Šta bi fudbal bio bez ovakvih noći?!

Zvezda naterala svet da se zamisli – protiv evropske Superlige, za dušu igre! Tema za razmišljanje. . .

Fudbal 07.11.2018 | 23:30
Šta bi fudbal bio bez ovakvih noći?!
Šta bi fudbal bio bez ovakvih noći?

Pitanje kojim ugledni britanski novinar Nik Ejms na američkom I-Es-Pi-Enu (ESPN) otvara tekst nama u Srbiji – a i ne samo u Srbiji – više nego zanimljivog i podjednako aktuelnog naslova. U slobodnom prevodu...

“Zvezdin podsetnik šta bi fudbal izgubio sa Superligom“.

Jasno je na šta se misli. Otkako je prošle nedelje počelo novo curenje podataka iz Football Leaksafudbalski svet ponovo razglava o formiranju lige najvećih klubova sveta. Nema ispadanja za većinu od njih. Prema nekim informacijama čak se garantuje opstanak u narednih 20 godina?! Velikani uzimaju i veći deo finansijskog kolača. To je zamisao.

Uostalom, ljudi žele da gledaju borbe najjačih? Niko ne želi da gleda kako Liverpul tamani “neku tamo Zvezdu“? E pa, posle beogradskih 2:0 za crveno-bele slika je značajno drugačija.

“Crvena zvezda nije ostvarila ovaku značajnu pobedu otkako je 1991. osvojila Kup evropskih šampiona. Tajming nije mogao da bude bolji. U nedelji u kojoj su detalji o planovima velikana a osnuju kontinentalnu superligu domirali novinskim izveštajima, šampion Srbije je ponudio živopisnu, divlju demonstraciju svega ono što bi fudbal kao sport mogao da u tom slučaju izgubi“, piše Nik Ejms.

Pojašnjava...

“Možda bi direktore i lovatore koji žele da stvore zatvorenu prodavnicu za elitu trebalo naterati da pogledaju ovu utakmicu. Da se ponavlja, ton odvrnut do daske. Naterala je sve da se prisete jedne vitalne, sve urgentnije činjenice: za dušu fudbala vredi se boriti“.

Podseća Ejms i na počasni krug za generaciju koja je pre 45 godina savladala Liverpul na Enfildu uz napomenu da se Zvezda tada redovno odmeravala sa najvećima. Ako Zvezda želi da ponovi uspeh te generacije iz 1973. godine mora da opet igra sa najvećima, a to neće biti moguće ako klubovi iz Engleske, Španije, Italije, Nemačke i Franuske odu pod neko stakleno zvono da sami igraju između sebe.

Na konferenciji za novinare uoči meča portparol Crvene zvezde je novinarima iz Engleske zabranio da postavljaju bilo kakva pitanja o Superligi. Objasnio je da je to izričit zahtev Uefe.

“U tom trenutku delovalo je to kao kratkovid potez. Klubovima koji bi bili bačeni u etar takvim rascepom sada više nego ikada treba dozvoliti da dignu glas. U tom trenutku, niko nije znao koliko će glasno Zvezda izreći svoj stav narednog dana“, poentirao je Ejms.

Čuli su je svuda. Pitanje je samo da li će se napraviti ludi.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar