Напетости због одлуке Косова

Европска унија је затражила хитно појашњење, о како су навели, неочекиваној одлуци Владе Косова да уведе повећање такси на 10 одсто за увезене производе из Србије и Босне и Херцеговине.  

Регион 07.11.2018 | 07:33
Напетости због одлуке Косова
Како је навела портпаролка високе представнице за вањску политику и безбједност Федерике Могерини, Маја Коцијанчич, ове мјере представљају јасно кршење ЦЕФТА-е (Централно европски споразум о слободној трговини).

– Европска унија очекује да се Косово, које тренутно предсједава ЦЕФТА-ом, у потпуности придржава обавеза из ЦЕФТА-е и да опозову ову мјеру – навела је Коцијанчич, преноси Радио Слободна Европа.

Одлука Владе Косова подрива регионалну сарадњу, укључујући и Регионалну економску област, и није на линији са принципима који су предвиђени Споразумом о стабилизацији и придруживању ЕУ са Косовом, стоји у кратком саопштењу. 

Раније данас Влада Косова усвојила је одлуку о увођењу заштитних мјера за увоз свих производа који се производе у Србији и Босни и Херцеговини.

Мјера подразумијева таксу од 10 одсто на све производе који се увозе на Косову са поријеклом из Србије и БиХ.
Изузетак су производи међународних брендова који се производе у те двије земље, саопћено је из Владе Косова.

Премијер Косова Рамуш Харадинај ову је мјеру образложио као заштитну за косовску привреду.

Извор: Агенције

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Даре

07.11.2018 06:51

Како може Косово као дио Србије увести царине на продукте из Србије? Србија сама себи уводи царине у том случају. Контрадикторност званичног Београда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.11.2018 07:24

Бави се ти цазином и кладушом боље ће ти бити.

Name

Ре

07.11.2018 07:38

Косово је изгубљено!!!