Ево како власт бирају Американци

Према анкети коју је спровео АБЦ/Wасхингтон Пост, демократски бирачи могли би сутра побиједити са односом 52% према 44%, а слична предвиђања износи и анкета НБЦ/Wалл Стреет Јоурнал.

Свијет 05.11.2018 | 13:48
Ево како власт бирају Американци
Грађани Америке сутра бирају представнике у Представничком дому Конгреса, као и једну трећину сенатских мјеста. Сутрашњи избори су заправо и својеврсни референдум  о Трамповом мандату, чији је степен одобравања рада тренутно 40%.

Представнички дом састоји се од 435 конгресмена који се бирају сваке двије године. Сенат има 100 чланова, а њихови мандати трају 6 година. Сваке двије године Сенат се обнавља парцијално, односно бира се трећина сенатских мјеста. Сутра ће бити бирано њих 35.

Републиканци тренутно контролишу Сенат, у којем имају тијесну већину (51-49), као и Представнички дом, у којем имају 236 конгресмена.

Демократе морају републиканцима „отети“ 25 мандата да би преузели већину у Представничком дому. Судећи по резултатима анкета, то је за њих врло изводиво. Ипак, демократе сутра бране 26 сенатских мјеста, док Републиканци бране само 9, због чега није вјероватно да ће преузети већину у Сенату.

Према анкети коју је спровео АБЦ/Wасхингтон Пост, демократски бирачи могли би сутра побиједити са односом 52% према 44%. Трампов контроверзни мандат повећаће излазност демократа на изборе. Према НБЦ/Wалл Стреет Јоурнал анкети, чак 85% каже како планира гласати. 

Излазност ће општенито бити висока. 80% регистрираних бирача, према анкети коју је спровео АБЦ/Wасхингтон Пост, планира изаћи на изборе. У анкети спроведеној дан прије избора 2014. године, 65% грађана је изразило намјеру да изађе на изборе, а 2010. 71% грађана.

Слична предвиђања износи и анкета НБЦ/Wалл Стреет Јоурнал, која каже да ће демократе на сутрашњим изборима однијети 55% гласова, док ће републиканци освојити 43%.

Према овој анкети, 84% Афроамериканаца се изјаснило да ће гласати за демократе, као и 57% припадника Латиноамериканаца. 57% жена такође ће гласати за демократе.

Анкета НБЦ/Wалл Стреет Јоурнал каже како 70% регистрованих бирача планира изаћи и гласати на сутрашњим изборима.

Ови су избори веома важни за предсједника Трампа. Освоје ли демократе већину у Представничком дому, биће много истрага везаних за њега и његове најближе сараднике, а дио демократа могао би кренути у поступак његова опозива.

(Агенције) 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

дудук

05.11.2018 13:08

Што тамо не смију красти, куповати, претити и сл. пред изборе, а нас подстичу на све то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

05.11.2018 13:30

Изборни систем је такав да их стално помало мијења и ставља пред суд народа,а они никада немогу да буду јачи од институција,за разлику од наших папака,лопова и моћи само једног човјека!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

либом етаки

05.11.2018 19:30

Искрен да будем не интересује ме много исход гласања, али ме живо интересује колико времена ће требати Американцима да саопште резултате избора, када је нашој ЦИК требало скоро мјесец дана да се изјасне о резултатима претходних општих избора у БиХ. Ех, јадни Амери, има да броје најмање три, четири мјесеца

ОДГОВОРИТЕ