UEFA koeficijenti i šta sve ovo znači za Zvezdu...?

Crveno-beli preskočili Milan, tendencija daljeg rasta i te kako postoji, jer dogodine iz petogodišnjeg bodovnog perioda ispada sezona u kojoj Beograđani nisu igrali Evropu. . .

Fudbal 07.11.2018 | 21:20
UEFA koeficijenti i šta sve ovo znači za Zvezdu...?
Možemo da je volimo i ne volimo; da je smatramo ovakvom ili onakvom organizacijom; da se žalimo kako "uvek ima nešto protiv Srba i srpskih klubova", ali UEFA tako dobro nagrađuje evropske uspehe da bi uz tri-četiri ovakve sezone Crena zvezda potpuno sanirala sve svoje dugove. 

Pisali smo još sinoć - samo od trijumfa nad Liverpulom u kasu srpskog šampiona slilo se 2.700.000 evra. Kada na tu sumu dodamo onih 900.000 za remi sa Napolijem dolazimo do iznosa od 3.600.000 za ta četiri do sada osvojena boda, a to je samo delić ukupnog kolača kojim će se sladiti u Ljutice Bogdana, jer sa sve plasmanom u grupnu fazu i zaradama kroz prolaske određenih kvalifikacionih kola crveno-beli su inkasirali 19.510.000 evra! To je više od trećine onog ukupnog duga kada je bio na svom "vrhuncu". A Gde je još zarada od ulaznica, pa od TV prava... 

Ali ovoga puta nećemo o novcu. Da vidimo koliko je pobeda nad Liverpulom pogurala crveno-bele na UEFA rang-listi koeficijenata. I tu je napredak više nego očigledan. Za početak, podsetimo kako Evropska kuća nagrađuje dobre rezultate za tu vrlo važnu tabelu, jer od nje zavisi pozicioniranje u šeširima prilikom žrebova.  

Za sezonu 2018/19 sistem bodovanja je sledeći:

Za učešće u grupnoj fazi Lige šampiona - 4 boda
Pobeda u grupi - 2 boda
Bod osvojen u grupnoj fazi - 1 bod
Prolazak u osminu finala - 4 boda

Kasnije, prolazak u svaku narednu rundu (četvrtfinale, polufinale, finale) donosi po bod. 

Prostom računicom dolazimo do toga da su Beograđani ove sezone u Ligi šampiona osvojili 7 bodova -kada se uđe u grupnu fazu sve "zarađeno" u kvalifikacijama se briše, a da nije tako Zvezda bi posle Ajaksa bila najuspešniji klub Evrope u dosadašanjem delu sezone - pa sada na kontu ukupno imaju 16,750 i skočili su na 79. poziciju. Ono što je zanimljivo, jeste da su noćas iza sebe ostavili, recimo, sedmostrukog šampiona Evrope - Milan. A iza su i imena poput moskovskog Spartaka, Vest Hema, Torina, Herte, Kelna, Nice, Bordoa, Lila, Panatinaikosa...

Gledamo, razume se, "aktivnu tabelu", po kojoj iz petogodišnjeg perioda bodovanja ispada sezona 2013/2014, kada je osvojen jedan jedini bod. To je ono leto tokom kog je zabeležena samo jedna pobeda u kvalifikacijama za Ligu Evrope, a eliminacija usledila od ukrajinskog Černomoreca. Ali to nije jedina dobra vest za zvezdaše, jer najtrofejniji klub Srbije i te kako ima ozbiljnu tendenciju rasta na ovoj listi. 

Primera radi, naredne godine Zvezda ostaje bez 0 bodova iz sezone kada je izbačena iz Evrope, a onda za 2015/2016. gubi mizernih 0,25. U slučaju ovakvih, ili bar sličnih uspeha, odnosno konstantnog pojavljivanja u grupnim fazama evrokupova, crveno-beli bi mogli da računaju na ozbiljan, ozbiljan skok, čak među TOP 50 klubova Evrope, a to bi značilo povlašćenu situaciju u bilo kojoj fazi žreba.  

Takođe, nije zgoreg pomenuti da Zvezda još od kraja osamdesetih i početka devedesetih nije bila ovako dobro plasirana. A tada je bivala deveta, sedma, dva puta treća u vreme najvećih evropskih uspeha...

Nije mnogo važno za suštinu priče, ali hajde da pomenemo. Večiti rival Partizan i dalje je ispred Zvezde, s tim što ga sada crveno-beli već ozbiljno ugrožavaju. Recimo, s dva osvojena boda do kraja takmičenja šampion bi preskočio crno-bele.  

Ali o tom potom. Samo da se ne zaboravi koliko je teško osvajati bodove u Ligi šampiona, pogotovo u grupi kakva je Zvezdina...

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar