Ко штити нападаче на новинаре?

- Не смијемо дозволити да људи који часно и поштено раде свој посао са страхом иду кући и осврћу се да ли ће их ико напасти. Новинари су само слуге народу и никоме више, то мора бити свима јасно, рекао је новинар БН ТВ Владимир Ковачевић.

Република Српска 06.11.2018 | 19:17
Ко штити нападаче на новинаре?
На десетине новинара протествовало је данас у Бањалуци због нерада тужилаштва у случају покушаја убиства новинара БН телевизије Владимира Ковачевића, које се десило прије два и по мјесеца.

Није првиден другоосумњичени, нити су откривени налогодавци, што је недопустиво – поручила је новинарска заједница.

"Новинари неће нијемо посматрати како се угрожавају медијске слободе и некажњено нападају новинари", рекао је предсједник Клуба новинара Бањалука Синиша Вукелић на протестном окуљању новинара.

Из Клуба новинара су поручили да ће захтијевати да се одмах на првом скупштинском засједању новог сазива стави на дневни ред питање безбједности новинара и рјешавање тог проблема кроз измјене Кривичног закона РС. 

На протестном окупљању новинара у Бањалуци прочитано је и писмо подршке Друштва новинара БиХ.

Владимир Ковачевић и Клуб новинара Бањалука захтијевају од институција да се изјасне да ли је за једним од нападача на Ковачевића расписана међународна или само централна потјерница. Када  када се име Недељко Дукић, који је другооптужени, упише на званичној страници МУП-а Српске, у одјелу Међународне потјернице, нема резултата.

Владимир Ковачевић, новинар БН телевизије, нападнут је 26. августа ове године, увече, када се враћао с посла и то металним палицама.

Ухапшен је убрзо један од нападача, Марко Чолић из Лакташа, док се за другим нападачем, Недељком Дукићем из Кнежева и даље трага, јер је наводно у бјекству.

Из окружног тужилаштва Бања Лука су нам одговорили, као и иначе, да је истрага у току, те да су они упутили захтјев према Окружном суду за расписивањем потјернице за Дукићем.

Из Окружног суда коначно потврђују БН телевизији да је за Недељком Дукићем расписана само централна потјерница, која важи само за подручје Босне и Херцеговине.

Читаву перипетију око захтјева за објављивањем међународне потјернице правдају слањем дописа Министарству безбједности БиХ на погрешну адресу, с коначним исходом да је захтјев овом министарству упућен тек 5. новембра.

Очигледно су у Окружном суду тек под притиском јавности сакупили сву документацију и послали захтјеве о даљем поступању које је требало одавно да пошаљу.



БН ТВ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Wодолија

06.11.2018 18:59

Новинари су превише стрпљиви..... Треба напокон да буду много агресивнији ако желе шта да промијене

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боривоје

06.11.2018 19:30

Додиг зна све и о овом покусају убиства у БЛ.

Name

Дада

06.11.2018 22:55

Напацени и новинари.

Name

Xбј

06.11.2018 19:42

НАПАДАЦЕ.СТИТИ.ДОДИКОВА.МАФИЈА..И.ВРХ.МУП..ЛУКАЦ

ОДГОВОРИТЕ
Name

гргр

06.11.2018 19:48

Додик!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

06.11.2018 23:44

Додо и додова мафија фујјј смрадовиии