Jirgen Klop je stvarno NORMALAN i veliki je car!

Trener Liverpula Jirgen Klop o atmosferi koja očekuje njegov tim, o Šaćiriju i politici, prekorevao engleske novinare zbog takvih pitanja, šalio se sa prevodiocem i izgovorio dve reči na srpskom jeziku. Aplauz!

Fudbal 05.11.2018 | 19:30
Jirgen Klop je stvarno NORMALAN i veliki je car!
U dokumentarnom filmu "You'll Never Walk Alone" nemačkog reditelja Andre Šafera, pojedine scene, logično, snimane su i u Liverpulu, oko i na stadionu Enfild.

Glavni junak filma, navijač Borusije iz Dortmunda, ugledavši veliku fotografiju Jirgena Klopa na tribini Enfilda, sa spoljne strane dobacuje svom sagovorniku, navijaču Liverpula, kroz smeh: "Ah, evo ga! Dali smo vam ga malo, pa će da se vrati kod nas".

Nije ni čudo što navijači Borusije i danas obožavaju Jirgena Klopa i žale za njim, jer je upravo onakav kakav je samog sebe "krstio" kad je predstavljan u Liverpulu - NORMALAN i VEOMA ZABAVAN.

U to su se večeras uverili i predstavnici srpskih medija, koji su bili na konferenciji za novinare pred duel 4. kola Lige šampiona Crvena zvezda - Liverpul (utorak od 18 časova na stadionu "Rajko Mitić, direktan prenos TV Arena sport).

Klop je pokazao, pre svega, da je čovek koji voli sport, ali i koji ume elegantno da "zavuče" u odgovorima, pa je tako prekorio engleske novinare koji su, osim za pitanja o atmosferi, uglavnom pitali o izostavljanju Đerdana Šaćirija iz tima.

Gospodine Klop, da li možete da nam objasnite svoju odluku da izostavite Šaćirija iz tima za meč protiv Crvene zvezde i kako je on to prihvatio? Ovako je glasilo prvo pitanje engleskih kolega.

"Mnogo puta sam donosio ovakve odluke i igrači su to uvek prihvatali. Tako i sada. Što se tiče prvog dela vašeg pitanja, klub je na sajtu već postavio saopštenje o ovome i SVAKO KO ZNA DA ČITA mogao je da ga pročita. Došli smo ovde kao fudbalski tim, predstavljamo jedan od najvećih klubova na svetu i došli smo da igramo fudbal. Zato smo ovde - da igramo fudbal, a ne da pričamo o politici i želimo da se fokusiramo na igru".

Drugi engleski novinar je potom ponovo pitao Klopa o Šaćiriju. Da li je ta njegova odluka zapravo mešanje politike u sport?

"Moj posao, a i vaš posao je da ovo gledamo isključivo kao sport. Mi poštujemo Srbiju i ovde smo da igramo fudbal. Politika uvek utiče na život, bar na planeti na kojoj ja živim, ali mi igramo fudbal, to je naš posao. Da budem iskren, ovo me najviše pitaju engleski novinari i pokušavaju da isprovociraju. Mi ne želimo nikakvu drugačiju priču osim fudbalske", odbrusio je Klop.

Svaki Klopov odgovor prevodilac je prepričavao, skraćivao na rečenicu, dve.

Čak je i Klop to primetio, iako ne govori srpski, pa se našalio:

"Nisam baš siguran da je srpski jezik toliko jednostavan i da se sa tako malo reči kaže sve".

Nakon što se u sali razglegao smeh, Klop je upitao predstavnike srpskih medija:

"Je l' ste razumeli i 'pohvatali' sve ovo?"

Dobio je potvrdan odgovor.

Klopu su, naravno, bila i postavljana pitanja o utakmici protiv Crvene zvezde, i pre svega, o atmosferi koja očekuje njegov tim. Upitan šta je najveći izazov za Liverpul sutra - to što ga očekuje ekipa koja godinu dana nije izgubila na svom terenu ili vrela atmosfera, Klop je odgovorio:

"Kombinacija ta dva. Bili smo jaki i veoma dobri u prethodnoj utakmici sa Zvezdom. Da nismo Crvena zvezda bi bila u igri i mogla je da nas ugrozi. Zato tu igru moramo da ponovimo u utorak uveče. Mi smo iz Liverpula i znamo kako atmosfera može da utiče. A da biste ohladili tu atmosferu, morate da igrate dobro, da budete najbolji i treba da budete spremni da odigrate veliku utakmicu. Ja verujem u svoje igrače i siguran sam da hoćemo".

Klop ističe da Liverpul nije već upisao nova tri boda.

"Moramo da uživamo u igri i atmosferi. Znamo kako se igra u ovakvim situacijama. U ovakve utakmice ne treba da ulazite na način da sami sebi stvarate veći pritisak, da sami sebi dodajete teret. Ja volim ovakve utakmice, volim pune stadione, ljudi dolatze da daju podršku svom timu i to je fudbal, a mi na to treba da budemo spremni. I ne treba da razmiščjamo kao da moramo ovde da pobedimo, jer će nam biti mnogo teže protiv PSŽ-a u Parizu ili sa Napolijem kod kuće. Ne, ovo je prilika da uzmemo bodove. Dakle, prilika, ni manje, ni više od toga".

Upitan da li je možda razgovarao sa svojim nekadašnjim saradnikom Željkom Buvačeom o Zvezdi, odgovorio je: "Ne, nismo".

A da li je, s obzirom na to da je i kao igrač i kao trener sarađivao sa ljudima sa ovog prostora, možda naučio neke reči, odgovorio je:

"Nažalost, komplikovan vam je jezik. Igrao sam sa par fudbalera iz Srbije i Hrvatske, i verujem da mogu dobro da opsujem, ali bolje da vam ne kažem".

Potom se dosetio i izgovorio na srpskom jeziku: "Slobodan dan". 

"Da li sam dobro rekao? E, to su stalno pitali moji saigrači", ponovo je nasmejao Klop sve u sali.

Fudbaler Endi Robertson takođe je odgovarao na sijaset pitanja o atmosferi, rekavši da on i njegovi saigrači vole takve utakmice i da je najvažnije da budu fokusirani na svoju igru kako bi osvojili nova tri boda pred rasplet u grupi.

Međutim, imao je opasku za ono o čemu mnogi pričaju - tunel koji vodi od svlačionica do terena stadiona Zvezde.

"Tunel je, zaista, neverovatan. Biće, verujem, posebna atmosfera i očekujem tešku utakmicu. Ali, to moramo da iskoristimo kao prednost, da ne dozvolimo da to utiče na nas. Na Enfildu smo dali gol na vreme, dobili samopouzdanje, igrali smo sigurno. Sutra će biti drugačije, videli smo kako je Napoli igrao, ali imamo veru u sebe", rekao je igrač LIverpula.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar