Karen Hačanov: Ruski medvjed se budi na jesen!

Momak koji je u Parizu očitao bukvicu, istina umornom Đokoviću, dokazao je da je spreman za velika dela, nešto što je najavio još pre pet godina kada je u rodnoj Moskvi savladao Tipsarevića koji je tada bio osmi na svetu. Pročitajte šta se sve krije iza grdosije od skoro dva metra. . .

Tenis 07.11.2018 | 17:15
Karen Hačanov: Ruski medvjed se budi na jesen!
Nije uspeo Novak Đoković peharom da zaokruži paklenu sedmicu u Parizu i povratak na prvo mesto ATP liste. Nije mogao nakon teških mečeva sa Marinom Čilićem i Rodžerom Federerom da zaustavi i "zver sa Istoka" u finalu.

Karen Hačanov sa svojim ubitačnim servisom i forhendom, pogonjenih masom od preko 90 kilograma mišića i visinom od 198 cm bio je sinoć nepremostiva prepreka za Beograđanina. Mnogima je ovaj 22-godišnji Moskovljanin iznenađenje, ali taj utisak su mogli da imaju smao oni koji ne prate dovoljno profesionalni tenis. Jer u pitanju je momak od kojeg se zaista očekuje da postane prvi na svetu. Sačekaće sigurno još neko vreme za uspon na vrh, ali ako bude zdrav malo ko će moći da se nosi sa njim u narednoj deceniji.

I pored snage rvača u pitanju je jedan zaista poseban momak koji je već sa tri godine uzeo reket u ruke. Rođen je u Moskvi u pravoj sovjetskoj, lekarskoj porodici, majke Ruskinje Natalije i Abgara, oca Gruzina, inače čuvenog odbojkaša.    

Osvajač prvog mastersa za Rusiju nakon Nikolaja Davidenka (2009) nije dozvolio da ga profesionalno bavljenje sportom spreči da se obrazuje, te trenutno on-line juri diplomu nastavnika fizičkog vaspitanja na moskovskom univerzitetu. U slobodno vreme provodi tipično za Ruse - igra šah i čita knjige. Na svu sreću, alkohol ne pije. A omiljeni su mu antički rimski romani!

"Edukacija je uvek važana i kada sam završio srednju školu pokušao sam da idem na fakultete što je češće moguće. A sada studiram na daljinu. Volim da igram šah i to mi je jedna od omiljenih razbibriga, kao i čitanje knjiga napisanih u Starom Rimu."

Svet "velikog tenisa" je čuo 2013. za njega kada je još kao 17-godišnjak u trećem Kremljin kupa šokirao tada osmog igrača sveta, Janka Tipsarevića. Ipak, nije bilo lako doći do valorizacije uspeha na velikoj teniskoj sceni, koju je osvojio tek ove jeseni. Prvo je namučio Rafaela Nadala na US Openu, a onda je krenuo da niže pobede. Poput furije je osvojio Kremljin kup, a onda je pao i Pariz, što mu je četvrta titula u karijeri uz isto toliko odigranih finala. A pre pariskog mastersa imao je samo tri Top 10 pobede, da bi onda minule nedelje nanizao njih četvoricu, prito izgubivši smao jedan set: Džona Iznera (9. na ATP listi),Dominika Tima (8), Aleksandera Zvereva (5) i na kraju Noleta koji je juče još bio drugi na svetu.

Heroj mu je Marat Safin, a od aktivnih igrača navija za Huana Martina del Potra. Poznat je po umerenosti i odmerenosti, što se moglo videti i sinoć na dodeli pehara kada je prvo govorio o Novaku kao velikoj inspiraciji, pa se tek onda zahvalio po protokolu. Voli fudbal i košarku, a tu prati Real Madrid i Majami Hit. Trener mu je Splićanin Vedran Martić.

Karen inače, sa Danilom Medvedevim i Andrejem Rubljevim predstavlja novi talas ruskog tenisa koji je zamro na nekoliko godina nakon povlačenja Davidenka, ali i sve slabijih nastupa Južnjija. Najveća zemlja sveta je do sada lakše stvarala teniske šampionke od teniskih šampiona, ali izgleda da se ruski medved probudio. U liku i delu Karena Hačanova, novog 11. igrača na ATP lestvici.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar