Vučić i Tači sutra u Briselu

Sastanak na najvišem nivou između Beograda i Prištine biće održan sutra u Briselu, uz posredovanje šefice evropske diplomatije Federike Mogerini, saopštila je Služba za spoljne poslove EU.

Srbija 07.11.2018 | 17:41
Vučić i Tači sutra u Briselu
Mogerini će biti domaćin sastanka između predsJednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsJednika Hašima Tačija.

"Očekuje se da će Vučić i Tači na sastanku potvrditi njihovu spremnost u intenziviranju napora da se postigne pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, što je od suštinske važnosti za njihov evropski put", navedeno je u saopštenju.

Današnja zvanična potvrda uslijedila je poslije najava prištinskih medija da će ove nedjelje Briselski dijalog biti nastavljen.

Posljednji trojni sastanak predsJednika sa Mogerini održan je 18. jula 2018.

Direktor kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić saopštio je sinoć, povodom odluke kosovskih vlasti o većanju taksi za uvoz robe iz Srbije, da se Beograd povlači iz dijaloga dok Priština ne opozove svoje jednostrane mJere koje su, kako je ocijenio, na štetu i Srba i Albanaca na Kosovu.

Vučić: Prvi put ne pominju dve strane, već se zna ko je kriv

PredsJednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će ići u Brisel na nove razgovore o KiM i da očekuje od EU da obezbIJedi sprovođenje CEFTA sporazuma, ali je u slučaju prištinskih carina primijetio da se prvi put ne pominju dvije strane, već se zna ko je krivac.

"Govori se o krivcu koji ne želi stabilizaciju prilika", rekao je Vučić.

Kazao je da ide u Brisel da uradi sve što može za ljude u Srbiji, posebno Srbe na KiM.

"U Briselu će biti mnogo teški razgovori i sa predstavnicima EU od kojih očekujem da obezbede sprovođenje CEFTA sporazuma. Ne može neko da se ponaša kao pijanac u avionu, da otvara prozore i vrata. Neko mora da postoji da kaže kada je bilo dosta - zaustavite se, stanite sa takvim ponašanjem", rekao je Vučić.

Ne može neko da povećava poreze i carine i da zaustavlja time protok robe, rekao Vučić, navodeći da ga to brine zato što govori o tome sa kakvim opasnostima se suočavamo.

"Moramo da budemo spremni da ljudi koji tako nešto čine i naiđu na tako žestoko suprotstavljanje EU, ali i svih drugih, pa tako i njihovih sponzora i podržavalaca, pokazuju na šta su sve spremni. Ako su u stanju da ovo urade, a znaju da neće dobiti podršku, šta će da bude sledeća kazna za Srbiju, kako kažu. Pošto su oni bogovi da donesu kaznu za Srbiju", naveo je.

Dodao je da će na sastanku biti Hašim Tači, te da je on ovlašćen da vodi dijalog, kao i Federika Mogerini i Angelina Ejhorst i da će na tom sastanku svakako da se bori za interese Srbije.

"Boriću se da ne dozvolimo da budemo okrivljeni za zaustavljanje procesa sporazumevanja, razgovaranja i pronalaženje kompromisa, za šta se zalažemo. Da li očekujem veliki napredak, u ovakvim uslovima ne očekujem ništa posebno. Biće veoma teška atmosfera, ali je bolje da razgovaramo, jer kada razgovaramo znam da barem jedan dan posle toga neće preduzeti potez poput ovog. Sve što kupimo vremena obezbeđujemo bezbednost za građane što je dobro", poručio je srpski predsjednik.

(Tanjug)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

DOXA

07.11.2018 16:45

Samo jos pojacati to Bosni 20 njima 30 posto pa nek se puse....

ODGOVORITE
Name

Ovde

07.11.2018 17:36

Sam narod negira svoju drzavu,svi spominju Bosnu a niko Hercegovinu.

Name

Kumic

07.11.2018 18:01

Stvar je jednostavna i oko Kosova i oko BiH: REFERENDUM!

Name

Vazelin Johny

07.11.2018 18:12

Mogerini izgleda podmazuje dobro!

Name

Da

07.11.2018 17:03

Ponovo dogovori jedno,a narodu na RTRS pricaj drugo i vici necu,a ono gotovo!

ODGOVORITE
Name

Penzioner

07.11.2018 17:05

Ej moj Vusko nisko si i ti pao sastajes se sa onim koji su trgovali srpskim organima na Kosovu sa onim koji su na crnoj Americkoj listi mijesas se u izbore u RS proganjaju te U Srebrenici toliko o tebi

ODGOVORITE
Name

Balkanski Folklor

07.11.2018 17:23

Kolo, kolo naokolo..

ODGOVORITE
Name

Mogerini Futura

07.11.2018 18:13

Nas dva brata oba ratujemo, ne plac' majko ako poginemo!

Name

kuku nama sa nama

07.11.2018 17:30

Da nece ici da mozda razgovaraju...haha,o Kosovu,haha

ODGOVORITE