LŠ: ŠOK za Juve, veličanstven preokret Junajteda! I još...

Neverovatan preokret Junajteda u Torinu, Ajaks živi od Tadića! Fudbaleri Mančester junajteda savladali su Juventus sa 2:1 u Torinu posle velikog preokreta u finišu utakmice.  Mančester junajted izjednačio u Torinu protiv Juventusa u 86, a pobedu obezbedio u 90. minutu. Dušan Tadić spasio Ajaks, Hofenhajm ogromnim srcem do boda u Lionu, u okviru 4. kola Lige šampiona.  Ajaksov čuvar Tadić! Kopljanici neporaženi u Lisabonu zahvaljujući golu Srbina - 1:1.  Murinjo je to! Specijalne izmene okrenule Juve naglavačke, Mančester imao više sreće nego pameti! Junajted slavio u Torinu, Real petardirao Plzenj! Moćno, brzo, surovo: Strašni Siti otvorio vrata osmine finala! Sastav Đozepa Gvardiole demolirao Šahtjor (6:0), pa mu u poslednja dva kola nedostaje još jedan bod za overu plasmana u osminu finala.

Fudbal 07.11.2018 | 23:20
LŠ: ŠOK za Juve, veličanstven preokret Junajteda! I još...
Derbi "Stare dame" i "Crvenih đavola" u grupi H obeležio je današnji program u elitnom takmičenju, a Junajted je stigao do trijumfa uprkos tome što je gubio do 86. minuta golom Kristijana Ronalda iz sredine drugog poluvremena.

Portugalac je u 65. minutu postigao divan pogodak i prekinuo post dug 20 udaraca i više od 450 minuta.

Kristijano je pobegao čuvaru Viktoru Lindelefu, dobio dugu loptu od Leonarda Bonučija koju nije ni želeo da prihvata, već je iz trka uhvatio volej i zakucao ga uz desnu stativu.

Tim koji vodi Masimilijano Alegri je do tog trenutka bio mnogo bolji i pravo je čudo kako ranije nije poveo – Sami Kedira i Paulo Dibala su pogađali okvir gola, dok su stopostotne prilike propuštali Huan Kvadrado i Miralem Pjanić.

Sa druge strane, Junajted, za koji je ceo meč odigrao naš Nemanja Matić, bio je prepoznatljivo bezopasan i činilo se da će doživeti novi neuspeh, ali tako nije mislio Huan Mata.

Momak kojeg je Žoze Murinjo često nipodaštavao, ponovo je bio jedan od spasilaca, a sada je divnim udarcem iz slobodnjaka izjednačio u samom finišu.

Već u sledećem napadu veliki preokret kompletirao je Leonardo Bonuči autogolom, kada je u gužvi iz peterca loptu ubacio u sopstvenu mrežu.

Sa ova tri boda engleski velikan je izbegao velike probleme jer sada ima sedam, dva manje od Juventusa, a dva više od Valensije, dok je Jang Bojs poslednjeplasirani sa samo jednim.

Ima nešto u tom timu što mu ne da da se preda! Hodao je Mančester junajted ivicom protiv Njukasla, te u Bormutu, pa i večeras u Torinu, ali se svaki put izvukao. Štaviše, ovo što je uradio na terenu gde ne pobeđuju mnogi ima šmek jednog Portugalca. Ne onog u kog se od nedavno kunu navijači Juventusa, već čoveka kojeg cela Italija, izuzimajući navijače Intera, ne može da smisli. Nepredvidivog, ali i dalje velikog taktičara, Žozea Murinja.

Gledao je strateg Crvenih đavola kako se njegov tim tetura, kako ne zna gde bije, kako mu možda visi prolaz u narednu fazu takmičenja, a onda je dvema izmenama „okrenuo“ derbi utakmicu četvrtog kola Grupe H Lige šampiona u svoju korist i vratio Staroj dami za poraz na Old Trafordu, a svoj tim primakao osmini finala. Ključnim se ispostavio 79. minut. Umesto Andera Erere i Aleksisa Sančeza, koji opet ništa dobro nisu pokazali, Murinjo je poslao na teren Huana Matu i Maruana Felainija, a njih dvojica iz dva prekida režirala preokret, poništivši prvenac Kristijana Ronalda za Juve – 2:1.

Objektivno, Mančester je imao više sreće nego pameti. Kakav je bio pre dve sedmice na svom, tako neubedljiv je bio i na Alijanc stadionu. Nije mogao nikgde više od dve trećine utakmice. Juve je dominirao terenom, stvarao šanse, ali ih i propuštao. U prvom delu Sami Kedira je pogodio stativu, u drugom Paulo Dibala prečku, a kad je Kristijano Ronaldo iz voleja na dugački pas Leonarda Bonučija „zapalio“ publiku i postigao prvi gol za crno-bele u elitnom kupu činilo se da je sve rešeno. Posebno što je tim Masimilijana Alegrija bio daleko bolji.

A onda Murinjo radi ono što najbolje zna. Vuče poteze s klupe i na dva prekida – kad već iz igre nije mogao – dobija utakmicu. Huan Mata je pogodio iz slobodnog udarca samo sedam minuta posle ulaska, a Maruan Felaini posle još jednog prekida, ovog puta u režiji Ešlija Janga, spustio loptu na drugu statvu, gde ju je Leonardo Bonuči nespretno ubacio u svoju mrežu.

Navijači Juventusa u neverici. Murinjo u stanju euforije. Morali su da ga smiruju. Razumemo i jedne i druge, jer su Italijani ostali, bar zasad, bez potrvrde plasmana u osmini finala i još nisu osigurali prvo mesto, dok je Specijalni vratio Junajted na drugo mesto, sa lepim izgledima da tu i ostane.

U prvom meču grupe G Roma je slavila sa 3:1 na gostovanju moskovskoj CSKA i zadala "domaći zadatak" posrnulom Real Madridu. Međutim, "Kraljevski klub" nije imao problema u Plzenju protiv Viktorije i trijumfovao je rezultatom 5:0.

Pitanje pobednika rešeno je već u prvih 45 minuta, kada je tim Santjaga Solarija imao ogromnu prednost od četiri gola.

Vođstvo je doneo Karim Benzema u 21. minutu, što mu je bio 200. pogodak za klub, a već u sledećem napadu je Kazemiro duplirao prednost, da bi francuski napadač ubrzo i drugi put zatresao mrežu Čeha. Do kraja poluvremena i Bejl je bio uspešan za podsetnik na formu iz prošle sezone.

Fantastičnu predstavu "Kraljevića" upotpunili su Vinisijus Žunior i Toni Kros – Brazilac mu je asistirao posle samo četiri minuta provedena na terenu, a Nemac divnim lobom postavio konačan rezultat.

Real i Roma sada imaju po devet bodova i međusobno će odlučivati o prvom mestu u grupi, dok će CSKA verovatno u Ligu Evrope jer ima četiri boda, tri više od Plzenja.

Očekivano, protutnjao je Real Češkom, međutim, teško da je i Santjago Solari očekivao ovako ubedljivo izdanje posle mučenja u proteklih mesec dana. Branilac pehara petardirao je Viktoriju iz Plzenja (5:0) i poravnao se sa Romom na deobi prvog mesta Grupe G, uoči derbija u Rimu 27. novembra koji će odlučiti ko će sa prvog mesta u osminu finala.

Ako je neefikasnost mučila kraljevski klub pod vođstvom Đulena Lopetegija, onda je večeras velikan iz Madrida pucao iz svih oružja. Rešetao. I – nije mašio. Kompletan posao završio je za 20 minuta, kad su Karim Benzema (dvaput, od čega je prvi bio jubilaran 200. pogodak za kraljevski klub), Kazemiro i Geret Bejl (pogodio posle 532 minuta posta) uveli utakmicu u komfornu zonu. Tek kad je sve bilo rešeno, Česi su se opustili i početkom drugog dela razvili nekoliko opasnih napada , a pošto ih nisu iskoristili, zatresla se mreža na suprotnoj strani, posle majstorije Tonija Krosa.

Osim ubedljivog slavlja i niza lepih poteza, navijače Reala možda bi mogao da zabrine temeprament Serhija Ramosa, pošto je kapiten sve nervozniji. Takav je bio i na Dosan areni, što se najbolje videlo kad je u 13. minutu laktom opalio po licu Milana Havela, ali nije kažnjen čak ni žutim kartonom, iako je vezista domaćeg tima zbog obilnog krvarenja morao kasnije da napusti igru.

Čini se da je u grupi F sve rešeno kada je pitanje o ekipi koja će biti na prvoj poziciji – to je Mančester siti koji je deklasirao Šahtjor sa 6:0!

Ekipa Pepa Gvardiole je posle 24 minuta imala dva gola prednosti – Rijad Mahrez je u nogu pogodio Davida Silvu za vođstvo, da bi Gabrijel Žezus nešto kasnije sigurno realizovao penal. Međutim, sudija Viktor Kašai je napravio ogromnu grešku kada je pokazao na belu tačku posle saplitanja Rahima Sterlinga o teren.

Međutim, engleski napadač se iskupio već u prvom napadu u drugom poluvremenu kada je postigao prelep gol, a do kraja su mrežu gostiju napunili Rijad Mahrez i Žezus, koji je kompletirao het-trik.

Nikad lakše, nikad brže i nikad surovije. Mančester Sitiju u dosadašnjem toku sezone sve ide baš kao po loju, a takav je slučaj i sa Ligom šampiona. Ekipa Đozepa Gvardiole večeras je demolirala Šahtjor na Etihadu (6:0), pa joj fali samo jedan bod u predstojeća dva meča da i formalno obezbedi prolaz u osminu finala elitnog takmičenja. Građani su do naredne faze mogli i večeras, ali je promociju odložio Hofenhajm, koji je u poslednjim trenucima utakmice stigao do boda u Lionu (2:2).

Igra mačke i miša u Mančesteru počela je od uvodnih trenutaka utakmice. Mreža Andreja Pjatova načeta je još u 13. minutu, kada je Rijad Marez pred golom uočio lukavog. Do kraja prvog poluvremena vođstvo domaćina duplirao je Gabrijel Žesuz, ali je prava kanonada usledila tek u drugom poluvremenu.

Ovoga puta seriju je otvorio Sterling, a na nju su se nadovezali Sterling, Marez i Žesus, koji je u drugom minutu nadoknade stigao do het-trika. Siti nakon četiri odigrane utakmice ima devet bodova i prvu meč loptu za prolaz imaće za dve nedelje u Lionu.

Baš kao u Mančesteru, Lion je na svom terenu imao dva gola viška na pauzi, ali je i pored igrača više propustio da savlada Hofenhajm – 2:2.

Nakon nekoliko uvodnih šansi gostiju, Nabil Fekir i Tanguj Ndombele su se pobrinuli da sav plen ostane na "Grupama stadionu", posle čega se nazirala osmina finala najelitnijeg evropskog takmičenja.

Kasim Adams je početkom nastavka zaradio drugi žuti karton i činilo se da povratka za bundesligaša nema.

Međutim, tako nisu mislili Nemci koji su odigrali neverovatno drugo poluvreme – Andrej Kramarić je izjednačio u 65, a u drugom minutu nadoknade Kaderabek je ostavio nadu Nemcima za prolaz dalje.

Hofenhajm je treći sa tri boda, Lion je drugi sa šest, dok je Siti na prvoj poziciji sa devet. Šahtjor je skupio dva boda.

A Lion bi mogao ozbiljno da zažali zbog večerašnje propuštene prilike, jer je uspeo da primi dva gola sa igračem više. Ekipa Bruna Ženesija je odigrala perfektnih 45 minuta, imala sigurno vođstvo zahvaljujući pogocima Fekira i Ndomelea, a onda i perfektnu situaciju s obzirom da je Kasim Nuhu na samom startu drugog poluvremena dobio drugu javnu opomenu.

Ali domaćinu kao da je upravo taj momenat stavio okove na noge. Prvo je Kramarić smanjio vođstvo Liona u 65. minutu, da bi potom Kaderabek šokirao domaću publiku u drugom minutu nadoknade. Hofenhajmu je ovo bio treći remi u četiri kola, pa je sastav Julijana Nagelsmana ostao u trci za prolazak u osminu finala.

I u grupi E je maltene rešeno ko će ići dalje, posebno pošto je Ajaks uspeo da izbegne poraz od Benfike i sada, uz minhenski Bajern ima odličnu šansu da prođe dalje.

"Kopljanici" su u Lisabonu odigrali nerešeno 1:1 najviše zahvaljujući srpskom reprezentativcu Dušanu Tadiću. Tadić je u drugom poluvremenu na maestralan način izjednačio, kada je prihvatio dubinsku loptu, predriblao golmana i maltene iz mrtvog ugla loptu ćušnuo preko linije.

Prethodno je domaćinu, za kojeg je Ljubomir Fejsa odigrao celu utakmicu i dobio žuti karton, prednost doneo Žonas u prvom poluvremenu.

Ajaks sada ima osam bodova na drugom mestu, četiri više od Benfike koja je treća, dok je Bajern na prvoj poziciji sa 10.

Ajaks je neokrnjen prošetao kroz Lisabon i dodao još jedan bod na svoj fini saldo u grupi E, a za sve se pobrinuo naš Dušan Tadić. Srpski reprezentativac je postigao pogodak vredan remija u duelu sa Benfikom i to posle sjajnog pasa Hakima Zijeha.

Igrao se 61. minut, Marokanac je uputio prelepu dugu loptu, a srpski čarobnjak pored dvojice čuvara majstorski pobegao i iz dva pokušaja matirao mladog golmana Vlahodimosa. Bio je to pogodak ne samo u mrežu već i u srce navijača Benfike i publike na Lužu koja je u dobrom delu utakmice uživala u igri svojih ljubimaca i očekivala pobedu.

I golman gostiju Onana, pomagao je svojski greškama Orlovima, a posle jednog velikog kiksa u 29. minutu Žonas je doneo prednost domaćinu. 

Generalno, Benfika je bila bolja samo u uvodnih 30 minuta, kada je stigla do prednosti, a sve posle toga išlo je na vodenicu gostiju iz Amsterdama. Hakim Zijeh i mladi Van Bek propustili su dve sjajne šanse u finišu prvog dela da donesu izjednačenje Kopljanicima, a drugo poluvreme donelo je nešto slabiji fudbal pa smo osim pogotka Tadića videli još samo jednu šansu za Grimalda ali je i golman Ajaksa maestralno intervenisao u poslednjim sekundama utakmice.

Na kraju, posle svega možda i najpošteniji rezultat je zabeležen u Lisabonu, a bod održava Benfiku i dalje u igri za plasman u osminu finala, mada bi sve moglo da se okonča u sledećem kolu na gostovanju u Minhenu.

Ljubomir Fejsa odigrao je svih 90 minuta za domaćine i dobio žuti karton dok Andrija Živković nije bio u protokolu.

Što se tiče lidera u ovoj grupi, Bajern je očekivano savladao AEK sa 2:0 u Minhenu, ali osim rezultataNiko Kovač ne može da bude zadovoljan opštim utiskom. Ponovo se Bajern mučio, nema tu prepoznatljive tečne igre, a pogotke za pobedu postigao je, a ko drugi do Robert Levandovski.

Prvi, sa bele tačke u 31. minutu posle neopreznog prekršaja srpskog internacionalca Ćosića, a drugi posle kornera i nabačene lopte Kimiha u 71. Da je Ajaks slavio večeras u Lisabonu i Bavarci bi proslavili plasman u osminu finala, ovako moraju u sledećem kolu da osvoje barem bod protiv Benfike.

Bavarci su potvrdili da polako izlaze iz krize, rutinskom pobedom nad ekipeom AEK-a sa 2:0.

Dvostruki strelac bio je očekivano Robert Levandovski koji je pogađao u 31. i 71. minutu. Prvi gol poljski napadač postigao je sa bele tačke, pošto ga je prethodno oborio naš Uroš Ćosić.

AEK je ostao zakucan na dnu tabele bez ijednog boda i gol razlikom 2:10.

Liga šampiona, 4. kolo:

Grupa E

Bajern - AEK 2:0 (1:0)
/Levandovski 30p. 71/

Benfika - Ajaks 1:1 (1:0)
/Žonas 29 - Tadić 61/

TABELA: Bajern 10, Ajaks 8, Benfika 4, AEK 0.

Grupa F

Mančester siti - Šahtjor 6:0 (2:0)
/D. Silva 13, Gabrijel Žezus 24p, 71p, 90+2, Sterling 49; Marez 84/

Lion - Hofenhajm 2:2 (2:0)
/Fekir 19, Ndobele 28 - Kramarić 65, Kaderabek 90+1/

TABELA: Mančester siti 9, Lion 6, Hofenhajm 3, Šahtjor 2.

Grupa G

CSKA - Roma 1:2 (0:1)
/Sigurdson 51 - Manolas 4, Pelegrini 59/

Viktorija Plzen - Real Madrid 0:5 (0:4)
/Benzema 21, 37, Kazemiro 23, Bejl, Kros 67/

TABELA: Roma 9, Real Madrid 9, CSKA 3, Plzen 1.

Grupa H

Valensija - Jang bojs 3:1 (2:1)
/Mina 14, 42, Soler 56 - Asale 37/

Juventus - Mančester junajted 1:2 (0:0)
/Ronaldo 65 - Mata 86, Sandro 90/

TABELA: Juventus 9, Mančester junajted 7, Valensija 5, Jang bojs 1.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar