11 godina od ubistva Vukelića

Prošlo je jedanaest godina od zvjerskog ubistva Milana Vukelića. U istrazi nema nikakvih pomaka. Mijenjaju se samo vremenske odrednice. Iz MUP svake godine isti odgovor ’’istraga traje’’. Ubice i nalogodavci zločina do danas nisu otkriveni. Milan Vukelić jakom eksplozivnom napravom raznesen je u svom automobilu ford fijesta u banjalučkom naselju Starčevica.

Republika Srpska 06.11.2018 | 19:52
11 godina od ubistva Vukelića
Stravičnost počinjenog zločina pojačava činjenica da su sa Vukelićem u automobili bile još dvije osobe. Vukelićev saputnik Tomislav Dobrinjac ostao je bez obje noge, dok je Slava Pepinović  konobarica iz kafića “Vučko”, čiji je vlasnik bio Milan Vukelic, zadobila teške povrede na gornjim esktremitetima.

Tomislav Dobrnjac i nakon 11 godina kaže da se zna ko stoj iza ubistva Milana Vukelića,ali da vlast svjesno prikriva zločin. 

’’To se sve vidi, vlast neće da preduzme ništa da bi se to otkrilo. Zna se ko je, ne mogu imenovati. Vrh vlasti i nema šta, to je to’’ – kaže za BN TV Tomislav Dobrnjac.

Tokom istrage poslicija je pretresla 15 lokacija, saslušala oko 200 svjedoka, ali bez jasnih dokaza o tome koje izvršilac. Kasnije je zatraženo mišljenje i forenzičara iz američkog FBI-ja, koji su potvrdili nalaz MUP RS.

Za porodicu je motiv ubistva taj što se Vukelić zamjerio građevinskoj mafiji. Prema njihovim tvrdnjama najveći krivci za smrt Milana Vukelića nisu samo kriminalci koji su naručili ovo ubistvo i njegovi izvšrioci, već i pojedini visoki funkcioneri MUP-a RS koji nisu učinili ništa da bi ga zaštitili.

’’Da je MUP htio da odradi posao kako treba moj brat bi danas bi živ. Na vrijeme bi reagovali na njegove prijave, tražio je zaštitu, ništa nisu poduzelii. Čak je MUP prijetio mom bratu i njegovoj porodici. Privodili su ga bez naloga. Smiješno je slušati te njihove izjave da istraga još traje. Šta rade? Nisu korektno radili ni na početku istrage, a tek sada. Samo im služi da daju takvu izjavu da ništa ne rade i da se uklone svi dokazi’’ – kaže za našu televiziju sestra ubijenog Milana Vukelića, Ljiljana Todorović.

Prijetnje i napadi na porodicu Vukelića počeli su nekoliko mjeseci prije ubistva.  Smjenjen je s odgovorne funkcije u ZIBL-u i to nakon što je odbijao da da saglasnost za rekonstrukciju parka ''Petar Kočić u centru Banjaluke, budući da je otkrio da tu nisa čista posla. Tada mu je prijećeno da i po cijenu života mora dati saglasnost. Milan Vukjelić je priveden u prostorije MUP_a gdje ga je dočekao zamjenik načelnika Krim policje Dragi Milošević i još jedan inspektor.

’’Počeo je da skače oko mene i da viče nisi ti normalan, ti su lud, ti si za psihijatriju, za zatvora. Ja sam mu rekao – ne bih se složio sa vama. Psihički nikad nisam bio stabilniji, a što se tiče zatvora, ako mi nađete nešto, spreman sam da idem u zatvor. Pred sami kraj mi je rekao prekini da piše imaš ženu i dvoje djece, ja sam ponovo rekao ne razumijem šta vam to znači? On se opet proderao na mene i rekao imaš ženu i dvoje djece’’ – ispričao je to u julu 2007. godine Milan Vuklić.  

Unutrašnja kontrola MUP-a je utvrdila da je Dragi Milošević postuao u skaldu sa ovlašćenjima.

Prema mišljenju porodice ubijenog Vukelića glavni pravac istrazi dao je tadašnji premijer Milorad Dodik, koji je nakon nekoliko mjeseci nakon ubistva ustvrdio da niko od visokih republičkih funkcionera, kao ni članova njegovog SNSD-a nije učestvovao u Vukelićevom ubistvu. Dodik nikada nije odgovorio na pitanje, na koji način je došao do takvog saznanja.



BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

ŽIKA Ž

07.11.2018 06:25

Bez komentara? Banjaluka je mrtav grad. Grad u kome živi gad.

ODGOVORITE
Name

prop.čov. Valjev. Kamenica

07.11.2018 07:02

...isto tako i za Srbiju...