ББЦ: Завршена ера владавине Трампа

У Америци су одржани конгресни избори које већ сада многи описују као историјске. Укратко - републиканци, чланови странке америчког предсједника Доналда Трумпа, изгубили су већину у Представничком дому Конгресу, али су задржали контролу над Сенатом.

Свијет 07.11.2018 | 13:00
ББЦ: Завршена ера владавине Трампа
ББЦ је тим поводом објавио врло занимљиву анализу у којој открива што ће губитак контроле над Представничким домом значити за Трампове републиканце и до чега може довести промијењени однос снага у Представничком дому.

"Ера потпуне владавине Трампа и републиканаца је завршена"

Репортер ББЦ-ја из САД-а, Антхонy Зурцхер, пише како је "ера потпуне владавине Трампа и републиканаца завршена".

Иако је Трамп у Бијелој кући тек двије године, период који је можда претјерано називати "ером", ББЦ наводи како се у владавини Доналда Трумпа дани и седмице понекад чине као права вјечност.

У двије године Трумпове владавине амерички предсједник је итекако политички профитирао уз пријатељски настројен Конгрес, који је био под контролом његове странке.

Конгрес је тако у великом броју случајева подржавао Трампове ријечи и дјела те се прилагођавао његовим политикама, док је у исто вријеме зазирао од пропиткивања његових потеза.

За два мјесеца, кад демократи и службено преузму већину у Представничком дому Конгреса, све то ће се промијенити, пише репортер ББЦ-ја.

Представнички дом Конгреса, који је досад уредно доносио оштре законе усмјерене против миграната, рушио Обамин систем здравствене заштите и резао социјалне програме (иако су многи од тих закона падали касније у Сенату), сада ће промијенити приоритете и кренуће с доношењем прогресивних мјера, пише ББЦ.

Битно сужен маневарски простор Трумпу

Нова челница представничког дома требала би, барем према најавама, постати демократкиња Ненси  Пелоси, која је већ најавила пакет мјера које ће се бавити проблематиком етике владајућих, али и изборном реформом.

Либерали сада, упркос чињеници да ће имати жесток отпор у Сенату, напокон имају платформу на којој могу показати што би направили с пуном контролом над Представничким домом Конгреса, а можда чак и Бијелом кућом након избора 2020. године.

У међувремену ће предсједнику Трампу бити битно сужен маневарски простор, јер ће за провођење својих политика требати подршку представника обје странаке што се тренутно чини прилично тешким задатком за човјека који је протекле двије године провео жестоко вријеђајући своје политичке опоненте из Демократске странке.

Извор: Индеx.хр

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Миле

07.11.2018 12:03

Али јасам наредио да Срби гласају за Трампа како сад то....

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Миле

07.11.2018 12:17

Па нисте ли госпсодину Трампу у Источном Сарајеву на митингу дали безрезервну прије, него ли је изабран за предсјеника УСА, надам се да то нисте заборавили, па ме интересује ово како сада говорите, има она стара: "Окрећете се одакле вјетар пуше"

Name

Србин из Цикага

07.11.2018 12:19

Миле, гоподару неба и земље, послусао сам те и гласао за Меланију. Назалост није просло... Помагај ооооо свемогуци Миле!

Name

Игор

07.11.2018 12:15

Цим Срби потрце неког да подрзе знајте да му је крај . Ста казе Миле јурис Срби на бирацке кутије . Хаххахахахах Сједи Милораде смиром који ти је ?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИМИ53

07.11.2018 12:23

Свакој будали (а поготово диктаторима) једном додје КРАЈ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

07.11.2018 13:03

Долази одлазећа админиатрација ... црна листа блиста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Велики Муфљуз Обрад

07.11.2018 13:43

Кога овај"нас" подрзи кукала му мајка . Види се да Кесиц добро познаје америцку политику ,ха,ха,ха. Мистер промасај опет блиста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кум

07.11.2018 13:49

Несхватљиво да се то десило а онај пјевац додо био и подрзавао њега

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

07.11.2018 15:28

Амерички демократи имају само име које асоцира на демократију. У пракси, то је гомила битанги која бомбардује и лево и десно, попут бесног пса се острви на жртву и оголи је до коске. Тешко земљи за коју се они заинтересују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

07.11.2018 21:30

Није ваљда да вјерујете ББЦ. Факе неwс

ОДГОВОРИТЕ