Вучић и Тачи сутра у Бриселу

Састанак на највишем нивоу између Београда и Приштине биће одржан сутра у Бриселу, уз посредовање шефице европске дипломатије Федерике Могерини, саопштила је Служба за спољне послове ЕУ.

Србија 07.11.2018 | 17:41
Вучић и Тачи сутра у Бриселу
Могерини ће бити домаћин састанка између предсЈедника Србије Александра Вучића и косовског предсЈедника Хашима Тачија.

"Очекује се да ће Вучић и Тачи на састанку потврдити њихову спремност у интензивирању напора да се постигне правно обавезујући споразум о нормализацији односа, што је од суштинске важности за њихов европски пут", наведено је у саопштењу.

Данашња званична потврда услиједила је послије најава приштинских медија да ће ове недјеље Бриселски дијалог бити настављен.

Посљедњи тројни састанак предсЈедника са Могерини одржан је 18. јула 2018.

Директор канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић саопштио је синоћ, поводом одлуке косовских власти о већању такси за увоз робе из Србије, да се Београд повлачи из дијалога док Приштина не опозове своје једностране мЈере које су, како је оцијенио, на штету и Срба и Албанаца на Косову.

Вучић: Први пут не помињу две стране, већ се зна ко је крив

ПредсЈедник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће ићи у Брисел на нове разговоре о КиМ и да очекује од ЕУ да обезбИЈеди спровођење ЦЕФТА споразума, али је у случају приштинских царина примијетио да се први пут не помињу двије стране, већ се зна ко је кривац.

"Говори се о кривцу који не жели стабилизацију прилика", рекао је Вучић.

Казао је да иде у Брисел да уради све што може за људе у Србији, посебно Србе на КиМ.

"У Бриселу ће бити много тешки разговори и са представницима ЕУ од којих очекујем да обезбеде спровођење ЦЕФТА споразума. Не може неко да се понаша као пијанац у авиону, да отвара прозоре и врата. Неко мора да постоји да каже када је било доста - зауставите се, станите са таквим понашањем", рекао је Вучић.

Не може неко да повећава порезе и царине и да зауставља тиме проток робе, рекао Вучић, наводећи да га то брине зато што говори о томе са каквим опасностима се суочавамо.

"Морамо да будемо спремни да људи који тако нешто чине и наиђу на тако жестоко супротстављање ЕУ, али и свих других, па тако и њихових спонзора и подржавалаца, показују на шта су све спремни. Ако су у стању да ово ураде, а знају да неће добити подршку, шта ће да буде следећа казна за Србију, како кажу. Пошто су они богови да донесу казну за Србију", навео је.

Додао је да ће на састанку бити Хашим Тачи, те да је он овлашћен да води дијалог, као и Федерика Могерини и Ангелина Ејхорст и да ће на том састанку свакако да се бори за интересе Србије.

"Борићу се да не дозволимо да будемо окривљени за заустављање процеса споразумевања, разговарања и проналажење компромиса, за шта се залажемо. Да ли очекујем велики напредак, у оваквим условима не очекујем ништа посебно. Биће веома тешка атмосфера, али је боље да разговарамо, јер када разговарамо знам да барем један дан после тога неће предузети потез попут овог. Све што купимо времена обезбеђујемо безбедност за грађане што је добро", поручио је српски предсједник.

(Тањуг)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

ДОXА

07.11.2018 16:45

Само јос појацати то Босни 20 њима 30 посто па нек се пусе....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овде

07.11.2018 17:36

Сам народ негира своју дрзаву,сви спомињу Босну а нико Херцеговину.

Name

Кумиц

07.11.2018 18:01

Ствар је једноставна и око Косова и око БиХ: РЕФЕРЕНДУМ!

Name

Вазелин Јохнy

07.11.2018 18:12

Могерини изгледа подмазује добро!

Name

Да

07.11.2018 17:03

Поново договори једно,а народу на РТРС прицај друго и вици нецу,а оно готово!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер

07.11.2018 17:05

Еј мој Вуско ниско си и ти пао састајес се са оним који су трговали српским органима на Косову са оним који су на црној Америцкој листи мијесас се у изборе у РС прогањају те У Сребреници толико о теби

ОДГОВОРИТЕ
Name

Балкански Фолклор

07.11.2018 17:23

Коло, коло наоколо..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Могерини Футура

07.11.2018 18:13

Нас два брата оба ратујемо, не плац' мајко ако погинемо!

Name

куку нама са нама

07.11.2018 17:30

Да неце ици да мозда разговарају...хаха,о Косову,хаха

ОДГОВОРИТЕ