Priča: Milioner iz blata!

Milan Pavkov je golovima protiv Liverpula postao evropska senzacija, ali mu je život promenio jedan običan susret na pumpi između Begeča i Novog Sada.

Fudbal 08.11.2018 | 00:00
Priča: Milioner iz blata!
Svaka holivudska priča, baš ovakva čiji je narator protiv Liverpula bio Milan Pavkov, ima nus pojave. Sigurni smo – iako nismo proveravali – da od Horgoša do Surdulice ima mali milion onih koji uz prvu jutarnju kafu kažu sledeće:

„Znao sam da je Milan Pavkov najbolji napadač Crvene zvezde. Ma, znao sam. Ne znam što mu Milojević nije ranije dao šansu“.

Međutim, kada je robusni špic rastao po begečkim šorovima samo jedan čovek je iskreno verovao da on može da bude napadač iz orbite.  Napipao je takvu mogućnost šestim čulom. Ne, nije to Zvezdan Terzićkoji ga je kasnije skautirao i plastično objasnio zvezdaškoj javnosti kako se Pavkov u dresu Radničkog poigravao sa Nikolom Marašom i zaslužio Zvezdin poziv.

Milionera iz blata počeo je da oblikuje Dragan Ivanović Gaće, nekadašnji trener novosadskog superligaša, nadaleko čuven u Vojvodini po tome što pronalazi dugo skrivene bisere. Iskusni stručnjak tada je sedeo na klupi trećeligaša iz Čelareva i morao je da se dovija pomoću „štapa i kanapa“.

„Znate, Pavkov je prošao kompletnu školu Novog Sada. I tamo je igrao zadnjeg veznog... Da, dobro ste me čuli. Kada je već bio omladinac nije hteo da se odrekne Detelinare i Kanarinaca (tako zovu Novi Sad prim.aut), ali se klub odrekao njega... Prosto, procenili su da on nema perspektivu. Dali su ga na pozajmicu u Bački Petrovac, gde je igrao sa svojim ispisnicima iz Novog Sada. Nije hteo da ode. Tamo je već počeo da igra špica i da postiže golove. Baš ovakve kao protiv Liverpula“, počinje priču za naš portal Dragan Ivanović.

Ključna tačka karijere Milana Pavkova nije samo Liverpul već pumpa između Begeča i Novog Sada. Baš se tu video sa Draganom Ivanovićem, stisnuo mu ruku, i čekirao kartu u jednom smeru. Da, put ga je potom vodio u bogatiji fudbalski svet, pošto je Pavkov izdominirao u trećeligaškom društvu.

„Sreća moja pa su Begeč i Čelarevo blizu (smeh prim.aut). Sećam se te pumpe, kako je došao u društvu oca. Pristao je da dođe kod mene u Čelarevo Bila je i prva utakmica, i bila su dva gola. Protiv Bačke Palanke. Baš onakva kao protiv Liverpula. Udarcima sa distance. I odmah da se ogradim kako ne bih ispao samoreklamer. Milana Pavkova nije Dragan Ivanović naučio da daje golove, on to nosi sa sobom. Kao pravi špic".

Kasnije će Zvezdan Terzić ispričati kako je ušao u Čelarevo da bi se uverio u kvalitete Milana Pavkova, Srđana Plavšića i Dušana Kerkeza (sadašnji štoper Spartaka). Sjajan tim čiji deo je bio i trenutno najbolji strelac Superlige Aleksa Vukanović.

„On je naglo izrastao, moralo je sa njim da se radi na fizičkoj spremi. Bio je slabašan, levu nogu uopšte nije koristio. Radio sam sa njim pomoću jednog zida i terao ga da usavršava levicu. Pakleno je odigrao prvu sezonu u ČSK. Dao je preko 20 golova. I opet da se ponovim – radio je to na sličan način kao protiv Liverpula. Udarcima iz velike udaljenosti i distance. On ima čist udarac desnom nogom. Kada na to dodate onakvu građu shvatite koliko može da bude neprijatan za protivničke štopere. Tada ga je zapazio sin od menadžera Ljube Vorkapića, preporučio Vojvodini. Nije mu išlo tamo, možda mu je bilo i rano. Posle sam ga preporučio Milanu Rastavcu, tadašnjem treneru Radničkog. Ostalo je poznato“.

Više i ne treba pojašnjavati kako su Radnički i Crvena zvezda igrali svojvrsni fudbalski ping-pong i Pavkova selili sa Čaira na Maraknu i obrnuto. Pitanje je samo kako je to momak rođen 1994. godine uopšte uspeo da izdrži toliko ignorisanje i jaku konkurenciju. I zašto sad ne reći – toliko podsmeha.

Društvene mreže bile su preplavljene snimcima njegovog pada posle sudara sa zastavicom na pripremama na Zlatiboru. Sa strane je delovalo da nije znao da pogleda u svetla velikoga kluba, opterećen pričom o tome da je Crvena zvezda uložoila 300.000 evra u totalnoj autsajdera. I načinila ga najskupljim igračem u istoriji Radničkog iz Niša. Možda ga je samo grejala priča da su almanasi Crvene zvezde puni sudbina kao što je bila njegova. Uostalom, Zvezda je dovela Sulejmana Halilovića iz druge lige, Nikola Žigić se pojavio takođe kao anonimus iz vojvođanske pitomine.

I kada je davao golove na pozajmici u Nišu komentarisalo se da je Čaplja, šperploča, jablan...Da, nema figuru dostojnu napadača Crvene zvezde.

„Kada on uđe, nešto se promeni. Sposoban je da promeni tok utakmice“, rekao je posle Salcburga sportski direktor Mitar Mrkela.

Tada je na Marakani postignut konsenzus da ga treba istrpeti. Makar kao rezervnu opciju... Možda je to u glavi imao Vladan Milojević kada je posle konferencije za štampu istakao kako će jednom otrkiti tajnu oPavkovu i njegovom poštenju.

Nije galamio tokom zimskih priprema u Antaliji kada nije bio ni na mapi. Sedeo je uglavnom u uglu hotelskog foajea, ispijao kafe sa Hajdinom. Nije pokazivao ni emotivnu reakciju, pošto je Vladan Milojević znao da ga ukori:

„Hajde beži odatle, idi tamo, postavi se i daj gol. To najbolje znaš da radiš“, odbrusio je Milojević Pavkovu tokom meča sa litvanskim Strumbasom.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar