SAD obnovio sankcije Iranu

Sjedinjene Američke Države (SAD) od danas su obnovile sve sankcije Iranu koje su prethodno ukinute postizanjem međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu, javlja agencija Anadolija.

Svijet 05.11.2018 | 10:56
SAD obnovio sankcije Iranu
Američki državni sekretar Mike Pompeo i ministar trezora SAD-a Steven Munchin su prošle sedmice najavili da će od danas na snagu ponovo stupiti sankcije koje se odnose na iransku energetiku, brodogradnju, transport i finansijski sektor.
 
To je druga etapa obnavljanja sankcija Iranu nakon što je američki predsjednik Donald Trump u maju ove godine donio odluku o povlačenju iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu.
 
Trumpova administracija sankcijama vrši pritisak na iransku vlast od koje traži ispunjenje liste od 12 zahtjeva za ukidanje sankcija.
 
Zvanični Washington danas je na crnu listu stavio još 700 pravnih i fizičkih lica iz Irana, a glavni cilj američke vlasti je da značajno redukuje iranski izvoz gasa. 
 
Sporazum o iranskom nuklearnom sporazumu postigla je grupa koju su pored SAD-a činile preostale četiri stalne članice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, Francuska, Kina, Rusija i Velika Britanija te Njemačka.
 
Sve potpisnice poštuju provođenje sporazuma i kritikuju američko povlačenje.

(Anadolija)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

SAD ne drže dogovore

05.11.2018 11:12

Čist primjer da sa SAD ne treba potpisivati bilo kakav sporazum jer oni ništa ne poštuju i sve države trebaju dolar zamijenit nacionalnom valutom pa nek je SAD sama sebi štampa i nek sama sebi prodaje proizvode u dolarima.

ODGOVORITE
Name

jasa

05.11.2018 17:00

Bravo pravi komentar