САД обновио санкције Ирану

Сједињене Америчке Државе (САД) од данас су обновиле све санкције Ирану које су претходно укинуте постизањем међународног споразума о иранском нуклеарном програму, јавља агенција Анадолија.

Свијет 05.11.2018 | 10:56
САД обновио санкције Ирану
Амерички државни секретар Мике Помпео и министар трезора САД-а Стевен Мунцхин су прошле седмице најавили да ће од данас на снагу поново ступити санкције које се односе на иранску енергетику, бродоградњу, транспорт и финансијски сектор.
 
То је друга етапа обнављања санкција Ирану након што је амерички предсједник Доналд Трумп у мају ове године донио одлуку о повлачењу из међународног споразума о иранском нуклеарном програму.
 
Трумпова администрација санкцијама врши притисак на иранску власт од које тражи испуњење листе од 12 захтјева за укидање санкција.
 
Званични Wасхингтон данас је на црну листу ставио још 700 правних и физичких лица из Ирана, а главни циљ америчке власти је да значајно редукује ирански извоз гаса. 
 
Споразум о иранском нуклеарном споразуму постигла је група коју су поред САД-а чиниле преостале четири сталне чланице Савјета безбједности Уједињених нација, Француска, Кина, Русија и Велика Британија те Њемачка.
 
Све потписнице поштују провођење споразума и критикују америчко повлачење.

(Анадолија)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

САД не држе договоре

05.11.2018 10:12

Чист примјер да са САД не треба потписивати било какав споразум јер они ништа не поштују и све државе требају долар замијенит националном валутом па нек је САД сама себи штампа и нек сама себи продаје производе у доларима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јаса

05.11.2018 16:00

Браво прави коментар