Мушкарци се боје паметних жена...

Интелигенција је секси, с тим се слажу мушкарци и жене. Свако ће рећи да би радије имао интелигентног партнера, него мало мање интелигентног. Ипак, према новом истраживању, у тренутку кад мушкарац упозна интелигентнију жену од себе, повлачи се и интерес за њу седрастично смањује.

Забава 07.11.2018 | 10:38
Мушкарци се боје паметних жена...
Истраживање објављено у часопису Персоналитy анд Социал Псyцхологy Буллетин показало је да мушкарци преферирају паметне и способне жене, али само у теорији. Студија названа "Удаљеност повећава привлачност", усредсредила се на то како би чињеница да је неко физички недоступан могла да утиче на нашу пристрасност према различитим особинама неке особе.

Тестирање је спроведено међу мушкарцима који је требало да оцене колико их привлаче интелигентне жене које су физички удаљене од њих. Мушкарци су оценили најпожељнијим карактеристикама код потенцијалне партнерке оне које су биле развијеније или јаче од њихових,на пример интелигенцију.

Кад су научници довели те жене на упознавање с мушкарцима, мушкарци су променили мишљење. Привлачност и жеља за интелигентном женом се нагло смањила, а мушкарци су уместо привлачности, осећали нелагоду. Резултати су показали да мушкарци интелигентне жене сматрају привлачним само кад су им недоступне, а у комуникацији с њима осећају се угрожено и неадекватно.

Истраживање је спроведено на 650 мушкараца које су ставили у шест различитих друштвених ситуација с интелигентнијим женама од њих самих и проучавали су колико их привлачи интелигенција. Проучавали су како се мушкарци понашају кад је контакт остварен путем интернета и уживо.

"Мушкарци који су физички били удаљени од интелигентних жена с којима су, на пример, комуницирали преко интернета, сматрали су их привлачним. Али, сусрет с тим женама је драматично променио њихову перцепцију и интелигенција као привлачна карактеристика потенцијалне партнерке се драстично смањила", објашњава др Лора Паркер, вођа истраживања.

"У тренутку кад је жена показала моћнији интелект од мушкарца, интерес за њу је нагло пао", додаје она.

Др Паркер сматра да је могуће да надмоћна интелигенција код жена подстиче код мушкарца поновну процену сопствених способности. У многим ситуацијама самопроцена је довела доосећаја угрожености, смањене мужевности или потлачености, због чега се интерес за интелигентније жене нагло смањио.

У стварним животним ситуацијама, наша перцепција туђих карактеристика се приликом упознавања и дружења мења с обзиром на човекову самопроцену сопствених карактеристика. То се догађа у случајевима где одређена карактеристика утиче на слику о самом себи, а у овом конкретном случају, на интелигенцију супротног пола.

Као што је др Паркер рекла, ако привлачна карактеристика није нешто што у човеку подстиче самопреиспитивање и сумњу у сопствене способности, перцепција о дотичној карактеристици и потенцијалном партнеру ће остати непромењена.

 То значи да мушкарци који воле да себе сматрају интелигентним ће бити директно "угрожени" од стране жена које покажу већи интелект од њих. Чак и ако тврде да воле да су им партнерке интелигентне, у стварности их не привлаче.

Извор: Курир/Стил

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

оооо интелигенцијооо

11.11.2018 12:23

Безе док је свезе. Љубав само на даљину. Хе хе хе Не прилази интелигенцијо. Па, добро људи,кад је интелигенција била секси. Интелигенција не треба за секс,за то је потребно доста тога другог. За зивот, брак са неким јака интелигенција није бас позељна ни са једне страна. Сто је јаца интелигенција, краци брак. Мислим да неки струцњаци стварно немају паметнијих послова или је ово јос једна патка, "незнијег" пола.

ОДГОВОРИТЕ