Evo kako vlast biraju Amerikanci

Prema anketi koju je sproveo ABC/Washington Post, demokratski birači mogli bi sutra pobijediti sa odnosom 52% prema 44%, a slična predviđanja iznosi i anketa NBC/Wall Street Journal.

Svijet 05.11.2018 | 13:48
Evo kako vlast biraju Amerikanci
Građani Amerike sutra biraju predstavnike u Predstavničkom domu Kongresa, kao i jednu trećinu senatskih mjesta. Sutrašnji izbori su zapravo i svojevrsni referendum  o Trampovom mandatu, čiji je stepen odobravanja rada trenutno 40%.

Predstavnički dom sastoji se od 435 kongresmena koji se biraju svake dvije godine. Senat ima 100 članova, a njihovi mandati traju 6 godina. Svake dvije godine Senat se obnavlja parcijalno, odnosno bira se trećina senatskih mjesta. Sutra će biti birano njih 35.

Republikanci trenutno kontrolišu Senat, u kojem imaju tijesnu većinu (51-49), kao i Predstavnički dom, u kojem imaju 236 kongresmena.

Demokrate moraju republikancima „oteti“ 25 mandata da bi preuzeli većinu u Predstavničkom domu. Sudeći po rezultatima anketa, to je za njih vrlo izvodivo. Ipak, demokrate sutra brane 26 senatskih mjesta, dok Republikanci brane samo 9, zbog čega nije vjerovatno da će preuzeti većinu u Senatu.

Prema anketi koju je sproveo ABC/Washington Post, demokratski birači mogli bi sutra pobijediti sa odnosom 52% prema 44%. Trampov kontroverzni mandat povećaće izlaznost demokrata na izbore. Prema NBC/Wall Street Journal anketi, čak 85% kaže kako planira glasati. 

Izlaznost će opštenito biti visoka. 80% registriranih birača, prema anketi koju je sproveo ABC/Washington Post, planira izaći na izbore. U anketi sprovedenoj dan prije izbora 2014. godine, 65% građana je izrazilo namjeru da izađe na izbore, a 2010. 71% građana.

Slična predviđanja iznosi i anketa NBC/Wall Street Journal, koja kaže da će demokrate na sutrašnjim izborima odnijeti 55% glasova, dok će republikanci osvojiti 43%.

Prema ovoj anketi, 84% Afroamerikanaca se izjasnilo da će glasati za demokrate, kao i 57% pripadnika Latinoamerikanaca. 57% žena takođe će glasati za demokrate.

Anketa NBC/Wall Street Journal kaže kako 70% registrovanih birača planira izaći i glasati na sutrašnjim izborima.

Ovi su izbori veoma važni za predsjednika Trampa. Osvoje li demokrate većinu u Predstavničkom domu, biće mnogo istraga vezanih za njega i njegove najbliže saradnike, a dio demokrata mogao bi krenuti u postupak njegova opoziva.

(Agencije) 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

duduk

05.11.2018 13:08

Što tamo ne smiju krasti, kupovati, pretiti i sl. pred izbore, a nas podstiču na sve to.

ODGOVORITE
Name

Nikola

05.11.2018 13:30

Izborni sistem je takav da ih stalno pomalo mijenja i stavlja pred sud naroda,a oni nikada nemogu da budu jači od institucija,za razliku od naših papaka,lopova i moći samo jednog čovjeka!?

ODGOVORITE
Name

libom etaki

05.11.2018 19:30

Iskren da budem ne interesuje me mnogo ishod glasanja, ali me živo interesuje koliko vremena će trebati Amerikancima da saopšte rezultate izbora, kada je našoj CIK trebalo skoro mjesec dana da se izjasne o rezultatima prethodnih opštih izbora u BiH. Eh, jadni Ameri, ima da broje najmanje tri, četiri mjeseca

ODGOVORITE