Шаровић: Најгрубљи удар на споразум

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић казао је Фени да у овом тренутку не размишљају о контрамјерама Косову и да остављају простор за повлачење такозваних заштитних мјера које, сматра, "нису заштитне већ практично одустајање од Споразума о слободној трговини ЦЕФТА".

Босна и Херцеговина 08.11.2018 | 12:09
Шаровић: Најгрубљи удар на споразум
По његовим ријечима, Министарство спољне трговине и економских односа БиХ је у сталном дијалогу са Секретаријатом ЦЕФТА-е у Бриселу, али и са Србијом која је такође погођена овим мјерама.

Подсјећања ради, Влада Косова је усвојила одлуку о увођењу заштитних мјера за увоз свих производа произведених у Србији те Босни и Херцеговини. Заштитне мјере подразумијевају порез од десет процената на све производе увезене на Косово, а који потичу из Републике Србије и Босне и Херцеговине.

На питање који, по његовом мишљењу, могу бити разлози за доношење овакве одлуке, одговорио је да су мотиви прилично неразумљиви „ако у позадини нема и неких других неекономских мотива“.

- Чињеница је да ово није први пут да Косово искаче са оваквим или сличним мјерама и на неки начин проблематизује своју позицију као ЦЕФТА страна, што ће вјероватно озбиљно ескалирати у времену пред нама – наводи министар Шаровић.

Истиче да ове мјере косовске владе представљају најгрубљи удар на регионални Споразум о слободној трговини ЦЕФТА. Додаје да се оне ни на који начин не могу оправдати нити су утемељене на било којој одредби Споразума и оне у суштини значе враћање на стање трговине прије успостављања регионалног тржишта слободне трговине.

- Поред реакције Европске уније ми очекујемо предузимања конкретних потеза. Вјерујемо да ће Европска комисија хитно реаговати, јер ове мјере косовских власти пријете да угрозе основне принципе на којима почива ЦЕФТА споразум – закључио је министар Шаровић.

Извор: Фена

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

но сикирики

08.11.2018 12:18

Па свијет висе не занима ЦЕФТА, осим ових банана-дрзава под надохраном ММФ-кредитима за "развој". Осим тога, ста ми увозимо са Косова моземо сами да произведемо, а она биједа тамо је иста као и ова овде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.11.2018 12:23

Признај Косово И рјесен проблем.. Све дрзаве на Балкану су признале Косово ста се има даље да се глуми ? Србија це РС јос висе укопат у гроб са својим хоботницама који раде како Бгд свира

ОДГОВОРИТЕ
Name

симо

08.11.2018 14:21

Ми њима визе, они нама ово.

Name

Невен

08.11.2018 12:29

Која је ово спредња... Србија и БиХ имају потписан споразум са државом коју не признају...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

08.11.2018 14:34

Еее то је врх лицемјерства.

Name

Посматрач

08.11.2018 13:54

Нај бољи министар у Савјету министара у овом сазиву по мишљењу Бошњака. Ја не дијелим то мишљење ал нек буде да је тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нихад

08.11.2018 14:37

Хајде, молим те, ти нам реци ко је по теби најбољи!

Name

Село гори а баба се цесља

08.11.2018 20:52

Мани се цовјеце цефте,осим ако са милом ниси договорио да останес министар.изгора ти сдс гаси спасавај.ако се не успротивис љепотану званом цицко оде сдс на сметљисте историје.

ОДГОВОРИТЕ