Прича: Фрка око цвијета? Он зна како је Матићу... Годинама!

Џејмс Меклин, бунтовни Ирац, већ седам јесени у Енглеској пролази кроз много оштрије околности од оних које су задесиле Немању Матића.

Фудбал 06.11.2018 | 23:10
Прича: Фрка око цвијета? Он зна како је Матићу... Годинама!
Због одлуке да не стави на дрес цвет мака, симбол страдања британских војника у Првом светском рату, Немања Матић ових дана пролази у блажој форми оно што се Ирцу Џејмсу Меклину догађа практично од када је 2011. године дошао у Енглеску.

Српски фудбалер објаснио је у понедељак да је његова одлука лична и да не може да носи цвет јер га подсећа на бомбардовање Србије у НАТО агресији 1999. године. Истог дана, у енглеским вестима "традиционално" се говори и о Меклину, бившем играчу Сандерленда, Вигана и Вест Брома, а сада члану Стоука.

Као и сваког новембра, Меклин је такође одбио да стави на себе симбол цвета мака, због сличних, личних разлога.

Сада већ искусни крилни фудбалер из Ирске рођен је 1989. у граду Дери, у Северној Ирској, и одрастао је у предграђу у којем је на "Крваву недељу" 1972. године британска војска убила 13 ненаоружаних цивила, углавном Ираца, док је 14. преминуо у болници.

Због таквог наслеђа свог места, Меклин је недуго после доласка у Енглеску отворено рекао да би носио цвет мака под условом да се тако одаје пошта само војницима страдалим у Првом светском рату.

"Људи имају свома мишљења и своја веровања. Тако и ја имам сопствено. Не жалим ни за чим и следеће и сваке године ћу урадити исту ствар, штагод то изазвало", рекао је он пре неколико година, признавши да је због оваквог мишљења трпео и претње смрћу.

У међувремену, навијачи противничких клубова су му звиждали, а он није мењао свој став и истицао је тетоважу на бутини са именом родног града (на горњој слици). Својим уверењима је остао доследан и минулог викенда, када није хтео да стави цвет на дрес у којем је одиграо утакмицу за Стоук против Мидлзброа.

После меча, током којег су га такође вређали, назвао је оне који су против њега "необразованим пећинским људима". Његов клуб, Стоук, чак се пре утакмице огласио саопштењем и објаснио да је Меклинов став и ове године исти, али то није помогло да га сачува од увреда.

После утакмице, Меклин је објавио на Инстаграму поруку онима који су га вређали. Рекао им је да му слободно добацују, певају и да у свом "империјалном арсеналу немају ништа што може сломити дух Ирца који не жели да буде сломљен".

Овог понеделка, Фудбалска асоцијација Енглеске покренула је поступак против Меклина због његових увреда на рачун оних који су му добацивали. У одговору на то, Меклин је написао на свом Инстаграм профилу емотивну поруку:

"Фудбалска асоцијација ме 'истражује' после суботњег догађаја. Због чега, заправо?

Сваке недеље у последњих седам година добијам константне секташке увреде и претње смрћу, гађају ме предметима, скандирају ми сваког викенда и то моја породица, жена и деца морају да слушају. На то (у асоцијацији) жмуре, не желе то да виде и да бар једном речју осуде.

Прошле године, док сам играо за Вест Бром против Хадерсфилда у гостима, догодио се инцидент у којем су учествовали њихови навијачи и то је било у ТВ прегледу утакмице. Камере су јасно то снимиле, али Фудбалска асоцијација је у одговору на жалбу саопштила да 'нема довољно доказа'.

Да је у питању боја коже неке особе или да је у питању нешто против муслимана или нечијег пола, онда би настала велика галама, све би кренуло у потпуно другачијем смеру и са тим би се суочили на другачији начин. Међутим, с обзиром на то да смо у питању ми Ирци католици, они на то зажмуре и никад ништа није било речено или урађено тим поводом", написао је Меклин.

Као једна од упечатљивијих Ирчевих епизода у Енглеској остао је и његов гест пред једну пријатељску утакмицу Вест Брома, када је "окренуо леђа" британској химни "Боже, чувај краљицу" ("Год Саве тхе Qуеен").

Погледајте тај потез, због којег је истицан у Ирској, али и очекивано оштро критикован у Енглеској. То је била једна од неколико сличних епизода његовог "рата", који траје већ седам година.



Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар