Ko štiti napadače na novinare?

- Ne smijemo dozvoliti da ljudi koji časno i pošteno rade svoj posao sa strahom idu kući i osvrću se da li će ih iko napasti. Novinari su samo sluge narodu i nikome više, to mora biti svima jasno, rekao je novinar BN TV Vladimir Kovačević.

Republika Srpska 06.11.2018 | 19:17
Ko štiti napadače na novinare?
Na desetine novinara protestvovalo je danas u Banjaluci zbog nerada tužilaštva u slučaju pokušaja ubistva novinara BN televizije Vladimira Kovačevića, koje se desilo prije dva i po mjeseca.

Nije prviden drugoosumnjičeni, niti su otkriveni nalogodavci, što je nedopustivo – poručila je novinarska zajednica.

"Novinari neće nijemo posmatrati kako se ugrožavaju medijske slobode i nekažnjeno napadaju novinari", rekao je predsjednik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić na protestnom okuljanju novinara.

Iz Kluba novinara su poručili da će zahtijevati da se odmah na prvom skupštinskom zasjedanju novog saziva stavi na dnevni red pitanje bezbjednosti novinara i rješavanje tog problema kroz izmjene Krivičnog zakona RS. 

Na protestnom okupljanju novinara u Banjaluci pročitano je i pismo podrške Društva novinara BiH.

Vladimir Kovačević i Klub novinara Banjaluka zahtijevaju od institucija da se izjasne da li je za jednim od napadača na Kovačevića raspisana međunarodna ili samo centralna potjernica. Kada  kada se ime Nedeljko Dukić, koji je drugooptuženi, upiše na zvaničnoj stranici MUP-a Srpske, u odjelu Međunarodne potjernice, nema rezultata.

Vladimir Kovačević, novinar BN televizije, napadnut je 26. avgusta ove godine, uveče, kada se vraćao s posla i to metalnim palicama.

Uhapšen je ubrzo jedan od napadača, Marko Čolić iz Laktaša, dok se za drugim napadačem, Nedeljkom Dukićem iz Kneževa i dalje traga, jer je navodno u bjekstvu.

Iz okružnog tužilaštva Banja Luka su nam odgovorili, kao i inače, da je istraga u toku, te da su oni uputili zahtjev prema Okružnom sudu za raspisivanjem potjernice za Dukićem.

Iz Okružnog suda konačno potvrđuju BN televiziji da je za Nedeljkom Dukićem raspisana samo centralna potjernica, koja važi samo za područje Bosne i Hercegovine.

Čitavu peripetiju oko zahtjeva za objavljivanjem međunarodne potjernice pravdaju slanjem dopisa Ministarstvu bezbjednosti BiH na pogrešnu adresu, s konačnim ishodom da je zahtjev ovom ministarstvu upućen tek 5. novembra.

Očigledno su u Okružnom sudu tek pod pritiskom javnosti sakupili svu dokumentaciju i poslali zahtjeve o daljem postupanju koje je trebalo odavno da pošalju.



BN TV

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Wodolija

06.11.2018 18:59

Novinari su previše strpljivi..... Treba napokon da budu mnogo agresivniji ako žele šta da promijene

ODGOVORITE
Name

Borivoje

06.11.2018 19:30

Dodig zna sve i o ovom pokusaju ubistva u BL.

Name

Dada

06.11.2018 22:55

Napaceni i novinari.

Name

Xbj

06.11.2018 19:42

NAPADACE.STITI.DODIKOVA.MAFIJA..I.VRH.MUP..LUKAC

ODGOVORITE
Name

grgr

06.11.2018 19:48

Dodik!

ODGOVORITE
Name

Luka

06.11.2018 23:44

Dodo i dodova mafija fujjj smradoviii