BiH prva na svijetu sa znakom upozorenja na šišmiše

Bosna i Hercegovina je prva zemlja na svetu koja ima saobraćajni znak koji upozorava na šišmiše, a na ulazu u pećinu Ponikva postavili su ga članovi Centra za krš i speleologiju Sarajevo.

Zanimljivosti 06.11.2018 | 16:01
BiH prva na svijetu sa znakom upozorenja na šišmiše
„To je prvi takav znak u svetu - koliko znamo postoje za divljač uopšte, divlje svinje, kengure, losove“, saopštio je Centar i dodao da je dozvolu za postavljanje znaka odobrila Direkcija za puteve Zeničko-dobojskog kantona, preneo je portal Radiosarajevo.

Znak je postavljen s obe strane ulaza u pećinu/tunel Ponikva na regionalnom putu koji iz Vareša vodi preko planine Zvijezde u dolinu Krivaje.

Ta pećina je jedna od pet pećina u svetu kroz koju celom dužinom prolazi saobraćajnica, naveo je Centar i dodao da pećinu Ponikva naseljava nekoliko vrsta šišmiša.

Kako je objašnjeno, znak je postavljen zato što je već zabeleženo stradanje šišmiša usled sudara sa automobilima.

Prema mišljenju članova Centra, verovatnoća novih slučajeva stradanja šišmiša biće još veće budući da je nedavno postavljena javna rasveta, sa „bespotrebno jaki osvetlenjem“.

Iz Centra za krš i speleologiju iz Sarajeva se nadaju da će novi saobraćajni znak skrenuti vozačima pažnju na moguće sudare sa šišmišima i potrebu smanjenja brzine.

RTS
foto:internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Kuzan

06.11.2018 16:47

Kada bi znali koliko su ti šišmiši korisni,ne bi tako govorili.(Šišmiš jede ose i uništava osinjak)

ODGOVORITE