Гдје су милијарде од Гадафија?!

Министарство правосуђа Белгије отворило је истрагу о сумњама на нестанак пет милијарди евра с замрзнутих рачуна бившег либијског вође Моамера Гадафија у тамошњим банкама.

Свијет 04.11.2018 | 18:50
Гдје су милијарде од Гадафија?!
Према информацијама о истрази које су процуриле у белгијске медије, постоје назнаке да су с Гадафијевих рачуна 'нестале' камате зарачунате на главницу која је замрзнута прије седам година након што су га демократске либијске снаге свргнуле и погубиле у грађанском који траје и дан данас.

"Белгија истражује преусмјеравања новца с Гадафијевих рачуна у њиховим банкама у корист снага које се боре у либијском рату", наводи портал Еуропапресс.ес., преносећи наводе белгијских медија да је на тамошњој политичкој сцени већ дошло до размјене оптужби ко је дозволио да се Гадафијев новац трансферира у Либију.

Оптужбе, према наводима белгијских медија, иду према министру вањских послова Белгије Дидиеру Реyндерсу. Реyндерс је био министар финасија у Влади премијера Хермана Ван Ромпуyа између 2008. и 2011.

За учешће у наводно пребацивању Гадафијевог новца у Либији како би се финансирао грађански рат, Реyндерса терети заступник у федералном парламенту Георгес Гилкинет, наводећи као је Реyндерс једини као тадашњи министар финансија могао допустити манипулације Гадафијевим новцем.

Белгијски медији баратају подацима да је на рачунима у Белгији покојни либијски вођа до свргнућа склонио око 14 милијарди евра. Радило се о депозитима у четири банке, од чега највише у Еуроцлеар банци, 12 милијарди и 800 милиона евра. 

Дио медија у Белгији спорним сматра саму одлуку белгијских власти да се допусти зарачунавање камата на Гадафијеве депозите који су блокирани одлуком Савјета безбједности УН из 2011. То је, према истим изворима, учињено управо с намјером да се камате, које нису обухваћене споменутом одлуком УН-а, исплаћују странама у либијском грађанском рату које уживају подршку савезника у међународној заједници, предвођених САД-ом и Француском, које су учествовале у свргавању Гадафија.



Руски портал Спутњик наводи и како фали значајан дио главнице замрзнутих депозита покојног либијског вође. Наводно је приликом истраге белгијских власти о прању новца преко 'Гадафијевих' рачуна током 2017. откривено да се на њима налази тек шест милијарди евра.

Савјет безбједности УН замрзнуло је Гадафијеву имовину заводећи санкције Либији због кршења људских права за вријеме Гадафијева режима. Био је то увод у насилну смјену режима и грађански рат у којем је земља подијељена на више влада, парламената и територијалних, међусобно, независних и супротстављених цјелина.

Процјењује се да је након демократских промјена у сукобима у Либији погинуло неколико десетина хиљада људи, док се најмање пола милиона Либијаца дало у избјеглиштво, како унутар саме државе, тако и изван ње.

Бивши француски предсједник Ницолас Саркозy такође је оптужен за утају либијских јавних средстава. Правосудна истрага почела је 2013.  након што је интернетски лист Медиапарт објавио тврдње да је режим либијског челника Моамера Гадафија суфинанцирао Саркозyјеву кампању 2007. с око 50 милиона еура.

Саркозy је демантирао незаконито финанцирање своје кампање и одбацио је наводе о либијском финансирању као "гротескне", али с друге стране долазиле су оптужбе да је управо Фанцуска пожуривала напад на Либију како би се заташале мутне финансијске трансакције између Гадафија и Саркозyа.

Значајна либијска средства нестала су и у Аустрији, али и у неколико других европских држава.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Бањалука

04.11.2018 19:29

Француска стока

ОДГОВОРИТЕ