Шта би фудбал био без оваквих ноћи?!

Звезда натерала свет да се замисли – против европске Суперлиге, за душу игре! Тема за размишљање. . .

Фудбал 07.11.2018 | 23:30
Шта би фудбал био без оваквих ноћи?!
Шта би фудбал био без оваквих ноћи?

Питање којим угледни британски новинар Ник Ејмс на америчком И-Ес-Пи-Ену (ЕСПН) отвара текст нама у Србији – а и не само у Србији – више него занимљивог и подједнако актуелног наслова. У слободном преводу...

“Звездин подсетник шта би фудбал изгубио са Суперлигом“.

Јасно је на шта се мисли. Откако је прошле недеље почело ново цурење података из Фоотбалл Леаксафудбалски свет поново разглава о формирању лиге највећих клубова света. Нема испадања за већину од њих. Према неким информацијама чак се гарантује опстанак у наредних 20 година?! Великани узимају и већи део финансијског колача. То је замисао.

Уосталом, људи желе да гледају борбе најјачих? Нико не жели да гледа како Ливерпул тамани “неку тамо Звезду“? Е па, после београдских 2:0 за црвено-беле слика је значајно другачија.

“Црвена звезда није остварила оваку значајну победу откако је 1991. освојила Куп европских шампиона. Тајминг није могао да буде бољи. У недељи у којој су детаљи о плановима великана а оснују континенталну суперлигу домирали новинским извештајима, шампион Србије је понудио живописну, дивљу демонстрацију свега оно што би фудбал као спорт могао да у том случају изгуби“, пише Ник Ејмс.

Појашњава...

“Можда би директоре и ловаторе који желе да створе затворену продавницу за елиту требало натерати да погледају ову утакмицу. Да се понавља, тон одврнут до даске. Натерала је све да се присете једне виталне, све ургентније чињенице: за душу фудбала вреди се борити“.

Подсећа Ејмс и на почасни круг за генерацију која је пре 45 година савладала Ливерпул на Енфилду уз напомену да се Звезда тада редовно одмеравала са највећима. Ако Звезда жели да понови успех те генерације из 1973. године мора да опет игра са највећима, а то неће бити могуће ако клубови из Енглеске, Шпаније, Италије, Немачке и Франуске оду под неко стаклено звоно да сами играју између себе.

На конференцији за новинаре уочи меча портпарол Црвене звезде је новинарима из Енглеске забранио да постављају било каква питања о Суперлиги. Објаснио је да је то изричит захтев Уефе.

“У том тренутку деловало је то као кратковид потез. Клубовима који би били бачени у етар таквим расцепом сада више него икада треба дозволити да дигну глас. У том тренутку, нико није знао колико ће гласно Звезда изрећи свој став наредног дана“, поентирао је Ејмс.

Чули су је свуда. Питање је само да ли ће се направити луди.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар