LE: ''Vatromet'' u Moskvi, Luka ne staje! I još...

Luka Jović ne staje, samo je Levandovski ispred njega! Mijat gol i asistencija, Marselj ispao! Lacio i Ajntraht dva kola pre kraja grupne faze obezbedili evropsko proleće. . .  Marko Nikolić održao čas fudbala Paoku i sanja evropsko proleće! Žiru overio Čelsijev prolaz dalje.  Tim iz Sehešfehervara blizu prolaza dalje! Vatromet od meča u Moskvi - sedam golova, dva autogola. . . Spartak spretniji od Džerardovog Rendžersa uz dvominutni preokret! Domaći tim je tri puta gubio, a na kraju slavio s 4:3… Sevilja dobila 3:2 na gostovanju Ahisaru posle rolerkostera!

Fudbal 08.11.2018 | 21:10
LE: ''Vatromet'' u Moskvi, Luka ne staje! I još...
Ako ste odlučili da provedete četvrtak veče gledajući Ligu Evrope, onda ste definitivno učinili dobru stvar gledajući duel između Spartak iz Moskve i Rendžersa koji je završen pobedom ruskog tima 4:3 (2:3).

Za 59 minuta igre viđeno je sedam pogodaka. Spartak je gubio tri puta. Tim Stivena Džerarda je tri puta vodio, dolazio u prednost, ali nikako nije uspevao da je zadrži.

Bio je to standardan ostrvski fudbal, sa dugačkim loptama na štopere Spartaka koji se kod tih reakcija nisu najbolje snalazili.

Već prvi gol je najavio ludilo. Igrao se peti minut kada je Roman Jeremenko postigao autogol posle kornera. Malgareho je izjednačio u 22. minutu, a Kandeias ponovo doveo Rendžers u prednost od 2:1. Na 2:2 se došlo već u 35. minutu, a sada je Rendžers skrivio autogol, tačnije učinio je to Goldson. Da Rendžers ode na poluvreme s prednošću pobrinuo se Midlton četiri minuta pred kraj poluvremena.

Ali, onda je u nastavku Spartak uključio sva četiri točka i za dva minuta došao u prednost. Adrijano je prvi pogodio u 58. minutu, a minut kasnije Hani je doneo 4:3 na semafor Atkritije Arene u Moksvi.

Pravi vatromet od golova, od utakmice. Svakih 10 minuta nešto se događalo, a najčešće je to bio gol.  Sa jedne ili druge strane.

Sa ovom pobedom Spartak je došao do petog boda, koliko ima i drugoplasirani Rendžers koji je večeras doživeo prvi poraz u Ligi Evrope ove sezone. Možda je škotski tim to mogao da izbegne, ali ga je i stativa u nadoknadi u tome sprečila.

Od preostalih utakmica treba dodati i da su dva španska predstavnika umalo imala dva nerešena meča u gostima, iako su bili favoriti. Na kraju se Sevilja izvukla u samom finišu.

Taj tim je dobio 2:3 na gostovanju Ahisaru! Iako je vodila s 2:0 sve do 52. minutu, morala je Sevilja dobro da se pomuči. Strelci su bili Nolito i Murijel za dobro otvaranje utakmice. Ipak, Ahisar je prvi smanjio preko Manua, potom je domaćin dobio penal, a Gomez isključenje pa je Sevilja ostala s igračem manje.

Iako je Vural promašio penal, Ajik je u 78. ipak dao gol za Ahisar i tako smo došli do 2:2 sa igračem više za domaćina. Da sve dostigne vrhunac "potrudio se" penal za goste i gol Evera Banege u 87. minutu iz penala za 2:3. Za domaćina je čitav meč branio Milan Lukač. 

Viljareal je gostovao Rapidu u Beču i igrao samo 0:0. Može se to smatrati kiksom, ali je situacija u grupi G veoma komplikovana. Žuta Podmornica je prva sa šest bodova, po pet imaju Rendžers i Spartak, a Rapid je poslednji sa četiri boda. 

Kiksnuo je na neki način i Bešiktaš koji je do samog kraja vodio protiv Genka s 0:1 posle gola Rikarda Kvarežme, da bi belgijski tim izvukao remi preko Bergea u 87. minutu.

Marko Nikolić održao čas fudbala Paoku i sanja evropsko proleće! Žiru overio Čelsijev prolaz dalje. Tim iz Sehešfehervara blizu prolaza dalje!

Čuda pravi Marko Nikolić na klupi Videotona! Ove sezone podario je mađarskom klubu prvi ulazak u grupnu fazu nekog evropskog takmičenja posle pet godina, a sada je vrlo blizu da svoj tim odvede do prvog evropskog proleća posle više od 33 godine!

Ekipa Marka Nikolića održala je čas fudbala u Budimpešti, gde igra evropske okršaje i savladala Paok minimalnim rezultatom (1:0), čime je preuzela sudbinu u svoje ruke. Bila je to klasična utakmica s potpisom Marka Nikolića. Tvrda, disciplinovana, s maksimalnim fokusom na jedan cilj - pobedu. Ovim trijumfom Marko Nikolić stigao je učinak svog prethodnika Paula Souze upravo iz sezone 2012/13, kada je s Videotonom osvojio šest bodova iz pobeda nad Bazelom i Sportingom, ali nije prošao dalje. Videoton pod komandom nekadašnjeg trenera Partizana ima veliku priliku da napravi istorijski rezultat. 

Da život piše romane najbolje pokazuje primer bugarskog veziste Georgija Milanova. Stigao je letos u Sehešfehervara, kada je Videoton već obezbedio prolaz u Ligu Evrope, ali nije se najbolje uklopio od starta. Nikolić mu je, ipak, dao prostor za adaptaciju i mogućnost da povrati svoj golgeterski njuh. Nije mu se dalo u domaćem šampionatu, pa čak ni u prvom poluvremenu susreta sa Paokom, ali možda najvažniji gol karijere upravo je delo Georgija Milanova. Igrao se sam početak drugog poluvremena, kada je odbrana Paoka loše iznela loptu iz svog kaznenog prostora i omogućila domaćinu da stigne do pogotka. Paulo Vinisijus je poput munje protrčao po levom boku, centrirao i našao put do mreže. Stadion je eksplodirao. 

Mogao je Videoton i do ubedljivije pobede nad grčkim vicešampionom, ali je Milanov u finišu prvog dela sa ivice šesnaesterca ispustio vrlo dobru šansu. Bilo kako, Videoton je baš uz pomoć Milanova ostvario zacrtani cilj i došao u situaciju da se realno nada evropskom proleću. Paok jeste napadao sa svih strana u poslednjih deset minuta, čak je Pontus Vernblum imao stopostotnu šansu, ali je lopta prohujala pored leve stative.

Srpski golgeteri Aleksandar Prijović i Marko Šćepović bili su u startnim postavama, s tim da je bivši napadač Partizana zamenjen u 77. minutu. 

Čelsi je opravdao očekivanja na gostovanju u ledenom Borisovu, gde je overio plasman u drugu fazu i četvrtu pobedu u Grupi L. Plavci nisu bili tako ubedljivi kao u prvom susretu dve ekipe, ali su uradili dovoljno da ostanu savršenog učinka. 

Jedini pogodak na utakmici delo je Olivijea Žirua, koji je danas odmenio Alvara Moratu u srcu napada. Francuz je bio vrlo aktivan i u odbrani koja je prethodila krađi lopte i onda efikasnoj završnici. Žiru se nije libio da uđe sa saigračima u presing na 40 metara od protivničkog gola, oteo loptu, a onda se vrhunski otvorio za Emersonov centaršut s levog boka za rezantni udarac glavom. 

Ostao je Mauricio Sari veran ideji da u Ligi Evropi promeša karte i odmori neke bitne igrače. Tako je na levom boku zaigrao Emerson, a u odbrani s njim Kristensen, Kejhil i Zapakosta. Dakle, praktično ceo rezervni tim. Ispred njih ponovo je mesto našao Loftus Čik, Pedro je odmenio Vilijana, koji je kasnije odmenio Azara, a Žiru Moratu.

Domaćin je uradio koliko je mogao, ali nije mogao da parira favorizovanom rivalu. Čelsi je, logično, držao loptu u svom posedu, gnjavio rivala i pravo je čudo što rezultat nije bio ubedljiviji.

Luka Jović ne staje, samo je Levandovski ispred njega! Mijat gol i asistencija, Marselj ispao! Lacio i Ajntraht dva kola pre kraja grupne faze obezbedili evropsko proleće...

Ajntraht je prava evropska zver! Ekipa iz Frankfurta ostvarila je četvrtu pobedu u grupi H Lige Evrope i to još jednom na srpski turbo pogon. Luka Jović se ne zaustavlja, nekadašnji fudbaler Zvezde nalazi se u životnoj formi, a ovoga puta ozbiljnu podršku imao je i u reprezentativnom kolegi Mijatu Gaćinoviću, strelcu i asistentu večeras protiv Apolona - 3:2. Nemački klub prebrinuo je sve brige oko prolaska dalje, baš kao i Lacio koji je tukao Marselj (2:1) i prekratio mu ovosezonske evropske muke.

Ajntraht nije klub bez kontinentalnog renomea, radi se o finalisti Kupa šampiona iz 1960, finalisti Kupa UEFA iz 1980, polufinalisti Kupa pobednika kupova iz 1976... četvrtfinala da ne nabrajamo, ali u skorije vreme slavni nemački tim nije imao ovako respektabilnu ekipu koja može u kontinuitetu da razbija po Evropi. 

Na naše zadovoljstvo, sa Srbima kao ključnim šrafovima...

Luka Jović i večeras je postigao gol i to prvi na utakmici, onaj što je načeo Kiprane. Igrao se 17. minut kada ga je Džetro Vilems lepo proigrao, a naš mladi as reagovao manirom rasnog centarfora i savladao čuvara mreže Apolona. Luki je ovo treći gol u Evropi ove sezone za samo 175 minuta provedenih na terenu, što će reći da pogađa na svakih cirka 58 minuta. Ukupno gledano (računajući i Bundesligu) Jovićje na 12 utakmica (svega 652 minuta) dao 10 golova (prosečno ga daje na svakih 65 minuta) i bolji od njega od bundesligaških igrača samo je Robert Levandovski sa 13, ali sa daleko više minuta provedenih na terenu. 

Ajntraht je blickrigom presudio Apolonu početkom drugog poluvremena. Prvo je Mijat Gaćinović poslužioSebastijana Alea za 2:0, da bi tri minuta kasnije sam savladao kiparskog golmana i praktično otklonio sve dileme. 

Gledajući rezultat neko će pomisliti da je Apolon imao nekakve šanse u finišu, međutim nije tako. Posle prvog gola Zelaje vezista gostiju Štendera jeste dobio crveni karton (81. minut), ali domaćin je drugi gol postigao tek u četvrtom minutu nadoknade, sa penala. Ponovo je precizan bio Zelaja. 

Treći Srbin iz redova Ajntrahta Filip Kostić presedeo je svih 90 minuta na klupi. 

Ni u drugom susretu ove grupe naši internacionalci se nisu naigrali, pa ipak, Lacio je uspeo da slavi protiv Marselja i obezbedi prolaz dalje. Čak mu ostaju šanse i za prvo mesto u grupi ukoliko u sudaru sa Ajntrahtom nadoknadi onih 1:4 iz Frankfurta. Ali to je sada manje važno. 

Tri velika boda Rimljanima obezbedili su golovima Marko Parolo i Karlos Korea u 45. i 55. minutu. Nadu gostima na tren je probudio Tovan. Ispostavilo se - uzalud. Sergej Milinković Savić igrao je poslednjih 20 minuta - ništa do žutog kartona u finišu - dok Nemanja Radonjić nije dobio šansu od Rudija Garsije da uđe sa klupe. 

GRUPA G

Spartak Moskva – Rendžers 4:3 (2:3)
Rapid – Viljareal 0:0

TABELA: Viljareal 6, Rendžers 5, Spartak 5, Rapid 5.

GRUPA H

Apolon Limasol – Ajntraht 2:3 (0:1)
Lacio – Marselj 2:1 (1:0)

TABELA: Ajntraht 12, Lacio 9, Marsej 1, Apolon 1.

GRUPA I

Genk – Bešiktaš 1:1 (0:1)
Malme – Sarpsborg 1:1 (0:0)

TABELA: Genk 7, Sarpsborg 5, Malme 5, Bešiktaš 4.

GRUPA J

Akhisar – Sevilja 2:3 (0:2)
Krasnodar – Standard 2:1 (0:1)

TABELA: Sevilja 9, Krasnodar 9, Standard 6, Akhisar 0.

GRUPA K

Astana - Jablonec 2:1 (1:0)
Dinamo Kijev - Ren 3:1 (1:0)

TABELA: Dinamo Kijev 8, Astana 8, Ren 3, Jablonec 2.

GRUPA L

BATE Borisov – Čelsi 0:1 (0:0)
Videoton - PAOK 1:0 (0:0)

TABELA: Čelsi 12, Videoton 6, PAOK 3, BATE 3.

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar