Откривена рампа која нуди одговоре како су грађене пирамиде

Мистерија о томе како су тачно грађене пирамиде изгледа да је, барем делимично, разрешена случајним открићем рампе која је служила за подизање огромних камених блокова на локалитету древног египатског каменолома.

Занимљивости 06.11.2018 | 16:00
Откривена рампа која нуди одговоре како су грађене пирамиде
Стручњаци су открили инскрипције на рампи са степеништима и серијом рупа у којима верују да су се налазили стубови, што указује да су огромни камени блокови, коришћени за градњу једног од седам чуда античког света, преношени и постављани много брже него што се раније мислило.

Упркос томе што теорија да су древни Египћани користили рампе да би померали блокове није нова, структура коју је пронашао енглеско-француски истраживачки тим, из периода када је грађена Велика пирамида у Гизи, значајно је стрмија од онога што се мислило могућим за то време.

Верују да су степеништа и стубови са обе стране рампе омогућавали да радници вуку и гурају терет из више праваца, насупрот томе да га вуку иза себе. Тим сматра да су тако радници испод могли да гурају камени блок, док би друге две групе истовремено вукле ужадима која би ишла око стубова.

Тиме је читав посао рађен брже него што се раније мислило, али је и даље захтевао изузетан напор и веома велики број људи.

„Систем који смо пронашли омогућавао би већем броју људи да истовремено вуку и гурају, чиме би могли да примене већу силу и брже померају блокове“, рекао је за Гардијан Роналд Енмарч, египтолог на Универзитету у Ливерпулу, који је заједно са својим тимом направио откриће.

РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар