Карен Хачанов: Руски медвјед се буди на јесен!

Момак који је у Паризу очитао буквицу, истина уморном Ђоковићу, доказао је да је спреман за велика дела, нешто што је најавио још пре пет година када је у родној Москви савладао Типсаревића који је тада био осми на свету. Прочитајте шта се све крије иза грдосије од скоро два метра. . .

Тенис 07.11.2018 | 17:15
Карен Хачанов: Руски медвјед се буди на јесен!
Није успео Новак Ђоковић пехаром да заокружи паклену седмицу у Паризу и повратак на прво место АТП листе. Није могао након тешких мечева са Марином Чилићем и Роџером Федерером да заустави и "звер са Истока" у финалу.

Карен Хачанов са својим убитачним сервисом и форхендом, погоњених масом од преко 90 килограма мишића и висином од 198 цм био је синоћ непремостива препрека за Београђанина. Многима је овај 22-годишњи Московљанин изненађење, али тај утисак су могли да имају смао они који не прате довољно професионални тенис. Јер у питању је момак од којег се заиста очекује да постане први на свету. Сачекаће сигурно још неко време за успон на врх, али ако буде здрав мало ко ће моћи да се носи са њим у наредној деценији.

И поред снаге рвача у питању је један заиста посебан момак који је већ са три године узео рекет у руке. Рођен је у Москви у правој совјетској, лекарској породици, мајке Рускиње Наталије и Абгара, оца Грузина, иначе чувеног одбојкаша.    

Освајач првог мастерса за Русију након Николаја Давиденка (2009) није дозволио да га професионално бављење спортом спречи да се образује, те тренутно он-лине јури диплому наставника физичког васпитања на московском универзитету. У слободно време проводи типично за Русе - игра шах и чита књиге. На сву срећу, алкохол не пије. А омиљени су му антички римски романи!

"Едукација је увек важана и када сам завршио средњу школу покушао сам да идем на факултете што је чешће могуће. А сада студирам на даљину. Волим да играм шах и то ми је једна од омиљених разбибрига, као и читање књига написаних у Старом Риму."

Свет "великог тениса" је чуо 2013. за њега када је још као 17-годишњак у трећем Кремљин купа шокирао тада осмог играча света, Јанка Типсаревића. Ипак, није било лако доћи до валоризације успеха на великој тениској сцени, коју је освојио тек ове јесени. Прво је намучио Рафаела Надала на УС Опену, а онда је кренуо да ниже победе. Попут фурије је освојио Кремљин куп, а онда је пао и Париз, што му је четврта титула у каријери уз исто толико одиграних финала. А пре париског мастерса имао је само три Топ 10 победе, да би онда минуле недеље нанизао њих четворицу, прито изгубивши смао један сет: Џона Изнера (9. на АТП листи),Доминика Тима (8), Александера Зверева (5) и на крају Нолета који је јуче још био други на свету.

Херој му је Марат Сафин, а од активних играча навија за Хуана Мартина дел Потра. Познат је по умерености и одмерености, што се могло видети и синоћ на додели пехара када је прво говорио о Новаку као великој инспирацији, па се тек онда захвалио по протоколу. Воли фудбал и кошарку, а ту прати Реал Мадрид и Мајами Хит. Тренер му је Сплићанин Ведран Мартић.

Карен иначе, са Данилом Медведевим и Андрејем Рубљевим представља нови талас руског тениса који је замро на неколико година након повлачења Давиденка, али и све слабијих наступа Јужњија. Највећа земља света је до сада лакше стварала тениске шампионке од тениских шампиона, али изгледа да се руски медвед пробудио. У лику и делу Карена Хачанова, новог 11. играча на АТП лествици.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар