УЕФА коефицијенти и шта све ово значи за Звезду...?

Црвено-бели прескочили Милан, тенденција даљег раста и те како постоји, јер догодине из петогодишњег бодовног периода испада сезона у којој Београђани нису играли Европу. . .

Фудбал 07.11.2018 | 21:20
УЕФА коефицијенти и шта све ово значи за Звезду...?
Можемо да је волимо и не волимо; да је сматрамо оваквом или онаквом организацијом; да се жалимо како "увек има нешто против Срба и српских клубова", али УЕФА тако добро награђује европске успехе да би уз три-четири овакве сезоне Црена звезда потпуно санирала све своје дугове. 

Писали смо још синоћ - само од тријумфа над Ливерпулом у касу српског шампиона слило се 2.700.000 евра. Када на ту суму додамо оних 900.000 за реми са Наполијем долазимо до износа од 3.600.000 за та четири до сада освојена бода, а то је само делић укупног колача којим ће се сладити у Љутице Богдана, јер са све пласманом у групну фазу и зарадама кроз проласке одређених квалификационих кола црвено-бели су инкасирали 19.510.000 евра! То је више од трећине оног укупног дуга када је био на свом "врхунцу". А Где је још зарада од улазница, па од ТВ права... 

Али овога пута нећемо о новцу. Да видимо колико је победа над Ливерпулом погурала црвено-беле на УЕФА ранг-листи коефицијената. И ту је напредак више него очигледан. За почетак, подсетимо како Европска кућа награђује добре резултате за ту врло важну табелу, јер од ње зависи позиционирање у шеширима приликом жребова.  

За сезону 2018/19 систем бодовања је следећи:

За учешће у групној фази Лиге шампиона - 4 бода
Победа у групи - 2 бода
Бод освојен у групној фази - 1 бод
Пролазак у осмину финала - 4 бода

Касније, пролазак у сваку наредну рунду (четвртфинале, полуфинале, финале) доноси по бод. 

Простом рачуницом долазимо до тога да су Београђани ове сезоне у Лиги шампиона освојили 7 бодова -када се уђе у групну фазу све "зарађено" у квалификацијама се брише, а да није тако Звезда би после Ајакса била најуспешнији клуб Европе у досадашањем делу сезоне - па сада на конту укупно имају 16,750 и скочили су на 79. позицију. Оно што је занимљиво, јесте да су ноћас иза себе оставили, рецимо, седмоструког шампиона Европе - Милан. А иза су и имена попут московског Спартака, Вест Хема, Торина, Херте, Келна, Нице, Бордоа, Лила, Панатинаикоса...

Гледамо, разуме се, "активну табелу", по којој из петогодишњег периода бодовања испада сезона 2013/2014, када је освојен један једини бод. То је оно лето током ког је забележена само једна победа у квалификацијама за Лигу Европе, а елиминација уследила од украјинског Черномореца. Али то није једина добра вест за звездаше, јер најтрофејнији клуб Србије и те како има озбиљну тенденцију раста на овој листи. 

Примера ради, наредне године Звезда остаје без 0 бодова из сезоне када је избачена из Европе, а онда за 2015/2016. губи мизерних 0,25. У случају оваквих, или бар сличних успеха, односно константног појављивања у групним фазама еврокупова, црвено-бели би могли да рачунају на озбиљан, озбиљан скок, чак међу ТОП 50 клубова Европе, а то би значило повлашћену ситуацију у било којој фази жреба.  

Такође, није згорег поменути да Звезда још од краја осамдесетих и почетка деведесетих није била овако добро пласирана. А тада је бивала девета, седма, два пута трећа у време највећих европских успеха...

Није много важно за суштину приче, али хајде да поменемо. Вечити ривал Партизан и даље је испред Звезде, с тим што га сада црвено-бели већ озбиљно угрожавају. Рецимо, с два освојена бода до краја такмичења шампион би прескочио црно-беле.  

Али о том потом. Само да се не заборави колико је тешко освајати бодове у Лиги шампиона, поготово у групи каква је Звездина...

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар