Српска верзија “поппy-ја“ на Партизановом дресу!

Наталијина рамонда. . .  Дан примирја слави се и у Србији! Кошаркаши Партизана против Трента са "Наталијином рамондом"! Кошаркаши, стручни штаб и чланови управе КК Партизан носиће "Наталијину рамонду" на утакмици Еврокупа против Трента.

Кошарка 06.11.2018 | 19:45
Српска верзија “поппy-ја“ на Партизановом дресу!
Партизан ће на тај начин обележити Дан примирја у Првом светском рату.

Кошаркаши Партизана од 20.00 дочекују италијански Тренто у утакмици шестог кола Еврокупа.

Партизан је саопштио да ће кошаркаши, стручни штаб и чланови управе црно-белих на вечерашњем мечу носити "Наталијину рамонду" и на тај начин обележити Дан примирја у Првом светском рату.

Играчи ће тај симбол носити на надмајицама, током представљања екипа, а чланови управе и стручног штаба ће "цвет феникс" носити на реверима сакоа.

У питању је биљка која расте како у Србији, углавном на истоку, тако и на планини Ниџе, чији је највиши врх Кајмакчалан.

Његова симболика је вишеструка, како због станишта, тако и због имена - цвет назван по краљици Наталији Обреновић, познат је и као цвет феникс.

Председник Партизана Остоја Мијаиловић подсетио је навијаче црно-белих да је тај кошаркашки клуб лепо дочекан у Тренту и позвао их да узврате поштовање ривалу из Италије.

"Поштовани навијачи, не заборавите да су наши играчи и навијачи у Тренту лепо дочекани, а да је транспарентом на трибинама одата пошта нашем малом хероју Душану (Тодоровићу). Узвратимо поштовање, да се глас о вама и Пиониру и даље са уважавањем шири Европом", написао је Мијаиловић на свом Твитер налогу.

Партизан је због неспортског понашања навијача на утакмици против Асвела кажњен са 8.500 евра, па је Мијаиловић апеловао на присталице црно-белих да "љубав према клубу" више "не исказују бацањем предмета на терен".

"Апелујем и да вашу страст и љубав према Партизану не исказујете бацањем предмета на терен. Хвала на подршци Партизану", додао је Мијаиловић.

Утакмица се игра од 20.00 у дворани "Александар Николић".

Велика галама дигла се у Енглеској око одбијања Немање Матића да на дрес окачи цвет мака, популарни “поппy“, којим на острву одају почаст страдалим војницима у Првом светском рату, али у новој верзији и члановима британских оружаних снага палих у ратовима под НАТО заставом. Због тога је уосталом Матићтај симбол и отшио са дреса. Међутим, треба знати да и Србија слави исти празник, Дан примирја, само логично без НАТО “зачина“ у целој прили. И зато вечерас против Трента у Еврокупу кошаркаши Партизана са Наталијином рамондом над надмајицама током представљања екипе.

Чланови стручног штаба и клупске управе ће цвет феникс носити на реверима сакоа.

Подсетимо, Законом о изменама и допунама Закона о државним и другим празницима у Републици Србији у државне празнике уврштен је и Дан примирја у Првом светском рату - 11. новембар. У недељи која претходи Дану примирја, а на основу препоруке Владе, државни функционери и запослени у државној управи, ученици, студенти, спортисти, као и јавне и медијске личности на реверима и другим прикладним местима, носе одговарајући симбол, амблем “НАТАЛИЈИНУ РАМОНДУ”.

У питању је биљка која расте како у Србији, углавном на истоку, тако и на планини Ниџе, чији је највиши врх Кајмакчалан. Његова симболика је вишеструка, како због станишта, тако и због имена – цвет назван по краљици Наталији Обреновић, познат је и као цвет феникс - чак и када се потпуно осуши, ако се залије,Наталијина рамонда може оживети, што указује на васкрс српске државе из пепела после Првог светског рата.

Амблеми се носе у периоду 4. до 11. новембра.

Извор: моззартспорт/Б92

ФОТО: ккпартизан.рс

Коментари / 0

Оставите коментар