Pavkov srušio Liverpul!

Slavni dani na Marakani: Zvezda SRUŠILA Liverpul! Kakva utakmica i kakva pobeda Zvezde - Milan Pavkov je odigrao meč karijere i s dva gola doneo pobedu u Ligi šampiona protiv vicešampiona Evrope za veliko slavlje navijača! Pao Liverpul, Zvezda zgazila vicešampiona Evrope! Dogodilo se „što biti ne može“, Crvena zvezda je ostvarila veliku pobedu! Pred punim tribinama pao je vicešampion Evrope Liverpul (2:0).  Galaktička Marakana i Supermen Pavkov progutali viceprvaka Evrope! Neverovatan podvig crveno-belih u četvrtom kolu Lige šampiona - 2:0 (2:0).

Fudbal 06.11.2018 | 20:52
Pavkov srušio Liverpul!
Ogromno, veliko, istorijsko slavlje na "Marakani"!

Dva gorka poraza, u kojima je primljeno čak deset golova, zaboravljena su posle nezaboravne partije pred bučnom domaćom publikom koja je vodila Zvezdu do prve pobede u Ligi šampiona - u sadašnjem formatu.

Milan Pavkov bio je apsolutni heroj meča sa dva gola u 22. i 29. minutu, a veliku ulogu u trijumfu imao je i njegov imenjak MIlan Borjan, s nekoliko sjajnih intervencija u finišu meča.



Ovo je ČETVRTI bod Zvezde u teškoj grupi sa Liverpulom, Napolijem i Pari sen Žermenom, a pošto im slede dueli sa Italijanima i Francuzima do kraja - i dalje nije nemoguće da izbori plasman makar u Ligu Evrope.

Vladan Milojević je nakon teškog poraza od Liverpula na "Enfildu" (0:4) govorio o tome da se nada da će njegova ekipa izvući neke pouke, a evidentno je nakon današnje partije da su na tom susretu mnogo toga novog saznali njegovi igrači, ali i on.

Zvezda je daleko bolje rešavala Liverpulov presing, bila odvažnija s loptom, a tome je možda malo pomogla i promena u "personelu".

Dušan Jovančić je zaigrao na sredini terena umesto Branka Jovičića i više puta u toku susreta se odvažio da iznese loptu napred, a to je dodatno "palilo" navijače Zvezde koji su videli da njihovi igrači definitvno MOGU.

Tu borbu je u napadu donosio i Milan Pavkov koji se borio sa više od stotinu puta skupocenijim štoperom od sebe - Virdžilom van Dajkom - i dva puta pored njega dao je gol!

Prvo je u 22. minutu fantastično skočio na centaršut Marka Marina iz kornera i nadvisio sve za pogodak pod prečku golmana Alisona, da bi samo sedam minuta kasnije u stilu Nikole Žigića protiv Rome postigao jedan od golova kola Lige šampiona!

Izmakao je Vajnaldumu, namestio se na šut desnom, a Van Dajk nije uspeo na vreme da uđe u šut koji je završio iza leđa Alisona!

Strašan pogodak...

Napadač koga su mnogi opisali je u toku susreta "dobio" i svoju pesmu od navijača Crvene zvezde koji su ga "ubacili" u čuveni navijački poklič "skoči daj gol glavom" koji se nekada pevao legendarnom Mihajlu Pjanoviću.

Na krilima njegove energije Zvezda je dolazila do potrebnih injekcija adrenalina, a ovoga puta znali su daleko bolje i da se nose sa šansama rivala.

Neminovno je bilo da će do njih doći, ali Zvezda je ovoga puta znala kako da odgovori, da ne spusti glavu, nego da na isti način odgovori, što je evidentno iznenadilo igrače Jirgena Klopa koji su možda i podcenili svog večerašnjeg rivala.

Ipak, Liverpul je pretio iz kontri i preko Staridža i Salaha je propustio velike šanse, a interesantno je da je prvi šut u okvir gola stigao TEK u 71'!

Sve do tada je Kanađanin na golu Zvezde, ujedno i najzaposleniji čuvar mreže dosadašnjeg dela takmičenja, bio bez posla - i najugroženiji je bio u 56. kada je Salah pogodio prečku posle centaršuta dok je na travi ležao Filip Stojković i tražio izmenu.

Potpuno kontrolu terena Liverpul je preuzimao malo po malo i prave izazove za Borjana spremio je za finiš meča kada je on branio SVE.

U više navrata je branio udarce Mohameda Salaha iz male udaljenosti, pogodio je Egipćanin i stativu, da bi u četvrtom minutu nadoknade uhvatio važnu loptu i time najavio veliko slavlje domaće publike koja je napravila fantastičnu atmosferu.

Verovatno je i ona uticala na igrače Liverpula koji su tek drugi put ove godine primili dva pogotka u prvom poluvremenu i nisu imali dovoljno snage za preokret.

Ne treba zaboraviti i da je Zvezda lako mogla i do trećeg gola na meču da je sudija Mateu Lahoz držao kriterijum koji je recimo imao njegov kolega iz Nemačke pre samo dve nedelje na "Enfildu" kada je dosudio dva penala za "redse", ali neće mnogo igrači Vladana Milojevića razmišljati o ruci Džejmsa Milnera u kaznenom prostoru - kada je na talonu već pobeda.

U narednom kolu Lige šampiona Zvezda dočekuje Pari sen Žermen.

Ogroman uspeh srpskog šampiona, trijumf koji se slobodno može nazvati senzacijom, pobeda kakvu nisu zabeležili još od onih slavnih dana Barija i 1991.

Očekivalo se da će Englezi stići do novih bodova, ali nisu tako mislili igrači Crvene zvezde koji su odigrali nestvarno dobru utakmicu, posebno u prvom delu.

U ovakvim utakmicama obično se kaže da je pobedio ceo tim i to bi zaista mogla biti jedina ispravna konstatacija meča na „Marakani“, ali kako ne pomenuti junaka meča, dvostrukog strelca Milana Pavkova?

Njegovim golovima u 22. i 29. minutu, Crvena zvezda je otvorila vrata „Sezama“ koji je bio zabravljen decenijama. Hrabrom, sigurnom i požrtvovanom igrom, izabranici Vladana Milojevića oborili su na kolena favorizovanog protivnika, koji je očigledno potcenio srpskog rivala posle lake pobede pre dve nedelje na "Enfildu" (4:0).

Crveno-beli su u okršaj protiv renomiranog protivika ušli bez straha i nervoze, koju su ispoljavali na nekim ranijim susretima, posebno na premijeri sa Napolijem.

Od početka su znali šta žele, često su Marin i Filip Stojković slali visoke lopte pred gol Alisona u nameri da pronađu visokog Milana Pavkova i mora se reći da je takva taktika „upalila“ iako je i igra „po zemlji“ bila sasvim dobra i bilo je prilike da se i na taj način ugrozi gol protivnika.

Marko Marin je pokušao u devetom minutu šutem sa distance, da bi u 15. minutu posle kornera koji je izveo upravo bivši igrač Olimpijakosa, lopta došla do Vujadina Savića koji je iz gužve šutirao iz okreta, ali preko prečke.

Konačno u 22. minutu zatresle su se tribine „Marakane“. Marin je izveo korner sa desne strane, Pavkov se sjajno prikrao iza leđa defanzivaca „crvenih“, skočio je visoko i zakucao loptu glavom u mrežu gostiju – 1:0!

Ako je to bio momenat iz snova za bivšeg napadača niškog Radničkog, šta onda reći za ono što je učinio sedam minuta kasnije? Bio je to momenat koji je mnoge podsetio na gol Nikole Žigića protiv Rome 2005. godine u onoj pobedi od 3:1, samo što se ovaj magični momenat za Pavkova dogodio pred golom na južnoj strani stadiona.

Prihvatio je Pavkov loptu na 40 metara od gola Liverpula, poveo je nekoliko koraka, a onda je sa 22 metara uputio pravi projektil desnom nogom, Alison je bio nemoćan, lopta je završila u mreži kraj desne stative gola Liverpula za velikih 2:0!

Imao je i Liverpul svoje prilike, obrukao sa Staridž u dva navrata, a napadi gostiju u finišu prvog dela nisu urodili plodom, odbrana crveno-belih je bila čvrsta i sigurna.

Za očekivati je bilo da Jirgen Klop baci sve karte u napad u drugom poluvremenu i da se Crvena zvezda ograniči na odbranu svog gola. To se i dogodilo, svesno su crveno-beli prepustili inicijativu gostima, povuki se pred svoj gol.

Bilo je momenata kada su očajnički branili mrežu Borjana i otklanjali opasnost u poslednjem trenutku. Mešutim, odmah na početku su imali priliku domaćini.

Marko marin je u 46. minutu prihvatio loptu na desetak metara od gola Liverpula, šutirao je, lopta je pogodila u ruku Džejmsa Milnera, ali je sudija Mateo Lahoz odmahnuo rukom, smatravši da je lopta bila napucana i da nije bilo namere da se igra rukom.

Pritisnuli su gosti, ređali prilike, u 71. minutu Salah je pogodio stativu posle odlične prilike koja mu se iznenada ulazala. Isrti igrač imao je priliku i u 79. minutu, potom i u 82. Promašivali su Van Dajk, Firmino, ništa nije polazilo za rukom "crvenima" i na kraju, ostalo je kao što je bilo na poluvremenu, velikih 2:0 za crveno-bele.

Koačno, Crvena zvezda je velikom pobedom stigla do četvrtog boda, a dva gola Pavkova vredna su novih 2.7 miliona evra u kasi srpskog šampiona, koliko se premira uspeh u Ligi šampiona.

Posle svega i prilika da se srpski šampion do kraja bori za proleće u Evropi. A malo ko je verovao, iako su na "marakani" padali mnogi velikani. Uostalom, skor protiv Liverpula u pobedama sada je 3:1. Posle ovakve pobede, sve je zaista moguće.

Uoči početka utakmice pozdrav ekipi koja je pre 45 godina učila Liverpul fudbala. Na kraju utisak da će i ova večerašnja generacija večno trajati u srcima navijača Crvene zvezde. Viceprvak Evrope Liverpul na kolenima na stadionu “Rajko Mitić”. Najveća pobeda Crvene zvezde od raspada SFRJ! I igra koja je to pratila. Uz razornu moć Milana Pavkova, dvostrukog strelca. Evropa u čudu. Da li je ovo moguće?

Crvena zvezda – Liverpul 2:0!

I opet.

Crvena zvezda – Liverpul 2:0!

Za istoriju. Za ponos. Za onaj osećaj kad ne možeš da veruješ čemu su upravo prisustvovao.

Kakva je to utakmica bila! Poluvreme iz snova. Uoči meča svi su govorili o dva osnovna cilja. Prvi, da se izdrži 20 uvodnih minuta, jer baš na toj barijeri padala je Zvezda na prethodna dva duela u Ligi šampiona. Drugi, da se koncetracija održi i u finišu prvog dela igre, jer baš tada je Zvezda primala golove i na Parku prinčeva i na Enfildu. I kad je proteklo tih prvih 20 minuta pola stadiona je u šali odahnulo: “Dobro je, bar je ovo prošlo”.

Nije tih 50.000 srećnika koji su se dokopali ulaznica ni slutilo šta ih tek čeka.

U 22. minutu korner sa desne strane, ovog puta nema pomoćne igre, Marko Marin centrira, Milan Pavkovje konačno pobegao od Virdžila van Dajka i glavom smečovao loptu u mrežu. Eksplodirao je stadion!

Međutim, ako je taj 22. minut bio eksplozija, onda je 28. bio tektonski poremećaj. Erupcija vulkana, zemljotres, štagod, podrhtavalo je Topčidersko brdo. Otresao je Pavkov sa leđa Žoržinja Vajnalduma, hladnokrvno se namestio za šut i onda sa 20 i kusur metara odapeo strelu koju ni golman kakav je Alisonnije mogao da stigne.

Bio je taj trenutak, dok je lopta putovala… Muk. Neverica, kao da je 50.000 ljudi u tom jednom momentu upalo u kolektivni san. Da li je ovo moguće?

Nije ni samo do ta dva gola, cela Zvezdina igra plenila je u prvih 45 minuta. I hrabar pristup i želja da se fudbal igra, ne da se od fudbala beži. U uvodnim minutima Dušan Jovančić je oduševljavao smirenošću, mirnim pasom. Onda je loptu u noge uzeo Marko Marin, skupocene Liverpulove asove svakim kontaktom je slao u lavirint iz kog nisu znali da izađu. El Fardu Ben je podsetio na one blistave igre iz kvalifikacija, večeras je sa radošću primao i mazio loptu.

Pozadi Miloš Degenek odlučan, precizan, jak. Vujadin Savić kapitenski, Milan Rodić je stizao da pomogne i oko Mohameda Salaha, neumorni Slavoljub Srnić je tada davao defanzivni doprinos uz aut liniju… Svi do jednog ispisali su rebus na koji gost nije imao odgovor.

Imalo se šta videti i napred. Nekoliko brzih akcija, Benov projektil koji je Alison izbio u korner. Bilo je i malo sreće, kao recimo onda kada je u 17. minutu Danijel Staridž sa sedam metara tukao pored gola. Preračunao se Jirgen Klop kada je sa Staridžom i Adamom Lalanom krenuo na Zvezdu.

Očekivano, posle drugog gola Redsi su agresivnije krenuli u napad, ali za razliku od poslednja dva Zvezdina meča u Ligi šampiona igra se nije raspala u drugom poluvremenu. Štaviše, početkom drugog poluvremena je sudija Mateu Laos pomilovao goste ne sviravši očigledan penal za Zvezdu posle igranja rukom Džejmsa Milnera u kaznenom prostoru Liverpula.

Nije bilo više visokog presinga Zvezde na Liverpulovoj polovini terena, ali nošeni hukom sa tribina klonirali su se crveno-beli, pokrivali svaki pedalj terena. Moćna artireljirija Jirgena Klopa kao retko kad je na trenutke delovala bezazleno, upala u nervozu da je zaboravila i na fer plej, pa recimo nije vratila Zvezdi loptu kada je ona izbačena iz igre zbog povrede Filipa Stojkovića. Nije međutim ni Zvezda zaboravila da je u Ligi šampiona zato što je i sama šampion. Emocije je isključila. Odrađivala je posao.

Bilo je naravno – ipak je to Liverpul – opasnih situacija. Kao onaj šut Salaha koji je odbranio Milan Borjan. Pa i kasniji udarac Egipćanina koji je završio na stativi. Tu negde je ostala i nada gostujućeg tima da će uspeti da slavi na stadionu o kome fudbalska planeta ponovo bruji.

I još jednom. Jer tako lepo zvuči.

Crvena zvezda – Liverpul 2:0! Da, dogodilo se. Ne u nekom paralelnom univerzumu. Mada je Marakana večeras bila dimenzija za sebe. Galaksija u kojoj živi ozbiljan fudbal. I u njoj, crna rupa koja je progutala vicešampiona Evrope.

CRVENA ZVEZDA – LIVERPUL 2:0 (2:0)
/Pavkov 22, 28/

Stadion: Rajko Mitić
Gledalaca: 50.000
Sudija: Mateu Laos (Španija)

Crvena zvezda (4-2-3-1): Borjan – Stojković (od 59. Gobeljić), Savić, Degenek, Rodić – Jovančić, Krstičić (od 73. Jovičić) – Srnić, Marin (od 64. Čaušić), Ben – Pavkov

Liverpul (4-3-3): Alison – Aleksander-Arnold (od 46. Gomez), Matip, Vaj Dajk, Robertson – Lalana (od 79. Origi), Vajnaldum, Milner – Mane, Salah, Staridž (od 46. Firmino).

Izvor: mondo.rs/mozzartsport/B92

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Paja

06.11.2018 19:55

KAMANNNNNN I STA JE SAD GROBARI........... Ajmo sad ZELJKO PANTICU KAZETE CEKA SE 7 ICA NA MARAKANIIIIII. PRC MILOJKA SANJAJTE

ODGOVORITE
Name

Sa strane

06.11.2018 20:07

Bravo!

ODGOVORITE
Name

Puknite

07.11.2018 11:15

dušmani. crveno beli su u srcu...bravo majstori.