Priča: Frka oko cvijeta? On zna kako je Matiću... Godinama!

Džejms Meklin, buntovni Irac, već sedam jeseni u Engleskoj prolazi kroz mnogo oštrije okolnosti od onih koje su zadesile Nemanju Matića.

Fudbal 06.11.2018 | 23:10
Priča: Frka oko cvijeta? On zna kako je Matiću... Godinama!
Zbog odluke da ne stavi na dres cvet maka, simbol stradanja britanskih vojnika u Prvom svetskom ratu, Nemanja Matić ovih dana prolazi u blažoj formi ono što se Ircu Džejmsu Meklinu događa praktično od kada je 2011. godine došao u Englesku.

Srpski fudbaler objasnio je u ponedeljak da je njegova odluka lična i da ne može da nosi cvet jer ga podseća na bombardovanje Srbije u NATO agresiji 1999. godine. Istog dana, u engleskim vestima "tradicionalno" se govori i o Meklinu, bivšem igraču Sanderlenda, Vigana i Vest Broma, a sada članu Stouka.

Kao i svakog novembra, Meklin je takođe odbio da stavi na sebe simbol cveta maka, zbog sličnih, ličnih razloga.

Sada već iskusni krilni fudbaler iz Irske rođen je 1989. u gradu Deri, u Severnoj Irskoj, i odrastao je u predgrađu u kojem je na "Krvavu nedelju" 1972. godine britanska vojska ubila 13 nenaoružanih civila, uglavnom Iraca, dok je 14. preminuo u bolnici.

Zbog takvog nasleđa svog mesta, Meklin je nedugo posle dolaska u Englesku otvoreno rekao da bi nosio cvet maka pod uslovom da se tako odaje pošta samo vojnicima stradalim u Prvom svetskom ratu.

"Ljudi imaju svoma mišljenja i svoja verovanja. Tako i ja imam sopstveno. Ne žalim ni za čim i sledeće i svake godine ću uraditi istu stvar, štagod to izazvalo", rekao je on pre nekoliko godina, priznavši da je zbog ovakvog mišljenja trpeo i pretnje smrću.

U međuvremenu, navijači protivničkih klubova su mu zviždali, a on nije menjao svoj stav i isticao je tetovažu na butini sa imenom rodnog grada (na gornjoj slici). Svojim uverenjima je ostao dosledan i minulog vikenda, kada nije hteo da stavi cvet na dres u kojem je odigrao utakmicu za Stouk protiv Midlzbroa.

Posle meča, tokom kojeg su ga takođe vređali, nazvao je one koji su protiv njega "neobrazovanim pećinskim ljudima". Njegov klub, Stouk, čak se pre utakmice oglasio saopštenjem i objasnio da je Meklinov stav i ove godine isti, ali to nije pomoglo da ga sačuva od uvreda.

Posle utakmice, Meklin je objavio na Instagramu poruku onima koji su ga vređali. Rekao im je da mu slobodno dobacuju, pevaju i da u svom "imperijalnom arsenalu nemaju ništa što može slomiti duh Irca koji ne želi da bude slomljen".

Ovog ponedelka, Fudbalska asocijacija Engleske pokrenula je postupak protiv Meklina zbog njegovih uvreda na račun onih koji su mu dobacivali. U odgovoru na to, Meklin je napisao na svom Instagram profilu emotivnu poruku:

"Fudbalska asocijacija me 'istražuje' posle subotnjeg događaja. Zbog čega, zapravo?

Svake nedelje u poslednjih sedam godina dobijam konstantne sektaške uvrede i pretnje smrću, gađaju me predmetima, skandiraju mi svakog vikenda i to moja porodica, žena i deca moraju da slušaju. Na to (u asocijaciji) žmure, ne žele to da vide i da bar jednom rečju osude.

Prošle godine, dok sam igrao za Vest Brom protiv Hadersfilda u gostima, dogodio se incident u kojem su učestvovali njihovi navijači i to je bilo u TV pregledu utakmice. Kamere su jasno to snimile, ali Fudbalska asocijacija je u odgovoru na žalbu saopštila da 'nema dovoljno dokaza'.

Da je u pitanju boja kože neke osobe ili da je u pitanju nešto protiv muslimana ili nečijeg pola, onda bi nastala velika galama, sve bi krenulo u potpuno drugačijem smeru i sa tim bi se suočili na drugačiji način. Međutim, s obzirom na to da smo u pitanju mi Irci katolici, oni na to zažmure i nikad ništa nije bilo rečeno ili urađeno tim povodom", napisao je Meklin.

Kao jedna od upečatljivijih Irčevih epizoda u Engleskoj ostao je i njegov gest pred jednu prijateljsku utakmicu Vest Broma, kada je "okrenuo leđa" britanskoj himni "Bože, čuvaj kraljicu" ("God Save the Queen").

Pogledajte taj potez, zbog kojeg je istican u Irskoj, ali i očekivano oštro kritikovan u Engleskoj. To je bila jedna od nekoliko sličnih epizoda njegovog "rata", koji traje već sedam godina.



Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar