11 година од убиства Вукелића

Прошло је једанаест година од звјерског убиства Милана Вукелића. У истрази нема никаквих помака. Мијењају се само временске одреднице. Из МУП сваке године исти одговор ’’истрага траје’’. Убице и налогодавци злочина до данас нису откривени. Милан Вукелић јаком експлозивном направом разнесен је у свом аутомобилу форд фијеста у бањалучком насељу Старчевица.

Република Српска 06.11.2018 | 19:52
11 година од убиства Вукелића
Стравичност почињеног злочина појачава чињеница да су са Вукелићем у аутомобили биле још двије особе. Вукелићев сапутник Томислав Добрињац остао је без обје ноге, док је Слава Пепиновић  конобарица из кафића “Вучко”, чији је власник био Милан Вукелиц, задобила тешке повреде на горњим есктремитетима.

Томислав Добрњац и након 11 година каже да се зна ко стој иза убиства Милана Вукелића,али да власт свјесно прикрива злочин. 

’’То се све види, власт неће да предузме ништа да би се то открило. Зна се ко је, не могу именовати. Врх власти и нема шта, то је то’’ – каже за БН ТВ Томислав Добрњац.

Током истраге послиција је претресла 15 локација, саслушала око 200 свједока, али без јасних доказа о томе које извршилац. Касније је затражено мишљење и форензичара из америчког ФБИ-ја, који су потврдили налаз МУП РС.

За породицу је мотив убиства тај што се Вукелић замјерио грађевинској мафији. Према њиховим тврдњама највећи кривци за смрт Милана Вукелића нису само криминалци који су наручили ово убиство и његови извшриоци, већ и поједини високи функционери МУП-а РС који нису учинили ништа да би га заштитили.

’’Да је МУП хтио да одради посао како треба мој брат би данас би жив. На вријеме би реаговали на његове пријаве, тражио је заштиту, ништа нису подузелии. Чак је МУП пријетио мом брату и његовој породици. Приводили су га без налога. Смијешно је слушати те њихове изјаве да истрага још траје. Шта раде? Нису коректно радили ни на почетку истраге, а тек сада. Само им служи да дају такву изјаву да ништа не раде и да се уклоне сви докази’’ – каже за нашу телевизију сестра убијеног Милана Вукелића, Љиљана Тодоровић.

Пријетње и напади на породицу Вукелића почели су неколико мјесеци прије убиства.  Смјењен је с одговорне функције у ЗИБЛ-у и то након што је одбијао да да сагласност за реконструкцију парка ''Петар Кочић у центру Бањалуке, будући да је открио да ту ниса чиста посла. Тада му је пријећено да и по цијену живота мора дати сагласност. Милан Вукјелић је приведен у просторије МУП_а гдје га је дочекао замјеник начелника Крим полицје Драги Милошевић и још један инспектор.

’’Почео је да скаче око мене и да виче ниси ти нормалан, ти су луд, ти си за психијатрију, за затвора. Ја сам му рекао – не бих се сложио са вама. Психички никад нисам био стабилнији, а што се тиче затвора, ако ми нађете нешто, спреман сам да идем у затвор. Пред сами крај ми је рекао прекини да пише имаш жену и двоје дјеце, ја сам поново рекао не разумијем шта вам то значи? Он се опет продерао на мене и рекао имаш жену и двоје дјеце’’ – испричао је то у јулу 2007. године Милан Вуклић.  

Унутрашња контрола МУП-а је утврдила да је Драги Милошевић постуао у скалду са овлашћењима.

Према мишљењу породице убијеног Вукелића главни правац истрази дао је тадашњи премијер Милорад Додик, који је након неколико мјесеци након убиства устврдио да нико од високих републичких функционера, као ни чланова његовог СНСД-а није учествовао у Вукелићевом убиству. Додик никада није одговорио на питање, на који начин је дошао до таквог сазнања.



БН ТВ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

07.11.2018 06:25

Без коментара? Бањалука је мртав град. Град у коме живи гад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

проп.чов. Ваљев. Каменица

07.11.2018 07:02

...исто тако и за Србију...