Прича: Дуга деветка 3.0!

Звезда и по један дугајлија на сваких неколико година - постаје традиција и увек је добитна комбинација.

Фудбал 09.11.2018 | 00:00
Прича: Дуга деветка 3.0!
Звезда и њене дугајлије - прича која се сама намеће после онога што је Милан Павков урадио Ливерпулу у уторак на београдској Маракани. Момак из Бегеча, до пре неколико недеља готово отписан, виђен за трансфер, скрајнут - с два вансеријска гола "ошашавио" је вицепрвака Европе и пред фудбалски свет просуо једну од оних прича бивају испричане једном у 10 или 20 година, учинивши притом да овај данашњи фудбал такав какав је, огрезао у прекомерно богатство, помало посрнуо, постане оно што никада није смео да престане да буде - чиста радост и природна лепота.

Прво је био дечак од 2,02 из Бачке Тополе. Рашчуло се да у дресу АИК-а горе на северу разбија у нижим лигама и даје га да свакој утакмици: 76 мечева и 68 голова. Онда кратко Морнар из Бара, па Лазаревац и коначно Црвена звезда. Пре тога пропале пробе у Француској. Сент Етјен и Кретеј. У време кад двометраши баш и нису били популарни у фудбалу... Била је 2002. година када је Жигић потписао први професионални уговор у животу. Имао је 22 године. Шансу није добио одмах, прво позајмица у Спартак из Суботице и повратак на Маракану после 14 голова на 11 утакмица. Славољуб Муслин је морао да га проба. А кад га је једном пробао више није било дилеме: то је играч на коме ће Звезда градити своју игру.

Све остало спада у најлепше стране историје најтрофејнијег српског клуба. За мање од четири године нешто више од 100 утакмица и чак 70 погодака у црвено-белом дресу. Остала је једна анегдота из периода док је Лотар Матеус водио Партизан. Жигић је већ навелико затрпавао мреже по домаћим теренима кад је на ред дошао вечити дерби. И новинарско питање: Како ћете да зауставите Звездиног двометраша?   

Немац је био духовоти: Како? Позваћу мог пријатеља Влада Дивца. 

Знају добро и звездаши и партизановци како се све завршило. Партизан који је те сезоне успео да одоли и Реал Мадриду и Марсељу и Порту поражен је са 0:3 на Маракани, а Жигић је после сличног гола какав је синоћ постигао Кристијано Роналдо против Манчестера урадио "оно". Тап-тап, па у кош. После је постигао још један гол којим је шампион декласиран. У међувремену и Марко Перовић је матирао Ђорђа Пантића.



О томе колико је Звезда добро прошла његовим трансфером у Расинг из Сантандера није потребно посебно трошити речи. За оно време 6.000.000 евра представљало је озбиљну пару, не само за наше осиромашене клубове, већ на европском тржишту. 

Никола Жигић напустио је Маракану августа 2006. године и на новог дугајлију чекало се три године. Када је Пижон Петровић чуо да су му довели момка од 24 године из треће лиге, конкретно из Земуна, прилично се љутио. То је оно несрећно време за црвено-беле. Скроман играчки кадар, Партизан већ ударио озбиљне темеље шестогодишње доминације. Пижон се пати на тренинзима. Уста модра и црвене флеке по лицу док покушава да једног бека научи како се центрира... Узима лопту, гађа - трепавица. Па се још више изнервира. Како ја могу, а ти не?! И на такву муку стиже му играч из Српске лиге. Шта ће ми сад овај... Али после првог тренинга трећа Звездина звезда потпуно мења мишљење. То је то. Топ играч. Оставите га. Како се зове? Лекић. Добро је... 

Дејан Лекић није имао два метра, међутим са својих 1,93 био је легитимни наследник Николе Жигића. И још једном анонимни дугајлија постао је пун погодак. Далеко од тога да ће Лекић имати учинак попутЖигићевог, но остаће његови голови записани у сећању звездаша. За сезону 15 комада, пет асистенција и она утакмица против Динама из Тбилисија као најлепша меморалија. Сећате се? Прво аутогол, па онда чудесан хет-трик за 5:2 и Звездин пролаз даље у квалификацијама за Лигу Европе. Лекић ће отићи после само годину дана јер финансијски пољуљана Звезда није могла да одбије 2.600.000 евра од Осасуне...



Од Лекића до Павкова проћи ће, ево, пуних седам година. Али дочекала је Црвена звезда своју нову "дугу деветку". Жигић је имао Рому, Лекић Тбилиси, Павков је кренуо најјаче - с уништавањем Ливерпула. ИМилан Павков је у поодмаклим играчким годинама за данашње стандарде (ускоро ће напунити 24). И он је био озбиљан аутсајдер све до оне ноћи у Салцбургу, а ако се тада доказао Владану Милојевићу и купио карту за останак на нашем највећем стадиону, после оног торпеда у мрежу Алисона обезбедио је себи место у алеји Звездиних дугајлија за сва времена.   

А до пре неколико недеља летело је дрвље и камење на оне који су Павкову навукли дрес Црвене звезде - 300.000 евра за оно?! За првих шест месеци шест минута игре! Против Флоријане минут! Шта имамо данас, после Ливерпула? 

Биће довољно ово: Звездаши од 6. новембра 2018. прослављају Павковдан.  

Извор: моззартспорт

Фото: МН Пресс, Старспорт

Коментари / 0

Оставите коментар