Прича: Милионер из блата!

Милан Павков је головима против Ливерпула постао европска сензација, али му је живот променио један обичан сусрет на пумпи између Бегеча и Новог Сада.

Фудбал 08.11.2018 | 00:00
Прича: Милионер из блата!
Свака холивудска прича, баш оваква чији је наратор против Ливерпула био Милан Павков, има нус појаве. Сигурни смо – иако нисмо проверавали – да од Хоргоша до Сурдулице има мали милион оних који уз прву јутарњу кафу кажу следеће:

„Знао сам да је Милан Павков најбољи нападач Црвене звезде. Ма, знао сам. Не знам што му Милојевић није раније дао шансу“.

Међутим, када је робусни шпиц растао по бегечким шоровима само један човек је искрено веровао да он може да буде нападач из орбите.  Напипао је такву могућност шестим чулом. Не, није то Звездан Терзићкоји га је касније скаутирао и пластично објаснио звездашкој јавности како се Павков у дресу Радничког поигравао са Николом Марашом и заслужио Звездин позив.

Милионера из блата почео је да обликује Драган Ивановић Гаће, некадашњи тренер новосадског суперлигаша, надалеко чувен у Војводини по томе што проналази дуго скривене бисере. Искусни стручњак тада је седео на клупи трећелигаша из Челарева и морао је да се довија помоћу „штапа и канапа“.

„Знате, Павков је прошао комплетну школу Новог Сада. И тамо је играо задњег везног... Да, добро сте ме чули. Када је већ био омладинац није хтео да се одрекне Детелинаре и Канаринаца (тако зову Нови Сад прим.аут), али се клуб одрекао њега... Просто, проценили су да он нема перспективу. Дали су га на позајмицу у Бачки Петровац, где је играо са својим исписницима из Новог Сада. Није хтео да оде. Тамо је већ почео да игра шпица и да постиже голове. Баш овакве као против Ливерпула“, почиње причу за наш портал Драган Ивановић.

Кључна тачка каријере Милана Павкова није само Ливерпул већ пумпа између Бегеча и Новог Сада. Баш се ту видео са Драганом Ивановићем, стиснуо му руку, и чекирао карту у једном смеру. Да, пут га је потом водио у богатији фудбалски свет, пошто је Павков издоминирао у трећелигашком друштву.

„Срећа моја па су Бегеч и Челарево близу (смех прим.аут). Сећам се те пумпе, како је дошао у друштву оца. Пристао је да дође код мене у Челарево Била је и прва утакмица, и била су два гола. Против Бачке Паланке. Баш онаква као против Ливерпула. Ударцима са дистанце. И одмах да се оградим како не бих испао саморекламер. Милана Павкова није Драган Ивановић научио да даје голове, он то носи са собом. Као прави шпиц".

Касније ће Звездан Терзић испричати како је ушао у Челарево да би се уверио у квалитете Милана Павкова, Срђана Плавшића и Душана Керкеза (садашњи штопер Спартака). Сјајан тим чији део је био и тренутно најбољи стрелац Суперлиге Алекса Вукановић.

„Он је нагло израстао, морало је са њим да се ради на физичкој спреми. Био је слабашан, леву ногу уопште није користио. Радио сам са њим помоћу једног зида и терао га да усавршава левицу. Паклено је одиграо прву сезону у ЧСК. Дао је преко 20 голова. И опет да се поновим – радио је то на сличан начин као против Ливерпула. Ударцима из велике удаљености и дистанце. Он има чист ударац десном ногом. Када на то додате онакву грађу схватите колико може да буде непријатан за противничке штопере. Тада га је запазио син од менаџера Љубе Воркапића, препоручио Војводини. Није му ишло тамо, можда му је било и рано. После сам га препоручио Милану Раставцу, тадашњем тренеру Радничког. Остало је познато“.

Више и не треба појашњавати како су Раднички и Црвена звезда играли својврсни фудбалски пинг-понг и Павкова селили са Чаира на Маракну и обрнуто. Питање је само како је то момак рођен 1994. године уопште успео да издржи толико игнорисање и јаку конкуренцију. И зашто сад не рећи – толико подсмеха.

Друштвене мреже биле су преплављене снимцима његовог пада после судара са заставицом на припремама на Златибору. Са стране је деловало да није знао да погледа у светла великога клуба, оптерећен причом о томе да је Црвена звезда уложоила 300.000 евра у тоталној аутсајдера. И начинила га најскупљим играчем у историји Радничког из Ниша. Можда га је само грејала прича да су алманаси Црвене звезде пуни судбина као што је била његова. Уосталом, Звезда је довела Сулејмана Халиловића из друге лиге, Никола Жигић се појавио такође као анонимус из војвођанске питомине.

И када је давао голове на позајмици у Нишу коментарисало се да је Чапља, шперплоча, јаблан...Да, нема фигуру достојну нападача Црвене звезде.

„Када он уђе, нешто се промени. Способан је да промени ток утакмице“, рекао је после Салцбурга спортски директор Митар Мркела.

Тада је на Маракани постигнут консензус да га треба истрпети. Макар као резервну опцију... Можда је то у глави имао Владан Милојевић када је после конференције за штампу истакао како ће једном отркити тајну оПавкову и његовом поштењу.

Није галамио током зимских припрема у Анталији када није био ни на мапи. Седео је углавном у углу хотелског фоајеа, испијао кафе са Хајдином. Није показивао ни емотивну реакцију, пошто је Владан Милојевић знао да га укори:

„Хајде бежи одатле, иди тамо, постави се и дај гол. То најбоље знаш да радиш“, одбрусио је Милојевић Павкову током меча са литванским Струмбасом.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар