ЛШ: ШОК за Јуве, величанствен преокрет Јунајтеда! И још...

Невероватан преокрет Јунајтеда у Торину, Ајакс живи од Тадића! Фудбалери Манчестер јунајтеда савладали су Јувентус са 2:1 у Торину после великог преокрета у финишу утакмице.  Манчестер јунајтед изједначио у Торину против Јувентуса у 86, а победу обезбедио у 90. минуту. Душан Тадић спасио Ајакс, Хофенхајм огромним срцем до бода у Лиону, у оквиру 4. кола Лиге шампиона.  Ајаксов чувар Тадић! Копљаници непоражени у Лисабону захваљујући голу Србина - 1:1.  Мурињо је то! Специјалне измене окренуле Јуве наглавачке, Манчестер имао више среће него памети! Јунајтед славио у Торину, Реал петардирао Плзењ! Моћно, брзо, сурово: Страшни Сити отворио врата осмине финала! Састав Ђозепа Гвардиоле демолирао Шахтјор (6:0), па му у последња два кола недостаје још један бод за оверу пласмана у осмину финала.

Фудбал 07.11.2018 | 23:20
ЛШ: ШОК за Јуве, величанствен преокрет Јунајтеда! И још...
Дерби "Старе даме" и "Црвених ђавола" у групи Х обележио је данашњи програм у елитном такмичењу, а Јунајтед је стигао до тријумфа упркос томе што је губио до 86. минута голом Кристијана Роналда из средине другог полувремена.

Португалац је у 65. минуту постигао диван погодак и прекинуо пост дуг 20 удараца и више од 450 минута.

Кристијано је побегао чувару Виктору Линделефу, добио дугу лопту од Леонарда Бонучија коју није ни желео да прихвата, већ је из трка ухватио волеј и закуцао га уз десну стативу.

Тим који води Масимилијано Алегри је до тог тренутка био много бољи и право је чудо како раније није повео – Сами Кедира и Пауло Дибала су погађали оквир гола, док су стопостотне прилике пропуштали Хуан Квадрадо и Миралем Пјанић.

Са друге стране, Јунајтед, за који је цео меч одиграо наш Немања Матић, био је препознатљиво безопасан и чинило се да ће доживети нови неуспех, али тако није мислио Хуан Мата.

Момак којег је Жозе Мурињо често ниподаштавао, поново је био један од спасилаца, а сада је дивним ударцем из слободњака изједначио у самом финишу.

Већ у следећем нападу велики преокрет комплетирао је Леонардо Бонучи аутоголом, када је у гужви из петерца лопту убацио у сопствену мрежу.

Са ова три бода енглески великан је избегао велике проблеме јер сада има седам, два мање од Јувентуса, а два више од Валенсије, док је Јанг Бојс последњепласирани са само једним.

Има нешто у том тиму што му не да да се преда! Ходао је Манчестер јунајтед ивицом против Њукасла, те у Бормуту, па и вечерас у Торину, али се сваки пут извукао. Штавише, ово што је урадио на терену где не побеђују многи има шмек једног Португалца. Не оног у ког се од недавно куну навијачи Јувентуса, већ човека којег цела Италија, изузимајући навијаче Интера, не може да смисли. Непредвидивог, али и даље великог тактичара, Жозеа Муриња.

Гледао је стратег Црвених ђавола како се његов тим тетура, како не зна где бије, како му можда виси пролаз у наредну фазу такмичења, а онда је двема изменама „окренуо“ дерби утакмицу четвртог кола Групе Х Лиге шампиона у своју корист и вратио Старој дами за пораз на Олд Трафорду, а свој тим примакао осмини финала. Кључним се испоставио 79. минут. Уместо Андера Ерере и Алексиса Санчеза, који опет ништа добро нису показали, Мурињо је послао на терен Хуана Мату и Маруана Фелаинија, а њих двојица из два прекида режирала преокрет, поништивши првенац Кристијана Роналда за Јуве – 2:1.

Објективно, Манчестер је имао више среће него памети. Какав је био пре две седмице на свом, тако неубедљив је био и на Алијанц стадиону. Није могао никгде више од две трећине утакмице. Јуве је доминирао тереном, стварао шансе, али их и пропуштао. У првом делу Сами Кедира је погодио стативу, у другом Пауло Дибала пречку, а кад је Кристијано Роналдо из волеја на дугачки пас Леонарда Бонучија „запалио“ публику и постигао први гол за црно-беле у елитном купу чинило се да је све решено. Посебно што је тим Масимилијана Алегрија био далеко бољи.

А онда Мурињо ради оно што најбоље зна. Вуче потезе с клупе и на два прекида – кад већ из игре није могао – добија утакмицу. Хуан Мата је погодио из слободног ударца само седам минута после уласка, а Маруан Фелаини после још једног прекида, овог пута у режији Ешлија Јанга, спустио лопту на другу статву, где ју је Леонардо Бонучи неспретно убацио у своју мрежу.

Навијачи Јувентуса у неверици. Мурињо у стању еуфорије. Морали су да га смирују. Разумемо и једне и друге, јер су Италијани остали, бар засад, без потрврде пласмана у осмини финала и још нису осигурали прво место, док је Специјални вратио Јунајтед на друго место, са лепим изгледима да ту и остане.

У првом мечу групе Г Рома је славила са 3:1 на гостовању московској ЦСКА и задала "домаћи задатак" посрнулом Реал Мадриду. Међутим, "Краљевски клуб" није имао проблема у Плзењу против Викторије и тријумфовао је резултатом 5:0.

Питање победника решено је већ у првих 45 минута, када је тим Сантјага Соларија имао огромну предност од четири гола.

Вођство је донео Карим Бензема у 21. минуту, што му је био 200. погодак за клуб, а већ у следећем нападу је Каземиро дуплирао предност, да би француски нападач убрзо и други пут затресао мрежу Чеха. До краја полувремена и Бејл је био успешан за подсетник на форму из прошле сезоне.

Фантастичну представу "Краљевића" употпунили су Винисијус Жуниор и Тони Крос – Бразилац му је асистирао после само четири минута проведена на терену, а Немац дивним лобом поставио коначан резултат.

Реал и Рома сада имају по девет бодова и међусобно ће одлучивати о првом месту у групи, док ће ЦСКА вероватно у Лигу Европе јер има четири бода, три више од Плзења.

Очекивано, протутњао је Реал Чешком, међутим, тешко да је и Сантјаго Солари очекивао овако убедљиво издање после мучења у протеклих месец дана. Бранилац пехара петардирао је Викторију из Плзења (5:0) и поравнао се са Ромом на деоби првог места Групе Г, уочи дербија у Риму 27. новембра који ће одлучити ко ће са првог места у осмину финала.

Ако је неефикасност мучила краљевски клуб под вођством Ђулена Лопетегија, онда је вечерас великан из Мадрида пуцао из свих оружја. Решетао. И – није машио. Комплетан посао завршио је за 20 минута, кад су Карим Бензема (двапут, од чега је први био јубиларан 200. погодак за краљевски клуб), Каземиро и Герет Бејл (погодио после 532 минута поста) увели утакмицу у комфорну зону. Тек кад је све било решено, Чеси су се опустили и почетком другог дела развили неколико опасних напада , а пошто их нису искористили, затресла се мрежа на супротној страни, после мајсторије Тонија Кроса.

Осим убедљивог славља и низа лепих потеза, навијаче Реала можда би могао да забрине темепрамент Серхија Рамоса, пошто је капитен све нервознији. Такав је био и на Досан арени, што се најбоље видело кад је у 13. минуту лактом опалио по лицу Милана Хавела, али није кажњен чак ни жутим картоном, иако је везиста домаћег тима због обилног крварења морао касније да напусти игру.

Чини се да је у групи Ф све решено када је питање о екипи која ће бити на првој позицији – то је Манчестер сити који је декласирао Шахтјор са 6:0!

Екипа Пепа Гвардиоле је после 24 минута имала два гола предности – Ријад Махрез је у ногу погодио Давида Силву за вођство, да би Габријел Жезус нешто касније сигурно реализовао пенал. Међутим, судија Виктор Кашаи је направио огромну грешку када је показао на белу тачку после саплитања Рахима Стерлинга о терен.

Међутим, енглески нападач се искупио већ у првом нападу у другом полувремену када је постигао прелеп гол, а до краја су мрежу гостију напунили Ријад Махрез и Жезус, који је комплетирао хет-трик.

Никад лакше, никад брже и никад суровије. Манчестер Ситију у досадашњем току сезоне све иде баш као по лоју, а такав је случај и са Лигом шампиона. Екипа Ђозепа Гвардиоле вечерас је демолирала Шахтјор на Етихаду (6:0), па јој фали само један бод у предстојећа два меча да и формално обезбеди пролаз у осмину финала елитног такмичења. Грађани су до наредне фазе могли и вечерас, али је промоцију одложио Хофенхајм, који је у последњим тренуцима утакмице стигао до бода у Лиону (2:2).

Игра мачке и миша у Манчестеру почела је од уводних тренутака утакмице. Мрежа Андреја Пјатова начета је још у 13. минуту, када је Ријад Марез пред голом уочио лукавог. До краја првог полувремена вођство домаћина дуплирао је Габријел Жесуз, али је права канонада уследила тек у другом полувремену.

Овога пута серију је отворио Стерлинг, а на њу су се надовезали Стерлинг, Марез и Жесус, који је у другом минуту надокнаде стигао до хет-трика. Сити након четири одигране утакмице има девет бодова и прву меч лопту за пролаз имаће за две недеље у Лиону.

Баш као у Манчестеру, Лион је на свом терену имао два гола вишка на паузи, али је и поред играча више пропустио да савлада Хофенхајм – 2:2.

Након неколико уводних шанси гостију, Набил Фекир и Тангуј Ндомбеле су се побринули да сав плен остане на "Групама стадиону", после чега се назирала осмина финала најелитнијег европског такмичења.

Касим Адамс је почетком наставка зарадио други жути картон и чинило се да повратка за бундеслигаша нема.

Међутим, тако нису мислили Немци који су одиграли невероватно друго полувреме – Андреј Крамарић је изједначио у 65, а у другом минуту надокнаде Кадерабек је оставио наду Немцима за пролаз даље.

Хофенхајм је трећи са три бода, Лион је други са шест, док је Сити на првој позицији са девет. Шахтјор је скупио два бода.

А Лион би могао озбиљно да зажали због вечерашње пропуштене прилике, јер је успео да прими два гола са играчем више. Екипа Бруна Женесија је одиграла перфектних 45 минута, имала сигурно вођство захваљујући погоцима Фекира и Ндомелеа, а онда и перфектну ситуацију с обзиром да је Касим Нуху на самом старту другог полувремена добио другу јавну опомену.

Али домаћину као да је управо тај моменат ставио окове на ноге. Прво је Крамарић смањио вођство Лиона у 65. минуту, да би потом Кадерабек шокирао домаћу публику у другом минуту надокнаде. Хофенхајму је ово био трећи реми у четири кола, па је састав Јулијана Нагелсмана остао у трци за пролазак у осмину финала.

И у групи Е је малтене решено ко ће ићи даље, посебно пошто је Ајакс успео да избегне пораз од Бенфике и сада, уз минхенски Бајерн има одличну шансу да прође даље.

"Копљаници" су у Лисабону одиграли нерешено 1:1 највише захваљујући српском репрезентативцу Душану Тадићу. Тадић је у другом полувремену на маестралан начин изједначио, када је прихватио дубинску лопту, предриблао голмана и малтене из мртвог угла лопту ћушнуо преко линије.

Претходно је домаћину, за којег је Љубомир Фејса одиграо целу утакмицу и добио жути картон, предност донео Жонас у првом полувремену.

Ајакс сада има осам бодова на другом месту, четири више од Бенфике која је трећа, док је Бајерн на првој позицији са 10.

Ајакс је неокрњен прошетао кроз Лисабон и додао још један бод на свој фини салдо у групи Е, а за све се побринуо наш Душан Тадић. Српски репрезентативац је постигао погодак вредан ремија у дуелу са Бенфиком и то после сјајног паса Хакима Зијеха.

Играо се 61. минут, Мароканац је упутио прелепу дугу лопту, а српски чаробњак поред двојице чувара мајсторски побегао и из два покушаја матирао младог голмана Влаходимоса. Био је то погодак не само у мрежу већ и у срце навијача Бенфике и публике на Лужу која је у добром делу утакмице уживала у игри својих љубимаца и очекивала победу.

И голман гостију Онана, помагао је својски грешкама Орловима, а после једног великог кикса у 29. минуту Жонас је донео предност домаћину. 

Генерално, Бенфика је била боља само у уводних 30 минута, када је стигла до предности, а све после тога ишло је на воденицу гостију из Амстердама. Хаким Зијех и млади Ван Бек пропустили су две сјајне шансе у финишу првог дела да донесу изједначење Копљаницима, а друго полувреме донело је нешто слабији фудбал па смо осим поготка Тадића видели још само једну шансу за Грималда али је и голман Ајакса маестрално интервенисао у последњим секундама утакмице.

На крају, после свега можда и најпоштенији резултат је забележен у Лисабону, а бод одржава Бенфику и даље у игри за пласман у осмину финала, мада би све могло да се оконча у следећем колу на гостовању у Минхену.

Љубомир Фејса одиграо је свих 90 минута за домаћине и добио жути картон док Андрија Живковић није био у протоколу.

Што се тиче лидера у овој групи, Бајерн је очекивано савладао АЕК са 2:0 у Минхену, али осим резултатаНико Ковач не може да буде задовољан општим утиском. Поново се Бајерн мучио, нема ту препознатљиве течне игре, а поготке за победу постигао је, а ко други до Роберт Левандовски.

Први, са беле тачке у 31. минуту после неопрезног прекршаја српског интернационалца Ћосића, а други после корнера и набачене лопте Кимиха у 71. Да је Ајакс славио вечерас у Лисабону и Баварци би прославили пласман у осмину финала, овако морају у следећем колу да освоје барем бод против Бенфике.

Баварци су потврдили да полако излазе из кризе, рутинском победом над екипеом АЕК-а са 2:0.

Двоструки стрелац био је очекивано Роберт Левандовски који је погађао у 31. и 71. минуту. Први гол пољски нападач постигао је са беле тачке, пошто га је претходно оборио наш Урош Ћосић.

АЕК је остао закуцан на дну табеле без иједног бода и гол разликом 2:10.

Лига шампиона, 4. коло:

Група Е

Бајерн - АЕК 2:0 (1:0)
/Левандовски 30п. 71/

Бенфика - Ајакс 1:1 (1:0)
/Жонас 29 - Тадић 61/

ТАБЕЛА: Бајерн 10, Ајакс 8, Бенфика 4, АЕК 0.

Група Ф

Манчестер сити - Шахтјор 6:0 (2:0)
/Д. Силва 13, Габријел Жезус 24п, 71п, 90+2, Стерлинг 49; Марез 84/

Лион - Хофенхајм 2:2 (2:0)
/Фекир 19, Ндобеле 28 - Крамарић 65, Кадерабек 90+1/

ТАБЕЛА: Манчестер сити 9, Лион 6, Хофенхајм 3, Шахтјор 2.

Група Г

ЦСКА - Рома 1:2 (0:1)
/Сигурдсон 51 - Манолас 4, Пелегрини 59/

Викторија Плзен - Реал Мадрид 0:5 (0:4)
/Бензема 21, 37, Каземиро 23, Бејл, Крос 67/

ТАБЕЛА: Рома 9, Реал Мадрид 9, ЦСКА 3, Плзен 1.

Група Х

Валенсија - Јанг бојс 3:1 (2:1)
/Мина 14, 42, Солер 56 - Асале 37/

Јувентус - Манчестер јунајтед 1:2 (0:0)
/Роналдо 65 - Мата 86, Сандро 90/

ТАБЕЛА: Јувентус 9, Манчестер јунајтед 7, Валенсија 5, Јанг бојс 1.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар