Muškarci se boje pametnih žena...

Inteligencija je seksi, s tim se slažu muškarci i žene. Svako će reći da bi radije imao inteligentnog partnera, nego malo manje inteligentnog. Ipak, prema novom istraživanju, u trenutku kad muškarac upozna inteligentniju ženu od sebe, povlači se i interes za nju sedrastično smanjuje.

Zabava 07.11.2018 | 10:38
Muškarci se boje pametnih žena...
Istraživanje objavljeno u časopisu Personality and Social Psychology Bulletin pokazalo je da muškarci preferiraju pametne i sposobne žene, ali samo u teoriji. Studija nazvana "Udaljenost povećava privlačnost", usredsredila se na to kako bi činjenica da je neko fizički nedostupan mogla da utiče na našu pristrasnost prema različitim osobinama neke osobe.

Testiranje je sprovedeno među muškarcima koji je trebalo da ocene koliko ih privlače inteligentne žene koje su fizički udaljene od njih. Muškarci su ocenili najpoželjnijim karakteristikama kod potencijalne partnerke one koje su bile razvijenije ili jače od njihovih,na primer inteligenciju.

Kad su naučnici doveli te žene na upoznavanje s muškarcima, muškarci su promenili mišljenje. Privlačnost i želja za inteligentnom ženom se naglo smanjila, a muškarci su umesto privlačnosti, osećali nelagodu. Rezultati su pokazali da muškarci inteligentne žene smatraju privlačnim samo kad su im nedostupne, a u komunikaciji s njima osećaju se ugroženo i neadekvatno.

Istraživanje je sprovedeno na 650 muškaraca koje su stavili u šest različitih društvenih situacija s inteligentnijim ženama od njih samih i proučavali su koliko ih privlači inteligencija. Proučavali su kako se muškarci ponašaju kad je kontakt ostvaren putem interneta i uživo.

"Muškarci koji su fizički bili udaljeni od inteligentnih žena s kojima su, na primer, komunicirali preko interneta, smatrali su ih privlačnim. Ali, susret s tim ženama je dramatično promenio njihovu percepciju i inteligencija kao privlačna karakteristika potencijalne partnerke se drastično smanjila", objašnjava dr Lora Parker, vođa istraživanja.

"U trenutku kad je žena pokazala moćniji intelekt od muškarca, interes za nju je naglo pao", dodaje ona.

Dr Parker smatra da je moguće da nadmoćna inteligencija kod žena podstiče kod muškarca ponovnu procenu sopstvenih sposobnosti. U mnogim situacijama samoprocena je dovela doosećaja ugroženosti, smanjene muževnosti ili potlačenosti, zbog čega se interes za inteligentnije žene naglo smanjio.

U stvarnim životnim situacijama, naša percepcija tuđih karakteristika se prilikom upoznavanja i druženja menja s obzirom na čovekovu samoprocenu sopstvenih karakteristika. To se događa u slučajevima gde određena karakteristika utiče na sliku o samom sebi, a u ovom konkretnom slučaju, na inteligenciju suprotnog pola.

Kao što je dr Parker rekla, ako privlačna karakteristika nije nešto što u čoveku podstiče samopreispitivanje i sumnju u sopstvene sposobnosti, percepcija o dotičnoj karakteristici i potencijalnom partneru će ostati nepromenjena.

 To znači da muškarci koji vole da sebe smatraju inteligentnim će biti direktno "ugroženi" od strane žena koje pokažu veći intelekt od njih. Čak i ako tvrde da vole da su im partnerke inteligentne, u stvarnosti ih ne privlače.

Izvor: Kurir/Stil

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

oooo inteligencijooo

11.11.2018 12:23

Beze dok je sveze. Ljubav samo na daljinu. He he he Ne prilazi inteligencijo. Pa, dobro ljudi,kad je inteligencija bila seksi. Inteligencija ne treba za seks,za to je potrebno dosta toga drugog. Za zivot, brak sa nekim jaka inteligencija nije bas pozeljna ni sa jedne strana. Sto je jaca inteligencija, kraci brak. Mislim da neki strucnjaci stvarno nemaju pametnijih poslova ili je ovo jos jedna patka, "neznijeg" pola.

ODGOVORITE