Hoće da naprave reviziju istorije

Poziv Francuske Hašimu Tačiju da prisustvuje obilježavanju stogodišnjici od pobjede u Prvom svjetskom ratu je dokaz da se na sve načine pokušava napraviti revizija istorije, smatra publicista Slaviša Pavlović.

Srbija 07.11.2018 | 22:44
Hoće da naprave reviziju istorije
Prvi svjetski rat je istovremeno najveća tragedija, ali i vojna pobjeda koja se zbog političkih razloga i demografske katastrofe nije isplatila našem narodu, saglasni su učesnici emisije ,,Globalno'' BN TV.

Poziv Francuske Hašimu Tačiju da prisustvuje obilježavanju stogodišnjici od pobjede u Prvom svjetskom ratu je dokaz da se na sve načine pokušava napraviti revizija istorije, smatra publicista Slaviša Pavlović.

Dodaje da mu je žao što država nije uputila protestnu notu.

"To je ponižavajuće za sve nas trenutno kao i za obične vojnike koji su dali svoje živote", smatra publicista Slaviša Pavlović.

I istoričar Milan St. Protić je mišljenja da je trebalo preduzeti neke korake ranije.

"To što su odlučili staviti zastave država koje nisu postojale govori da se ne radi o obilježavanju godišnjice već to služi u dnevnopolitičke svrhe".

Protić smatra i da Beograd ne treba da pregovara sa predstavnicima s Kosmeta.

"Država može da pregovara s EU. Ne vidim koji kompromis tu može da se nađe. Ne vidim mogućnost sporazuma s Kosovom već s EU. Od početka je pogrešno postavljeno. Oni imaju svoj, a mi svoj interes", kazao je on.  

Još jedan dokaz da se nastoji promijeniti tok istorije je i pokušaj da se Gavrilo Princip okarakteriše kao terorista .

"Gavrilo Princip ne može biti terostista. Njemačkoj ne odgovara da bude kriva za oba rata. Taj rat bi počeo i sa njim i bez njega", tvrdi Pavlović. 

Formiranje Kraljevine SHS je najveća srpska greška i put u propast ako gledamo iz današnjeg ugla, ali iz tadašnje perspektive nije postojalo drugo rješenje koje bi zadovoljilo Srbiju i otklonilo motive zbog kojih je Srbija ušla u rat.

Gledajući istorijske činjenice Kralj Aleksandar je ubijen zbog sve veće netrpeljivosti Srba i Hrvata. Jugoslavija je ne samo promašaj  i greška. To je  potpisivanje jednog krvavog ishoda u kojem je stradalo mnogo nevinih ljudi, zaključili su učesnici emisije Globalno BN TV. 



BN TV

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Prijatelj Onaj,prijatelj Ovaj...

07.11.2018 21:57

Toliko o stogodisnjoj prici o francuskom prijateljstvu

ODGOVORITE
Name

re

07.11.2018 22:11

A sta Dacic kaze Na ovo?

Name

Grobar

07.11.2018 23:32

Samo 2komentara cudo za ovako demokratsku tv

Name

Prijedorcanin

08.11.2018 10:04

@re.Dacic ce zapjevati Selam stize iz Stambola.