Gdje su milijarde od Gadafija?!

Ministarstvo pravosuđa Belgije otvorilo je istragu o sumnjama na nestanak pet milijardi evra s zamrznutih računa bivšeg libijskog vođe Moamera Gadafija u tamošnjim bankama.

Svijet 04.11.2018 | 18:50
Gdje su milijarde od Gadafija?!
Prema informacijama o istrazi koje su procurile u belgijske medije, postoje naznake da su s Gadafijevih računa 'nestale' kamate zaračunate na glavnicu koja je zamrznuta prije sedam godina nakon što su ga demokratske libijske snage svrgnule i pogubile u građanskom koji traje i dan danas.

"Belgija istražuje preusmjeravanja novca s Gadafijevih računa u njihovim bankama u korist snaga koje se bore u libijskom ratu", navodi portal Europapress.es., prenoseći navode belgijskih medija da je na tamošnjoj političkoj sceni već došlo do razmjene optužbi ko je dozvolio da se Gadafijev novac transferira u Libiju.

Optužbe, prema navodima belgijskih medija, idu prema ministru vanjskih poslova Belgije Didieru Reyndersu. Reynders je bio ministar finasija u Vladi premijera Hermana Van Rompuya između 2008. i 2011.

Za učešće u navodno prebacivanju Gadafijevog novca u Libiji kako bi se finansirao građanski rat, Reyndersa tereti zastupnik u federalnom parlamentu Georges Gilkinet, navodeći kao je Reynders jedini kao tadašnji ministar finansija mogao dopustiti manipulacije Gadafijevim novcem.

Belgijski mediji barataju podacima da je na računima u Belgiji pokojni libijski vođa do svrgnuća sklonio oko 14 milijardi evra. Radilo se o depozitima u četiri banke, od čega najviše u Euroclear banci, 12 milijardi i 800 miliona evra. 

Dio medija u Belgiji spornim smatra samu odluku belgijskih vlasti da se dopusti zaračunavanje kamata na Gadafijeve depozite koji su blokirani odlukom Savjeta bezbjednosti UN iz 2011. To je, prema istim izvorima, učinjeno upravo s namjerom da se kamate, koje nisu obuhvaćene spomenutom odlukom UN-a, isplaćuju stranama u libijskom građanskom ratu koje uživaju podršku saveznika u međunarodnoj zajednici, predvođenih SAD-om i Francuskom, koje su učestvovale u svrgavanju Gadafija.Ruski portal Sputnjik navodi i kako fali značajan dio glavnice zamrznutih depozita pokojnog libijskog vođe. Navodno je prilikom istrage belgijskih vlasti o pranju novca preko 'Gadafijevih' računa tokom 2017. otkriveno da se na njima nalazi tek šest milijardi evra.

Savjet bezbjednosti UN zamrznulo je Gadafijevu imovinu zavodeći sankcije Libiji zbog kršenja ljudskih prava za vrijeme Gadafijeva režima. Bio je to uvod u nasilnu smjenu režima i građanski rat u kojem je zemlja podijeljena na više vlada, parlamenata i teritorijalnih, međusobno, nezavisnih i suprotstavljenih cjelina.

Procjenjuje se da je nakon demokratskih promjena u sukobima u Libiji poginulo nekoliko desetina hiljada ljudi, dok se najmanje pola miliona Libijaca dalo u izbjeglištvo, kako unutar same države, tako i izvan nje.

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy takođe je optužen za utaju libijskih javnih sredstava. Pravosudna istraga počela je 2013.  nakon što je internetski list Mediapart objavio tvrdnje da je režim libijskog čelnika Moamera Gadafija sufinancirao Sarkozyjevu kampanju 2007. s oko 50 miliona eura.

Sarkozy je demantirao nezakonito financiranje svoje kampanje i odbacio je navode o libijskom finansiranju kao "groteskne", ali s druge strane dolazile su optužbe da je upravo Fancuska požurivala napad na Libiju kako bi se zatašale mutne finansijske transakcije između Gadafija i Sarkozya.

Značajna libijska sredstva nestala su i u Austriji, ali i u nekoliko drugih evropskih država.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Banjaluka

04.11.2018 20:29

Francuska stoka

ODGOVORITE