И још...

Лука Јовић не стаје, само је Левандовски испред њега! Мијат гол и асистенција, Марсељ испао! Лацио и Ајнтрахт два кола пре краја групне фазе обезбедили европско пролеће. . .  Марко Николић одржао час фудбала Паоку и сања европско пролеће! Жиру оверио Челсијев пролаз даље.  Тим из Сехешфехервара близу пролаза даље! Ватромет од меча у Москви - седам голова, два аутогола. . . Спартак спретнији од Џерардовог Ренџерса уз двоминутни преокрет! Домаћи тим је три пута губио, а на крају славио с 4:3… Севиља добила 3:2 на гостовању Ахисару после ролеркостера!

Фудбал 08.11.2018 | 21:10
ЛЕ: ''Ватромет'' у Москви, Лука не стаје! И још...
Ако сте одлучили да проведете четвртак вече гледајући Лигу Европе, онда сте дефинитивно учинили добру ствар гледајући дуел између Спартак из Москве и Ренџерса који је завршен победом руског тима 4:3 (2:3).

За 59 минута игре виђено је седам погодака. Спартак је губио три пута. Тим Стивена Џерарда је три пута водио, долазио у предност, али никако није успевао да је задржи.

Био је то стандардан острвски фудбал, са дугачким лоптама на штопере Спартака који се код тих реакција нису најбоље сналазили.

Већ први гол је најавио лудило. Играо се пети минут када је Роман Јеременко постигао аутогол после корнера. Малгарехо је изједначио у 22. минуту, а Кандеиас поново довео Ренџерс у предност од 2:1. На 2:2 се дошло већ у 35. минуту, а сада је Ренџерс скривио аутогол, тачније учинио је то Голдсон. Да Ренџерс оде на полувреме с предношћу побринуо се Мидлтон четири минута пред крај полувремена.

Али, онда је у наставку Спартак укључио сва четири точка и за два минута дошао у предност. Адријано је први погодио у 58. минуту, а минут касније Хани је донео 4:3 на семафор Аткритије Арене у Моксви.

Прави ватромет од голова, од утакмице. Сваких 10 минута нешто се догађало, а најчешће је то био гол.  Са једне или друге стране.

Са овом победом Спартак је дошао до петог бода, колико има и другопласирани Ренџерс који је вечерас доживео први пораз у Лиги Европе ове сезоне. Можда је шкотски тим то могао да избегне, али га је и статива у надокнади у томе спречила.

Од преосталих утакмица треба додати и да су два шпанска представника умало имала два нерешена меча у гостима, иако су били фаворити. На крају се Севиља извукла у самом финишу.

Тај тим је добио 2:3 на гостовању Ахисару! Иако је водила с 2:0 све до 52. минуту, морала је Севиља добро да се помучи. Стрелци су били Нолито и Муријел за добро отварање утакмице. Ипак, Ахисар је први смањио преко Мануа, потом је домаћин добио пенал, а Гомез искључење па је Севиља остала с играчем мање.

Иако је Вурал промашио пенал, Ајик је у 78. ипак дао гол за Ахисар и тако смо дошли до 2:2 са играчем више за домаћина. Да све достигне врхунац "потрудио се" пенал за госте и гол Евера Банеге у 87. минуту из пенала за 2:3. За домаћина је читав меч бранио Милан Лукач. 

Виљареал је гостовао Рапиду у Бечу и играо само 0:0. Може се то сматрати киксом, али је ситуација у групи Г веома компликована. Жута Подморница је прва са шест бодова, по пет имају Ренџерс и Спартак, а Рапид је последњи са четири бода. 

Кикснуо је на неки начин и Бешикташ који је до самог краја водио против Генка с 0:1 после гола Рикарда Кварежме, да би белгијски тим извукао реми преко Бергеа у 87. минуту.

Марко Николић одржао час фудбала Паоку и сања европско пролеће! Жиру оверио Челсијев пролаз даље. Тим из Сехешфехервара близу пролаза даље!

Чуда прави Марко Николић на клупи Видеотона! Ове сезоне подарио је мађарском клубу први улазак у групну фазу неког европског такмичења после пет година, а сада је врло близу да свој тим одведе до првог европског пролећа после више од 33 године!

Екипа Марка Николића одржала је час фудбала у Будимпешти, где игра европске окршаје и савладала Паок минималним резултатом (1:0), чиме је преузела судбину у своје руке. Била је то класична утакмица с потписом Марка Николића. Тврда, дисциплинована, с максималним фокусом на један циљ - победу. Овим тријумфом Марко Николић стигао је учинак свог претходника Паула Соузе управо из сезоне 2012/13, када је с Видеотоном освојио шест бодова из победа над Базелом и Спортингом, али није прошао даље. Видеотон под командом некадашњег тренера Партизана има велику прилику да направи историјски резултат. 

Да живот пише романе најбоље показује пример бугарског везисте Георгија Миланова. Стигао је летос у Сехешфехервара, када је Видеотон већ обезбедио пролаз у Лигу Европе, али није се најбоље уклопио од старта. Николић му је, ипак, дао простор за адаптацију и могућност да поврати свој голгетерски њух. Није му се дало у домаћем шампионату, па чак ни у првом полувремену сусрета са Паоком, али можда најважнији гол каријере управо је дело Георгија Миланова. Играо се сам почетак другог полувремена, када је одбрана Паока лоше изнела лопту из свог казненог простора и омогућила домаћину да стигне до поготка. Пауло Винисијус је попут муње протрчао по левом боку, центрирао и нашао пут до мреже. Стадион је експлодирао. 

Могао је Видеотон и до убедљивије победе над грчким вицешампионом, али је Миланов у финишу првог дела са ивице шеснаестерца испустио врло добру шансу. Било како, Видеотон је баш уз помоћ Миланова остварио зацртани циљ и дошао у ситуацију да се реално нада европском пролећу. Паок јесте нападао са свих страна у последњих десет минута, чак је Понтус Вернблум имао стопостотну шансу, али је лопта прохујала поред леве стативе.

Српски голгетери Александар Пријовић и Марко Шћеповић били су у стартним поставама, с тим да је бивши нападач Партизана замењен у 77. минуту. 

Челси је оправдао очекивања на гостовању у леденом Борисову, где је оверио пласман у другу фазу и четврту победу у Групи Л. Плавци нису били тако убедљиви као у првом сусрету две екипе, али су урадили довољно да остану савршеног учинка. 

Једини погодак на утакмици дело је Оливијеа Жируа, који је данас одменио Алвара Морату у срцу напада. Француз је био врло активан и у одбрани која је претходила крађи лопте и онда ефикасној завршници. Жиру се није либио да уђе са саиграчима у пресинг на 40 метара од противничког гола, отео лопту, а онда се врхунски отворио за Емерсонов центаршут с левог бока за резантни ударац главом. 

Остао је Маурицио Сари веран идеји да у Лиги Европи промеша карте и одмори неке битне играче. Тако је на левом боку заиграо Емерсон, а у одбрани с њим Кристенсен, Кејхил и Запакоста. Дакле, практично цео резервни тим. Испред њих поново је место нашао Лофтус Чик, Педро је одменио Вилијана, који је касније одменио Азара, а Жиру Морату.

Домаћин је урадио колико је могао, али није могао да парира фаворизованом ривалу. Челси је, логично, држао лопту у свом поседу, гњавио ривала и право је чудо што резултат није био убедљивији.

Лука Јовић не стаје, само је Левандовски испред њега! Мијат гол и асистенција, Марсељ испао! Лацио и Ајнтрахт два кола пре краја групне фазе обезбедили европско пролеће...

Ајнтрахт је права европска звер! Екипа из Франкфурта остварила је четврту победу у групи Х Лиге Европе и то још једном на српски турбо погон. Лука Јовић се не зауставља, некадашњи фудбалер Звезде налази се у животној форми, а овога пута озбиљну подршку имао је и у репрезентативном колеги Мијату Гаћиновићу, стрелцу и асистенту вечерас против Аполона - 3:2. Немачки клуб пребринуо је све бриге око проласка даље, баш као и Лацио који је тукао Марсељ (2:1) и прекратио му овосезонске европске муке.

Ајнтрахт није клуб без континенталног реномеа, ради се о финалисти Купа шампиона из 1960, финалисти Купа УЕФА из 1980, полуфиналисти Купа победника купова из 1976... четвртфинала да не набрајамо, али у скорије време славни немачки тим није имао овако респектабилну екипу која може у континуитету да разбија по Европи. 

На наше задовољство, са Србима као кључним шрафовима...

Лука Јовић и вечерас је постигао гол и то први на утакмици, онај што је начео Кипране. Играо се 17. минут када га је Џетро Вилемс лепо проиграо, а наш млади ас реаговао маниром расног центарфора и савладао чувара мреже Аполона. Луки је ово трећи гол у Европи ове сезоне за само 175 минута проведених на терену, што ће рећи да погађа на сваких цирка 58 минута. Укупно гледано (рачунајући и Бундеслигу) Јовићје на 12 утакмица (свега 652 минута) дао 10 голова (просечно га даје на сваких 65 минута) и бољи од њега од бундеслигашких играча само је Роберт Левандовски са 13, али са далеко више минута проведених на терену. 

Ајнтрахт је блицкригом пресудио Аполону почетком другог полувремена. Прво је Мијат Гаћиновић послужиоСебастијана Алеа за 2:0, да би три минута касније сам савладао кипарског голмана и практично отклонио све дилеме. 

Гледајући резултат неко ће помислити да је Аполон имао некакве шансе у финишу, међутим није тако. После првог гола Зелаје везиста гостију Штендера јесте добио црвени картон (81. минут), али домаћин је други гол постигао тек у четвртом минуту надокнаде, са пенала. Поново је прецизан био Зелаја. 

Трећи Србин из редова Ајнтрахта Филип Костић преседео је свих 90 минута на клупи. 

Ни у другом сусрету ове групе наши интернационалци се нису наиграли, па ипак, Лацио је успео да слави против Марсеља и обезбеди пролаз даље. Чак му остају шансе и за прво место у групи уколико у судару са Ајнтрахтом надокнади оних 1:4 из Франкфурта. Али то је сада мање важно. 

Три велика бода Римљанима обезбедили су головима Марко Пароло и Карлос Кореа у 45. и 55. минуту. Наду гостима на трен је пробудио Тован. Испоставило се - узалуд. Сергеј Милинковић Савић играо је последњих 20 минута - ништа до жутог картона у финишу - док Немања Радоњић није добио шансу од Рудија Гарсије да уђе са клупе. 

ГРУПА Г

Спартак Москва – Ренџерс 4:3 (2:3)
Рапид – Виљареал 0:0

ТАБЕЛА: Виљареал 6, Ренџерс 5, Спартак 5, Рапид 5.

ГРУПА Х

Аполон Лимасол – Ајнтрахт 2:3 (0:1)
Лацио – Марсељ 2:1 (1:0)

ТАБЕЛА: Ајнтрахт 12, Лацио 9, Марсеј 1, Аполон 1.

ГРУПА И

Генк – Бешикташ 1:1 (0:1)
Малме – Сарпсборг 1:1 (0:0)

ТАБЕЛА: Генк 7, Сарпсборг 5, Малме 5, Бешикташ 4.

ГРУПА Ј

Акхисар – Севиља 2:3 (0:2)
Краснодар – Стандард 2:1 (0:1)

ТАБЕЛА: Севиља 9, Краснодар 9, Стандард 6, Акхисар 0.

ГРУПА К

Астана - Јаблонец 2:1 (1:0)
Динамо Кијев - Рен 3:1 (1:0)

ТАБЕЛА: Динамо Кијев 8, Астана 8, Рен 3, Јаблонец 2.

ГРУПА Л

БАТЕ Борисов – Челси 0:1 (0:0)
Видеотон - ПАОК 1:0 (0:0)

ТАБЕЛА: Челси 12, Видеотон 6, ПАОК 3, БАТЕ 3.

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар