БиХ прва на свијету са знаком упозорења на шишмише

Босна и Херцеговина је прва земља на свету која има саобраћајни знак који упозорава на шишмише, а на улазу у пећину Пониква поставили су га чланови Центра за крш и спелеологију Сарајево.

Занимљивости 06.11.2018 | 16:01
БиХ прва на свијету са знаком упозорења на шишмише
„То је први такав знак у свету - колико знамо постоје за дивљач уопште, дивље свиње, кенгуре, лосове“, саопштио је Центар и додао да је дозволу за постављање знака одобрила Дирекција за путеве Зеничко-добојског кантона, пренео је портал Радиосарајево.

Знак је постављен с обе стране улаза у пећину/тунел Пониква на регионалном путу који из Вареша води преко планине Звијезде у долину Криваје.

Та пећина је једна од пет пећина у свету кроз коју целом дужином пролази саобраћајница, навео је Центар и додао да пећину Пониква насељава неколико врста шишмиша.

Како је објашњено, знак је постављен зато што је већ забележено страдање шишмиша услед судара са аутомобилима.

Према мишљењу чланова Центра, вероватноћа нових случајева страдања шишмиша биће још веће будући да је недавно постављена јавна расвета, са „беспотребно јаки осветлењем“.

Из Центра за крш и спелеологију из Сарајева се надају да ће нови саобраћајни знак скренути возачима пажњу на могуће сударе са шишмишима и потребу смањења брзине.

РТС
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Кузан

06.11.2018 15:47

Када би знали колико су ти шишмиши корисни,не би тако говорили.(Шишмиш једе осе и уништава осињак)

ОДГОВОРИТЕ