Priča: Duga devetka 3.0!

Zvezda i po jedan dugajlija na svakih nekoliko godina - postaje tradicija i uvek je dobitna kombinacija.

Fudbal 09.11.2018 | 00:00
Priča: Duga devetka 3.0!
Zvezda i njene dugajlije - priča koja se sama nameće posle onoga što je Milan Pavkov uradio Liverpulu u utorak na beogradskoj Marakani. Momak iz Begeča, do pre nekoliko nedelja gotovo otpisan, viđen za transfer, skrajnut - s dva vanserijska gola "ošašavio" je viceprvaka Evrope i pred fudbalski svet prosuo jednu od onih priča bivaju ispričane jednom u 10 ili 20 godina, učinivši pritom da ovaj današnji fudbal takav kakav je, ogrezao u prekomerno bogatstvo, pomalo posrnuo, postane ono što nikada nije smeo da prestane da bude - čista radost i prirodna lepota.

Prvo je bio dečak od 2,02 iz Bačke Topole. Raščulo se da u dresu AIK-a gore na severu razbija u nižim ligama i daje ga da svakoj utakmici: 76 mečeva i 68 golova. Onda kratko Mornar iz Bara, pa Lazarevac i konačno Crvena zvezda. Pre toga propale probe u Francuskoj. Sent Etjen i Kretej. U vreme kad dvometraši baš i nisu bili popularni u fudbalu... Bila je 2002. godina kada je Žigić potpisao prvi profesionalni ugovor u životu. Imao je 22 godine. Šansu nije dobio odmah, prvo pozajmica u Spartak iz Subotice i povratak na Marakanu posle 14 golova na 11 utakmica. Slavoljub Muslin je morao da ga proba. A kad ga je jednom probao više nije bilo dileme: to je igrač na kome će Zvezda graditi svoju igru.

Sve ostalo spada u najlepše strane istorije najtrofejnijeg srpskog kluba. Za manje od četiri godine nešto više od 100 utakmica i čak 70 pogodaka u crveno-belom dresu. Ostala je jedna anegdota iz perioda dok je Lotar Mateus vodio Partizan. Žigić je već naveliko zatrpavao mreže po domaćim terenima kad je na red došao večiti derbi. I novinarsko pitanje: Kako ćete da zaustavite Zvezdinog dvometraša?   

Nemac je bio duhovoti: Kako? Pozvaću mog prijatelja Vlada Divca. 

Znaju dobro i zvezdaši i partizanovci kako se sve završilo. Partizan koji je te sezone uspeo da odoli i Real Madridu i Marselju i Portu poražen je sa 0:3 na Marakani, a Žigić je posle sličnog gola kakav je sinoć postigao Kristijano Ronaldo protiv Mančestera uradio "ono". Tap-tap, pa u koš. Posle je postigao još jedan gol kojim je šampion deklasiran. U međuvremenu i Marko Perović je matirao Đorđa Pantića.



O tome koliko je Zvezda dobro prošla njegovim transferom u Rasing iz Santandera nije potrebno posebno trošiti reči. Za ono vreme 6.000.000 evra predstavljalo je ozbiljnu paru, ne samo za naše osiromašene klubove, već na evropskom tržištu. 

Nikola Žigić napustio je Marakanu avgusta 2006. godine i na novog dugajliju čekalo se tri godine. Kada je Pižon Petrović čuo da su mu doveli momka od 24 godine iz treće lige, konkretno iz Zemuna, prilično se ljutio. To je ono nesrećno vreme za crveno-bele. Skroman igrački kadar, Partizan već udario ozbiljne temelje šestogodišnje dominacije. Pižon se pati na treninzima. Usta modra i crvene fleke po licu dok pokušava da jednog beka nauči kako se centrira... Uzima loptu, gađa - trepavica. Pa se još više iznervira. Kako ja mogu, a ti ne?! I na takvu muku stiže mu igrač iz Srpske lige. Šta će mi sad ovaj... Ali posle prvog treninga treća Zvezdina zvezda potpuno menja mišljenje. To je to. Top igrač. Ostavite ga. Kako se zove? Lekić. Dobro je... 

Dejan Lekić nije imao dva metra, međutim sa svojih 1,93 bio je legitimni naslednik Nikole Žigića. I još jednom anonimni dugajlija postao je pun pogodak. Daleko od toga da će Lekić imati učinak poputŽigićevog, no ostaće njegovi golovi zapisani u sećanju zvezdaša. Za sezonu 15 komada, pet asistencija i ona utakmica protiv Dinama iz Tbilisija kao najlepša memoralija. Sećate se? Prvo autogol, pa onda čudesan het-trik za 5:2 i Zvezdin prolaz dalje u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Lekić će otići posle samo godinu dana jer finansijski poljuljana Zvezda nije mogla da odbije 2.600.000 evra od Osasune...



Od Lekića do Pavkova proći će, evo, punih sedam godina. Ali dočekala je Crvena zvezda svoju novu "dugu devetku". Žigić je imao Romu, Lekić Tbilisi, Pavkov je krenuo najjače - s uništavanjem Liverpula. IMilan Pavkov je u poodmaklim igračkim godinama za današnje standarde (uskoro će napuniti 24). I on je bio ozbiljan autsajder sve do one noći u Salcburgu, a ako se tada dokazao Vladanu Milojeviću i kupio kartu za ostanak na našem najvećem stadionu, posle onog torpeda u mrežu Alisona obezbedio je sebi mesto u aleji Zvezdinih dugajlija za sva vremena.   

A do pre nekoliko nedelja letelo je drvlje i kamenje na one koji su Pavkovu navukli dres Crvene zvezde - 300.000 evra za ono?! Za prvih šest meseci šest minuta igre! Protiv Florijane minut! Šta imamo danas, posle Liverpula? 

Biće dovoljno ovo: Zvezdaši od 6. novembra 2018. proslavljaju Pavkovdan.  

Izvor: mozzartsport

Foto: MN Press, Starsport

Komentari / 0

Ostavite komentar