Врх ХДЗ-а и ЦИК цугају у кафани

Одбројавају се сати до доношења одлуке Уставног суда БиХ о апелацији Борјане Кришто. Она је у функцији предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ поднијела захтјева за оцјену уставности одредби Устава Федерације по којима се за Дом народа ФБиХ из сваког кантона бира по један делегат и то из сваког народа уколико је изабран у кантоналну скупштину.

Босна и Херцеговина 06.11.2018 | 23:37
Врх ХДЗ-а и ЦИК цугају у кафани
Евентуалним укидањем одредби из апелације Борјане Кришто, ХДЗ БиХ би дефинитивно преузео контролу над федералним и државним Домом народа. Зато је предсједник ове странке Драган Човић протеклих мјесеци интезивно на међународној политичкој сцени лобирао за, гледајући из ХДЗ-овог угла, позитивну одлуку. Но, најважније је лобирање оно усмјерено ка судијама Уставног суда.

Тако су недавно у једном ресторану „стратегију по апелацији“ разматрали управо апелантица Борјана Кришто, потпредсједник Уставног суда Мато Тадић, федерални министар правде Мато Јозић те ХДЗ-ов делегат у државном Дому народа Бариша Чолак (на насловној фотографији).

Бариша Чолак задужен је за другу најважнију карику у цементирању ХДЗ-ове доминације, а то је Централна изборна комисија. Тако је прије три дана Чолак давао инструкције члану Централне изборне комисије Стјепану Рогићу.

Рогић је већ заузео став да се ЦИК у одлукама не треба водити Уставом Федерације јер су његове одредбе предметом преиспитивања!? Можда Рогић зна каква је коначна одлука Уставног суда БиХ?

 Ова се државна институција иначе у потпуности подредила жељама ХДЗ-а БиХ  намјером да мандате у Дому народа ФБиХ дијели на основу пописа из 2013. године, е не на основу јасних одредби Устава ФБиХ, према којима се мандати дијели на основу пописа из 1991. године. О потпуној доминацији ХДЗ-а у одлукама ЦИК-а, Журнал је интезивно писао посљедњих мјесеци.

Питање је колико ће на Уставни суд БиХ утицаја имати став ОХР-а, достављен прије неколико мјесеци

"Одредба омогућава конститутивним народима који су мањина у неком кантону да имају право на 'витални национални интерес' заштићен у том кантону, чак и када је само један од њихових делегата изабран у скупштини. Одлука да такав делегат нема право да заступа конститутивни народ којем припада у Дому народа Парламента ФБиХ утјецала би на његову способност да заштити национални интерес конститутивних народа на кантоналном нивоу", став је ОХР-а.

На погубност по демократију у БиХ у случају да Уставни суд одобри захтјеве Борјане Кришто, упозорили су из из лијевих опозиционих странака, СДП-а, Демократске фронте те Наше странке.

"По тој апелацији, сваки народ који није присутан са најмање 5,88 посто у неком кантону, нема свог представника у федералном Дому народа. Ја не могу довољно нагласити колико је важна и судбоносна та одлука Уставног суда БиХ која ће одредити будућност БиХ и вратити нас или корак уназад или ће нас помјерити мало ближе Европи и њиховог схватања стандарда демократије", упозорио је предсједник Наше странке Предраг Којовић.

Сва дешавања око апелације Борјане Кришто те она у Централној изборној комисији одигравају се уз симболичну шутњу странке која се прокламише као екслузиван заштитник Бошњака, а то је зна се, СДА.

(Журнал.инфо)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

израелац

06.11.2018 23:18

цекају исходе избора у сад , дрма им се столица... хахаххаа

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма

06.11.2018 23:43

Сасвим опрадавно.

Name

Бањалучка Антифа

06.11.2018 23:58

Цикају, а не цугају.

Name

Директ

06.11.2018 23:49

ЦУГ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустриа

07.11.2018 05:34

Свака цаст газде тако само газде договарају послове по кафанама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wерт

07.11.2018 06:18

Лудило ста се ради.. бјезати одавде или бити спреман на нове белаје изгледа..

ОДГОВОРИТЕ