Srpska verzija “poppy-ja“ na Partizanovom dresu!

Natalijina ramonda. . .  Dan primirja slavi se i u Srbiji! Košarkaši Partizana protiv Trenta sa "Natalijinom ramondom"! Košarkaši, stručni štab i članovi uprave KK Partizan nosiće "Natalijinu ramondu" na utakmici Evrokupa protiv Trenta.

Košarka 06.11.2018 | 19:45
Srpska verzija “poppy-ja“ na Partizanovom dresu!
Partizan će na taj način obeležiti Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Košarkaši Partizana od 20.00 dočekuju italijanski Trento u utakmici šestog kola Evrokupa.

Partizan je saopštio da će košarkaši, stručni štab i članovi uprave crno-belih na večerašnjem meču nositi "Natalijinu ramondu" i na taj način obeležiti Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Igrači će taj simbol nositi na nadmajicama, tokom predstavljanja ekipa, a članovi uprave i stručnog štaba će "cvet feniks" nositi na reverima sakoa.

U pitanju je biljka koja raste kako u Srbiji, uglavnom na istoku, tako i na planini Nidže, čiji je najviši vrh Kajmakčalan.

Njegova simbolika je višestruka, kako zbog staništa, tako i zbog imena - cvet nazvan po kraljici Nataliji Obrenović, poznat je i kao cvet feniks.

Predsednik Partizana Ostoja Mijailović podsetio je navijače crno-belih da je taj košarkaški klub lepo dočekan u Trentu i pozvao ih da uzvrate poštovanje rivalu iz Italije.

"Poštovani navijači, ne zaboravite da su naši igrači i navijači u Trentu lepo dočekani, a da je transparentom na tribinama odata pošta našem malom heroju Dušanu (Todoroviću). Uzvratimo poštovanje, da se glas o vama i Pioniru i dalje sa uvažavanjem širi Evropom", napisao je Mijailović na svom Tviter nalogu.

Partizan je zbog nesportskog ponašanja navijača na utakmici protiv Asvela kažnjen sa 8.500 evra, pa je Mijailović apelovao na pristalice crno-belih da "ljubav prema klubu" više "ne iskazuju bacanjem predmeta na teren".

"Apelujem i da vašu strast i ljubav prema Partizanu ne iskazujete bacanjem predmeta na teren. Hvala na podršci Partizanu", dodao je Mijailović.

Utakmica se igra od 20.00 u dvorani "Aleksandar Nikolić".

Velika galama digla se u Engleskoj oko odbijanja Nemanje Matića da na dres okači cvet maka, popularni “poppy“, kojim na ostrvu odaju počast stradalim vojnicima u Prvom svetskom ratu, ali u novoj verziji i članovima britanskih oružanih snaga palih u ratovima pod NATO zastavom. Zbog toga je uostalom Matićtaj simbol i otšio sa dresa. Međutim, treba znati da i Srbija slavi isti praznik, Dan primirja, samo logično bez NATO “začina“ u celoj prili. I zato večeras protiv Trenta u Evrokupu košarkaši Partizana sa Natalijinom ramondom nad nadmajicama tokom predstavljanja ekipe.

Članovi stručnog štaba i klupske uprave će cvet feniks nositi na reverima sakoa.

Podsetimo, Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji u državne praznike uvršten je i Dan primirja u Prvom svetskom ratu - 11. novembar. U nedelji koja prethodi Danu primirja, a na osnovu preporuke Vlade, državni funkcioneri i zaposleni u državnoj upravi, učenici, studenti, sportisti, kao i javne i medijske ličnosti na reverima i drugim prikladnim mestima, nose odgovarajući simbol, amblem “NATALIJINU RAMONDU”.

U pitanju je biljka koja raste kako u Srbiji, uglavnom na istoku, tako i na planini Nidže, čiji je najviši vrh Kajmakčalan. Njegova simbolika je višestruka, kako zbog staništa, tako i zbog imena – cvet nazvan po kraljici Nataliji Obrenović, poznat je i kao cvet feniks - čak i kada se potpuno osuši, ako se zalije,Natalijina ramonda može oživeti, što ukazuje na vaskrs srpske države iz pepela posle Prvog svetskog rata.

Amblemi se nose u periodu 4. do 11. novembra.

Izvor: mozzartsport/B92

FOTO: kkpartizan.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar