Хоће да направе ревизију историје

Позив Француске Хашиму Тачију да присуствује обиљежавању стогодишњици од побједе у Првом свјетском рату је доказ да се на све начине покушава направити ревизија историје, сматра публициста Славиша Павловић.

Србија 07.11.2018 | 22:44
Хоће да направе ревизију историје
Први свјетски рат је истовремено највећа трагедија, али и војна побједа која се због политичких разлога и демографске катастрофе није исплатила нашем народу, сагласни су учесници емисије ,,Глобално'' БН ТВ.

Позив Француске Хашиму Тачију да присуствује обиљежавању стогодишњици од побједе у Првом свјетском рату је доказ да се на све начине покушава направити ревизија историје, сматра публициста Славиша Павловић.

Додаје да му је жао што држава није упутила протестну ноту.

"То је понижавајуће за све нас тренутно као и за обичне војнике који су дали своје животе", сматра публициста Славиша Павловић.

И историчар Милан Ст. Протић је мишљења да је требало предузети неке кораке раније.

"То што су одлучили ставити заставе држава које нису постојале говори да се не ради о обиљежавању годишњице већ то служи у дневнополитичке сврхе".

Протић сматра и да Београд не треба да преговара са представницима с Космета.

"Држава може да преговара с ЕУ. Не видим који компромис ту може да се нађе. Не видим могућност споразума с Косовом већ с ЕУ. Од почетка је погрешно постављено. Они имају свој, а ми свој интерес", казао је он.  

Још један доказ да се настоји промијенити ток историје је и покушај да се Гаврило Принцип окарактерише као терориста .

"Гаврило Принцип не може бити теростиста. Њемачкој не одговара да буде крива за оба рата. Тај рат би почео и са њим и без њега", тврди Павловић. 

Формирање Краљевине СХС је највећа српска грешка и пут у пропаст ако гледамо из данашњег угла, али из тадашње перспективе није постојало друго рјешење које би задовољило Србију и отклонило мотиве због којих је Србија ушла у рат.

Гледајући историјске чињенице Краљ Александар је убијен због све веће нетрпељивости Срба и Хрвата. Југославија је не само промашај  и грешка. То је  потписивање једног крвавог исхода у којем је страдало много невиних људи, закључили су учесници емисије Глобално БН ТВ. 



БН ТВ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Пријатељ Онај,пријатељ Овај...

07.11.2018 21:57

Толико о стогодисњој прици о француском пријатељству

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

07.11.2018 22:11

А ста Дациц казе На ово?

Name

Гробар

07.11.2018 23:32

Само 2коментара цудо за овако демократску тв

Name

Приједорцанин

08.11.2018 10:04

@ре.Дациц це запјевати Селам стизе из Стамбола.