Павков срушио Ливерпул!

Славни дани на Маракани: Звезда СРУШИЛА Ливерпул! Каква утакмица и каква победа Звезде - Милан Павков је одиграо меч каријере и с два гола донео победу у Лиги шампиона против вицешампиона Европе за велико славље навијача! Пао Ливерпул, Звезда згазила вицешампиона Европе! Догодило се „што бити не може“, Црвена звезда је остварила велику победу! Пред пуним трибинама пао је вицешампион Европе Ливерпул (2:0).  Галактичка Маракана и Супермен Павков прогутали вицепрвака Европе! Невероватан подвиг црвено-белих у четвртом колу Лиге шампиона - 2:0 (2:0).

Фудбал 06.11.2018 | 20:52
Павков срушио Ливерпул!
Огромно, велико, историјско славље на "Маракани"!

Два горка пораза, у којима је примљено чак десет голова, заборављена су после незаборавне партије пред бучном домаћом публиком која је водила Звезду до прве победе у Лиги шампиона - у садашњем формату.

Милан Павков био је апсолутни херој меча са два гола у 22. и 29. минуту, а велику улогу у тријумфу имао је и његов имењак МИлан Борјан, с неколико сјајних интервенција у финишу меча.



Ово је ЧЕТВРТИ бод Звезде у тешкој групи са Ливерпулом, Наполијем и Пари сен Жерменом, а пошто им следе дуели са Италијанима и Французима до краја - и даље није немогуће да избори пласман макар у Лигу Европе.

Владан Милојевић је након тешког пораза од Ливерпула на "Енфилду" (0:4) говорио о томе да се нада да ће његова екипа извући неке поуке, а евидентно је након данашње партије да су на том сусрету много тога новог сазнали његови играчи, али и он.

Звезда је далеко боље решавала Ливерпулов пресинг, била одважнија с лоптом, а томе је можда мало помогла и промена у "персонелу".

Душан Јованчић је заиграо на средини терена уместо Бранка Јовичића и више пута у току сусрета се одважио да изнесе лопту напред, а то је додатно "палило" навијаче Звезде који су видели да њихови играчи дефинитвно МОГУ.

Ту борбу је у нападу доносио и Милан Павков који се борио са више од стотину пута скупоценијим штопером од себе - Вирџилом ван Дајком - и два пута поред њега дао је гол!

Прво је у 22. минуту фантастично скочио на центаршут Марка Марина из корнера и надвисио све за погодак под пречку голмана Алисона, да би само седам минута касније у стилу Николе Жигића против Роме постигао један од голова кола Лиге шампиона!

Измакао је Вајналдуму, наместио се на шут десном, а Ван Дајк није успео на време да уђе у шут који је завршио иза леђа Алисона!

Страшан погодак...

Нападач кога су многи описали је у току сусрета "добио" и своју песму од навијача Црвене звезде који су га "убацили" у чувени навијачки поклич "скочи дај гол главом" који се некада певао легендарном Михајлу Пјановићу.

На крилима његове енергије Звезда је долазила до потребних ињекција адреналина, а овога пута знали су далеко боље и да се носе са шансама ривала.

Неминовно је било да ће до њих доћи, али Звезда је овога пута знала како да одговори, да не спусти главу, него да на исти начин одговори, што је евидентно изненадило играче Јиргена Клопа који су можда и подценили свог вечерашњег ривала.

Ипак, Ливерпул је претио из контри и преко Стариџа и Салаха је пропустио велике шансе, а интересантно је да је први шут у оквир гола стигао ТЕК у 71'!

Све до тада је Канађанин на голу Звезде, уједно и најзапосленији чувар мреже досадашњег дела такмичења, био без посла - и најугроженији је био у 56. када је Салах погодио пречку после центаршута док је на трави лежао Филип Стојковић и тражио измену.

Потпуно контролу терена Ливерпул је преузимао мало по мало и праве изазове за Борјана спремио је за финиш меча када је он бранио СВЕ.

У више наврата је бранио ударце Мохамеда Салаха из мале удаљености, погодио је Египћанин и стативу, да би у четвртом минуту надокнаде ухватио важну лопту и тиме најавио велико славље домаће публике која је направила фантастичну атмосферу.

Вероватно је и она утицала на играче Ливерпула који су тек други пут ове године примили два поготка у првом полувремену и нису имали довољно снаге за преокрет.

Не треба заборавити и да је Звезда лако могла и до трећег гола на мечу да је судија Матеу Лахоз држао критеријум који је рецимо имао његов колега из Немачке пре само две недеље на "Енфилду" када је досудио два пенала за "редсе", али неће много играчи Владана Милојевића размишљати о руци Џејмса Милнера у казненом простору - када је на талону већ победа.

У наредном колу Лиге шампиона Звезда дочекује Пари сен Жермен.

Огроман успех српског шампиона, тријумф који се слободно може назвати сензацијом, победа какву нису забележили још од оних славних дана Барија и 1991.

Очекивало се да ће Енглези стићи до нових бодова, али нису тако мислили играчи Црвене звезде који су одиграли нестварно добру утакмицу, посебно у првом делу.

У оваквим утакмицама обично се каже да је победио цео тим и то би заиста могла бити једина исправна констатација меча на „Маракани“, али како не поменути јунака меча, двоструког стрелца Милана Павкова?

Његовим головима у 22. и 29. минуту, Црвена звезда је отворила врата „Сезама“ који је био забрављен деценијама. Храбром, сигурном и пожртвованом игром, изабраници Владана Милојевића оборили су на колена фаворизованог противника, који је очигледно потценио српског ривала после лаке победе пре две недеље на "Енфилду" (4:0).

Црвено-бели су у окршај против реномираног противика ушли без страха и нервозе, коју су испољавали на неким ранијим сусретима, посебно на премијери са Наполијем.

Од почетка су знали шта желе, често су Марин и Филип Стојковић слали високе лопте пред гол Алисона у намери да пронађу високог Милана Павкова и мора се рећи да је таква тактика „упалила“ иако је и игра „по земљи“ била сасвим добра и било је прилике да се и на тај начин угрози гол противника.

Марко Марин је покушао у деветом минуту шутем са дистанце, да би у 15. минуту после корнера који је извео управо бивши играч Олимпијакоса, лопта дошла до Вујадина Савића који је из гужве шутирао из окрета, али преко пречке.

Коначно у 22. минуту затресле су се трибине „Маракане“. Марин је извео корнер са десне стране, Павков се сјајно прикрао иза леђа дефанзиваца „црвених“, скочио је високо и закуцао лопту главом у мрежу гостију – 1:0!

Ако је то био моменат из снова за бившег нападача нишког Радничког, шта онда рећи за оно што је учинио седам минута касније? Био је то моменат који је многе подсетио на гол Николе Жигића против Роме 2005. године у оној победи од 3:1, само што се овај магични моменат за Павкова догодио пред голом на јужној страни стадиона.

Прихватио је Павков лопту на 40 метара од гола Ливерпула, повео је неколико корака, а онда је са 22 метара упутио прави пројектил десном ногом, Алисон је био немоћан, лопта је завршила у мрежи крај десне стативе гола Ливерпула за великих 2:0!

Имао је и Ливерпул своје прилике, обрукао са Стариџ у два наврата, а напади гостију у финишу првог дела нису уродили плодом, одбрана црвено-белих је била чврста и сигурна.

За очекивати је било да Јирген Клоп баци све карте у напад у другом полувремену и да се Црвена звезда ограничи на одбрану свог гола. То се и догодило, свесно су црвено-бели препустили иницијативу гостима, повуки се пред свој гол.

Било је момената када су очајнички бранили мрежу Борјана и отклањали опасност у последњем тренутку. Мешутим, одмах на почетку су имали прилику домаћини.

Марко марин је у 46. минуту прихватио лопту на десетак метара од гола Ливерпула, шутирао је, лопта је погодила у руку Џејмса Милнера, али је судија Матео Лахоз одмахнуо руком, сматравши да је лопта била напуцана и да није било намере да се игра руком.

Притиснули су гости, ређали прилике, у 71. минуту Салах је погодио стативу после одличне прилике која му се изненада улазала. Исрти играч имао је прилику и у 79. минуту, потом и у 82. Промашивали су Ван Дајк, Фирмино, ништа није полазило за руком "црвенима" и на крају, остало је као што је било на полувремену, великих 2:0 за црвено-беле.

Коачно, Црвена звезда је великом победом стигла до четвртог бода, а два гола Павкова вредна су нових 2.7 милиона евра у каси српског шампиона, колико се премира успех у Лиги шампиона.

После свега и прилика да се српски шампион до краја бори за пролеће у Европи. А мало ко је веровао, иако су на "маракани" падали многи великани. Уосталом, скор против Ливерпула у победама сада је 3:1. После овакве победе, све је заиста могуће.

Уочи почетка утакмице поздрав екипи која је пре 45 година учила Ливерпул фудбала. На крају утисак да ће и ова вечерашња генерација вечно трајати у срцима навијача Црвене звезде. Вицепрвак Европе Ливерпул на коленима на стадиону “Рајко Митић”. Највећа победа Црвене звезде од распада СФРЈ! И игра која је то пратила. Уз разорну моћ Милана Павкова, двоструког стрелца. Европа у чуду. Да ли је ово могуће?

Црвена звезда – Ливерпул 2:0!

И опет.

Црвена звезда – Ливерпул 2:0!

За историју. За понос. За онај осећај кад не можеш да верујеш чему су управо присуствовао.

Каква је то утакмица била! Полувреме из снова. Уочи меча сви су говорили о два основна циља. Први, да се издржи 20 уводних минута, јер баш на тој баријери падала је Звезда на претходна два дуела у Лиги шампиона. Други, да се концетрација одржи и у финишу првог дела игре, јер баш тада је Звезда примала голове и на Парку принчева и на Енфилду. И кад је протекло тих првих 20 минута пола стадиона је у шали одахнуло: “Добро је, бар је ово прошло”.

Није тих 50.000 срећника који су се докопали улазница ни слутило шта их тек чека.

У 22. минуту корнер са десне стране, овог пута нема помоћне игре, Марко Марин центрира, Милан Павковје коначно побегао од Вирџила ван Дајка и главом смечовао лопту у мрежу. Експлодирао је стадион!

Међутим, ако је тај 22. минут био експлозија, онда је 28. био тектонски поремећај. Ерупција вулкана, земљотрес, штагод, подрхтавало је Топчидерско брдо. Отресао је Павков са леђа Жоржиња Вајналдума, хладнокрвно се наместио за шут и онда са 20 и кусур метара одапео стрелу коју ни голман какав је Алисонније могао да стигне.

Био је тај тренутак, док је лопта путовала… Мук. Неверица, као да је 50.000 људи у том једном моменту упало у колективни сан. Да ли је ово могуће?

Није ни само до та два гола, цела Звездина игра пленила је у првих 45 минута. И храбар приступ и жеља да се фудбал игра, не да се од фудбала бежи. У уводним минутима Душан Јованчић је одушевљавао смиреношћу, мирним пасом. Онда је лопту у ноге узео Марко Марин, скупоцене Ливерпулове асове сваким контактом је слао у лавиринт из ког нису знали да изађу. Ел Фарду Бен је подсетио на оне блиставе игре из квалификација, вечерас је са радошћу примао и мазио лопту.

Позади Милош Дегенек одлучан, прецизан, јак. Вујадин Савић капитенски, Милан Родић је стизао да помогне и око Мохамеда Салаха, неуморни Славољуб Срнић је тада давао дефанзивни допринос уз аут линију… Сви до једног исписали су ребус на који гост није имао одговор.

Имало се шта видети и напред. Неколико брзих акција, Бенов пројектил који је Алисон избио у корнер. Било је и мало среће, као рецимо онда када је у 17. минуту Данијел Стариџ са седам метара тукао поред гола. Прерачунао се Јирген Клоп када је са Стариџом и Адамом Лаланом кренуо на Звезду.

Очекивано, после другог гола Редси су агресивније кренули у напад, али за разлику од последња два Звездина меча у Лиги шампиона игра се није распала у другом полувремену. Штавише, почетком другог полувремена је судија Матеу Лаос помиловао госте не свиравши очигледан пенал за Звезду после играња руком Џејмса Милнера у казненом простору Ливерпула.

Није било више високог пресинга Звезде на Ливерпуловој половини терена, али ношени хуком са трибина клонирали су се црвено-бели, покривали сваки педаљ терена. Моћна артирељирија Јиргена Клопа као ретко кад је на тренутке деловала безазлено, упала у нервозу да је заборавила и на фер плеј, па рецимо није вратила Звезди лопту када је она избачена из игре због повреде Филипа Стојковића. Није међутим ни Звезда заборавила да је у Лиги шампиона зато што је и сама шампион. Емоције је искључила. Одрађивала је посао.

Било је наравно – ипак је то Ливерпул – опасних ситуација. Као онај шут Салаха који је одбранио Милан Борјан. Па и каснији ударац Египћанина који је завршио на стативи. Ту негде је остала и нада гостујућег тима да ће успети да слави на стадиону о коме фудбалска планета поново бруји.

И још једном. Јер тако лепо звучи.

Црвена звезда – Ливерпул 2:0! Да, догодило се. Не у неком паралелном универзуму. Мада је Маракана вечерас била димензија за себе. Галаксија у којој живи озбиљан фудбал. И у њој, црна рупа која је прогутала вицешампиона Европе.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – ЛИВЕРПУЛ 2:0 (2:0)
/Павков 22, 28/

Стадион: Рајко Митић
Гледалаца: 50.000
Судија: Матеу Лаос (Шпанија)

Црвена звезда (4-2-3-1): Борјан – Стојковић (од 59. Гобељић), Савић, Дегенек, Родић – Јованчић, Крстичић (од 73. Јовичић) – Срнић, Марин (од 64. Чаушић), Бен – Павков

Ливерпул (4-3-3): Алисон – Александер-Арнолд (од 46. Гомез), Матип, Вај Дајк, Робертсон – Лалана (од 79. Ориги), Вајналдум, Милнер – Мане, Салах, Стариџ (од 46. Фирмино).

Извор: мондо.рс/моззартспорт/Б92

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Паја

06.11.2018 19:55

КАМАНННННН И СТА ЈЕ САД ГРОБАРИ........... Ајмо сад ЗЕЉКО ПАНТИЦУ КАЗЕТЕ ЦЕКА СЕ 7 ИЦА НА МАРАКАНИИИИИИ. ПРЦ МИЛОЈКА САЊАЈТЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

06.11.2018 20:07

Браво!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пукните

07.11.2018 11:15

душмани. црвено бели су у срцу...браво мајстори.