Napetosti zbog odluke Kosova

Evropska unija je zatražila hitno pojašnjenje, o kako su naveli, neočekivanoj odluci Vlade Kosova da uvede povećanje taksi na 10 odsto za uvezene proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.  

Region 07.11.2018 | 07:33
Napetosti zbog odluke Kosova
Kako je navela portparolka visoke predstavnice za vanjsku politiku i bezbjednost Federike Mogerini, Maja Kocijančič, ove mjere predstavljaju jasno kršenje CEFTA-e (Centralno evropski sporazum o slobodnoj trgovini).

– Evropska unija očekuje da se Kosovo, koje trenutno predsjedava CEFTA-om, u potpunosti pridržava obaveza iz CEFTA-e i da opozovu ovu mjeru – navela je Kocijančič, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Odluka Vlade Kosova podriva regionalnu saradnju, uključujući i Regionalnu ekonomsku oblast, i nije na liniji sa principima koji su predviđeni Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju EU sa Kosovom, stoji u kratkom saopštenju. 

Ranije danas Vlada Kosova usvojila je odluku o uvođenju zaštitnih mjera za uvoz svih proizvoda koji se proizvode u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Mjera podrazumijeva taksu od 10 odsto na sve proizvode koji se uvoze na Kosovu sa porijeklom iz Srbije i BiH.
Izuzetak su proizvodi međunarodnih brendova koji se proizvode u te dvije zemlje, saopćeno je iz Vlade Kosova.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj ovu je mjeru obrazložio kao zaštitnu za kosovsku privredu.

Izvor: Agencije

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Dare

07.11.2018 06:51

Kako može Kosovo kao dio Srbije uvesti carine na produkte iz Srbije? Srbija sama sebi uvodi carine u tom slučaju. Kontradiktornost zvaničnog Beograda.

ODGOVORITE
Name

Re

07.11.2018 07:24

Bavi se ti cazinom i kladušom bolje će ti biti.

Name

Re

07.11.2018 07:38

Kosovo je izgubljeno!!!