Јирген Клоп је стварно НОРМАЛАН и велики је цар!

Тренер Ливерпула Јирген Клоп о атмосфери која очекује његов тим, о Шаћирију и политици, прекоревао енглеске новинаре због таквих питања, шалио се са преводиоцем и изговорио две речи на српском језику. Аплауз!

Фудбал 05.11.2018 | 19:30
Јирген Клоп је стварно НОРМАЛАН и велики је цар!
У документарном филму "Yоу'лл Невер Wалк Алоне" немачког редитеља Андре Шафера, поједине сцене, логично, снимане су и у Ливерпулу, око и на стадиону Енфилд.

Главни јунак филма, навијач Борусије из Дортмунда, угледавши велику фотографију Јиргена Клопа на трибини Енфилда, са спољне стране добацује свом саговорнику, навијачу Ливерпула, кроз смех: "Ах, ево га! Дали смо вам га мало, па ће да се врати код нас".

Није ни чудо што навијачи Борусије и данас обожавају Јиргена Клопа и жале за њим, јер је управо онакав какав је самог себе "крстио" кад је представљан у Ливерпулу - НОРМАЛАН и ВЕОМА ЗАБАВАН.

У то су се вечерас уверили и представници српских медија, који су били на конференцији за новинаре пред дуел 4. кола Лиге шампиона Црвена звезда - Ливерпул (уторак од 18 часова на стадиону "Рајко Митић, директан пренос ТВ Арена спорт).

Клоп је показао, пре свега, да је човек који воли спорт, али и који уме елегантно да "завуче" у одговорима, па је тако прекорио енглеске новинаре који су, осим за питања о атмосфери, углавном питали о изостављању Ђердана Шаћирија из тима.

Господине Клоп, да ли можете да нам објасните своју одлуку да изоставите Шаћирија из тима за меч против Црвене звезде и како је он то прихватио? Овако је гласило прво питање енглеских колега.

"Много пута сам доносио овакве одлуке и играчи су то увек прихватали. Тако и сада. Што се тиче првог дела вашег питања, клуб је на сајту већ поставио саопштење о овоме и СВАКО КО ЗНА ДА ЧИТА могао је да га прочита. Дошли смо овде као фудбалски тим, представљамо један од највећих клубова на свету и дошли смо да играмо фудбал. Зато смо овде - да играмо фудбал, а не да причамо о политици и желимо да се фокусирамо на игру".

Други енглески новинар је потом поново питао Клопа о Шаћирију. Да ли је та његова одлука заправо мешање политике у спорт?

"Мој посао, а и ваш посао је да ово гледамо искључиво као спорт. Ми поштујемо Србију и овде смо да играмо фудбал. Политика увек утиче на живот, бар на планети на којој ја живим, али ми играмо фудбал, то је наш посао. Да будем искрен, ово ме највише питају енглески новинари и покушавају да испровоцирају. Ми не желимо никакву другачију причу осим фудбалске", одбрусио је Клоп.

Сваки Клопов одговор преводилац је препричавао, скраћивао на реченицу, две.

Чак је и Клоп то приметио, иако не говори српски, па се нашалио:

"Нисам баш сигуран да је српски језик толико једноставан и да се са тако мало речи каже све".

Након што се у сали разглегао смех, Клоп је упитао представнике српских медија:

"Је л' сте разумели и 'похватали' све ово?"

Добио је потврдан одговор.

Клопу су, наравно, била и постављана питања о утакмици против Црвене звезде, и пре свега, о атмосфери која очекује његов тим. Упитан шта је највећи изазов за Ливерпул сутра - то што га очекује екипа која годину дана није изгубила на свом терену или врела атмосфера, Клоп је одговорио:

"Комбинација та два. Били смо јаки и веома добри у претходној утакмици са Звездом. Да нисмо Црвена звезда би била у игри и могла је да нас угрози. Зато ту игру морамо да поновимо у уторак увече. Ми смо из Ливерпула и знамо како атмосфера може да утиче. А да бисте охладили ту атмосферу, морате да играте добро, да будете најбољи и треба да будете спремни да одиграте велику утакмицу. Ја верујем у своје играче и сигуран сам да хоћемо".

Клоп истиче да Ливерпул није већ уписао нова три бода.

"Морамо да уживамо у игри и атмосфери. Знамо како се игра у оваквим ситуацијама. У овакве утакмице не треба да улазите на начин да сами себи стварате већи притисак, да сами себи додајете терет. Ја волим овакве утакмице, волим пуне стадионе, људи долатзе да дају подршку свом тиму и то је фудбал, а ми на то треба да будемо спремни. И не треба да размишчјамо као да морамо овде да победимо, јер ће нам бити много теже против ПСЖ-а у Паризу или са Наполијем код куће. Не, ово је прилика да узмемо бодове. Дакле, прилика, ни мање, ни више од тога".

Упитан да ли је можда разговарао са својим некадашњим сарадником Жељком Бувачеом о Звезди, одговорио је: "Не, нисмо".

А да ли је, с обзиром на то да је и као играч и као тренер сарађивао са људима са овог простора, можда научио неке речи, одговорио је:

"Нажалост, компликован вам је језик. Играо сам са пар фудбалера из Србије и Хрватске, и верујем да могу добро да опсујем, али боље да вам не кажем".

Потом се досетио и изговорио на српском језику: "Слободан дан". 

"Да ли сам добро рекао? Е, то су стално питали моји саиграчи", поново је насмејао Клоп све у сали.

Фудбалер Енди Робертсон такође је одговарао на сијасет питања о атмосфери, рекавши да он и његови саиграчи воле такве утакмице и да је најважније да буду фокусирани на своју игру како би освојили нова три бода пред расплет у групи.

Међутим, имао је опаску за оно о чему многи причају - тунел који води од свлачионица до терена стадиона Звезде.

"Тунел је, заиста, невероватан. Биће, верујем, посебна атмосфера и очекујем тешку утакмицу. Али, то морамо да искористимо као предност, да не дозволимо да то утиче на нас. На Енфилду смо дали гол на време, добили самопоуздање, играли смо сигурно. Сутра ће бити другачије, видели смо како је Наполи играо, али имамо веру у себе", рекао је играч ЛИверпула.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар