Otkrivena rampa koja nudi odgovore kako su građene piramide

Misterija o tome kako su tačno građene piramide izgleda da je, barem delimično, razrešena slučajnim otkrićem rampe koja je služila za podizanje ogromnih kamenih blokova na lokalitetu drevnog egipatskog kamenoloma.

Zanimljivosti 06.11.2018 | 16:00
Otkrivena rampa koja nudi odgovore kako su građene piramide
Stručnjaci su otkrili inskripcije na rampi sa stepeništima i serijom rupa u kojima veruju da su se nalazili stubovi, što ukazuje da su ogromni kameni blokovi, korišćeni za gradnju jednog od sedam čuda antičkog sveta, prenošeni i postavljani mnogo brže nego što se ranije mislilo.

Uprkos tome što teorija da su drevni Egipćani koristili rampe da bi pomerali blokove nije nova, struktura koju je pronašao englesko-francuski istraživački tim, iz perioda kada je građena Velika piramida u Gizi, značajno je strmija od onoga što se mislilo mogućim za to vreme.

Veruju da su stepeništa i stubovi sa obe strane rampe omogućavali da radnici vuku i guraju teret iz više pravaca, nasuprot tome da ga vuku iza sebe. Tim smatra da su tako radnici ispod mogli da guraju kameni blok, dok bi druge dve grupe istovremeno vukle užadima koja bi išla oko stubova.

Time je čitav posao rađen brže nego što se ranije mislilo, ali je i dalje zahtevao izuzetan napor i veoma veliki broj ljudi.

„Sistem koji smo pronašli omogućavao bi većem broju ljudi da istovremeno vuku i guraju, čime bi mogli da primene veću silu i brže pomeraju blokove“, rekao je za Gardijan Ronald Enmarč, egiptolog na Univerzitetu u Liverpulu, koji je zajedno sa svojim timom napravio otkriće.

RTS
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar