Одлука Косова ударац трговини

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић изјавио је за Клиx да одлука Косова о повећању таксе на 10 посто на све увезене производе из БиХ представља преседан и да се не може толерисати.

Босна и Херцеговина 07.11.2018 | 09:36
Одлука Косова ударац трговини
Јуче је Влада Косова усвојила одлуку о увођењу заштитних мјера за увоз свих производа који се производе у Србији и Босни и Херцеговини. Мјера подразумијева таксу од 10 посто на све производе који се увозе на Косову са поријеклом из Србије и БиХ.

Шаровић истиче да је одлука одлука Владе Косова у потпуности супротна основним принципима трговине у оквиру ЦЕФТА-е и нема утемељења.

"Иако немамо све детаље одлуке Владе у Приштини ми смо као Министарство добили писану одлуку. Заиста оцјењујемо да се ради о одлуци без преседана када је у питању регионални ЦЕФТА споразум", казао је он и додао да такса од 10 посто на све производе из БиХ директно удара у темеље основних принципа слободне трговине у оквиру ЦЕФТА страна.

"Косово само себе изолује из те заједнице. Ми ћемо тражити хитну реакцију ЦЕФТА секретаријата и других надлежних тијела у оквиру која се баве питањима баријера у оквиру ЦЕФТА стране", казао је Шаровић.

Министарство спољне трговине и економских односа је обавијестило Европску комисију, а Шаровић каже да ће бити преиспитано присуство делегације БиХ на наредном ЦЕФТА састанку.

"Свакако да ћемо преиспитиати учешће БиХ на наредном министарском ЦЕФТА састанку у Приштини који се треба одржати за мјесец дана. Оваква мјера за нас потпуно је неприхватљива и мислим да ово није први пут да косовске институције истрчавају и крше ЦЕФТА-у", додао је Шаровић.

Премијер Косова Рамусх Харадинај ову је мјеру образложио као заштитну за косовску привреду.

Шаровић истиче да Косово не обавјештава када предузима овакве мјере, иако би требале обавити консултације са другом страном.

"Они то избјегавају. То је једна врста неодговорног понашања једне стране у оквиру зоне слободне трговине. Они су овом мјером озбиљно уздрмали основне принципе и неопходна је хитна реакција, не само кроз изјаве, већ и подузимањем мјера према Косову. Овакво понашање се не може толерисати. Европска унија као ауторитет има у овом тренутку највеће шансе да дозове Косоваре да се врате у оквире ЦЕФТА-а", мишљења је министар спољне трговине и економских односа БиХ.

(БН/Кликс)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

јој

07.11.2018 08:58

Људи па није Косово створено да има економију и да се развија, зиве људи од криминала, хероин из авганистана директно стизе у Бондстил базу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Те јој

07.11.2018 10:20

А од цега ми зивимо у РС од нсркотика криминала диктатуре уцјена рекета убистсва застрасивања Дали се развијамо да пред амбасадама за одлазак .Зато скоци па реци хоп Колико криминал је у врху РС па то нема ни на косову.Прво скоци па рсци хоп.

Name

Трговац

07.11.2018 09:02

Због чега су увели таксе на робу из Босне? То ме баш интересује. За Србију разумијем, политичко препуцавање, објаве у медијима и слично, али због чега Босни?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Харе

07.11.2018 09:37

Није признала Косово а знамо због кога

Name

Ре

07.11.2018 09:40

Зато што јих Босна не признаје; и треба тако.

Name

ЕДИС

07.11.2018 09:45

СРБИЈА = ВУЦИЦ ВУЦИЦ = ДОДИК ДОДИК = БИХ ДАКЛЕ, у њиховим оцима СРБИЈА = БИХ. Разлог је исти као и због виза сто градјани БиХ морају имати када иду на КОсово. То су њихове контра мјере сто БиХ неце да призна Косово. Односно неце Додик, тј РС да признају Косово.

Name

Треба само мало загребати и све је јасно

07.11.2018 10:07

Због тога да би натјерали БиХ да призна Косово, а онда дотјерали Србију у ситуацију да казу ето све земље у васем окрузењу су признале Косово сада то морате и ви. То је разлог и све је под патронатом Американаца.

Name

@шверцер

07.11.2018 10:49

Због чега је Црнадак недавно глумио мангупа када је за*ебавао дјецу са Косова за визе на турниру у Сарајеву? Да се косовари паметни, а надам се да јесу, укинули би таксу на робу али у исто вријеме бојкотовали све производе из Босне док се не уведе иста слобода кретања као и са Србијом. Ни Србија их "није" признала, али им не тражи никакве визе и не малтретира приликом уласака и изласка у земљу. Косовари, бојкот све робе из БиХ и Србије док се не престану правити блесави! Шаровић може на састанак у Приштину, али дјеца са Косова не могу на турнир у Сарајево??? За*еби ту политику!

Name

порез

07.11.2018 15:28

Ма људи су у праву 100%.. сто то наси не уведу порезе на увезену робу.. него нам је све увезено јефтиније него насе.. људи гурају своје производе у продају

Name

Пааа

07.11.2018 09:07

Могу и да их разумијем.. нецете да нас признате а хоцете да тусите своју робу.. сто би рекао Сојиц "неце да мозе".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.11.2018 09:39

У праву сте; званично не признајемо...нека раде шта хоће.

Name

Саша

07.11.2018 10:36

Овим је направљен још један корак према потезу Србије који мора кад-тад да се деси, а надам се веома брзо-званично проглашење АП Косово и Метохија окупираном територијом Републике Србије. А свакој окупацији кад-тад дође крај.

ОДГОВОРИТЕ