Ђоковић: Најбољи меч у ком сам играо ове године!

Новак Ђоковић истакао је Федереров сервис као главни проблем који је имао у полуфиналу Мастерса у Паризу.  Непобедив сам! Најбољи српски тенисер савладао Роџера Федерера у полуфиналу мастерса у Паризу после три сата врхунског тениса и велике драме - 2:1.

Тенис 04.11.2018 | 12:00
Ђоковић: Најбољи меч у ком сам играо ове године!
Ђоковић је победио Федерера 7:6, 5:7, 7:6 и пласирао се у финале последњег Мастерса сезоне.

"Имали смо епске дуеле током нашег ривалства. Квалитетан тенис. Поред меча са Надалом у полуфиналу Вимблдона, овај је дефинитивно био најузбудљивији ове године, вероватно најквалитетнији тениски меч у којем сам учествовао. Али било је и очекивано, јер кад играм против Роџера, знам да морам дати најбоље од себе да бих га победио. Због тога су наша ривалства и мечеви тако посебни", рекао је Ђоковић. 

Ђоковић ће у финалу играти против неочекиваног ривала, Руса Карена Хачанова. 

"Био сам и у горим ситуацијама, што се тиче времена између мечева и тога како се осећам. Играли смо три сата наравно да је то извукло енергију из мене. Али познајем себе. Знам да могу да се опоравим и потрудићу се да то урадим. Карен је заслужено у финалу. Осим једног меча све је добио без изгубљеног сета. Ово му је прво финале Мастерса. Игра одличан тенис. Добар је из задњег дела терена. Веома снажан. Сјајно сервиреа. Мислим да је ово најбољи тенис који сам видео од њега. Сигурно ће бити много мотивисан да освоји титулу. Нема ништа да изгуби. Очекујем узбудљиво финале".

Ђоковић се током меча са Федерером доста мучио са форхенд ударцима. 

"Квалитет његовог сервиса је био невероватан, искрено. Сервис му је увек било снажно оружје. Али вечерас је дивно погађао, мешао. Иако се на ритерну осећам комфорно, има мечева где је противник у ритму. Одлично је сервирао. Ту не могу много да урадим. Само да чекам своју прилику и да је искористим када дође. Мислим да је требало да одиграм бољи ритерн на други сервис. Нисам ударао чисто као што обично то радим. Али, опет, то је због његовог одличног сервиса". 

Новак је победио једног од најбољих играча свих времена иако није искористио ниједну од чак 12 брејк прилика. 

"Не догађа се често да не направим ниједан брејк, без обзира против кога играм, посебно не ако имам 12 шанси. Већину брејк шанси је добро сервирао, имао је сјајне ударце. Било је неколико поена где сам био близу и неколико у којима је имао срећне ударце. Дешава се. Опет, свака њему част. Увек очекујеш да одигра најбољи поен када је битно. Због тога је то што јесте", закључио је Ђоковић. 

„Ја сам Новак Ђоковић, тренутно сам први тенисер света и непобедив сам“.

Ову поруку послао је велики српски ас победом у епском мечу против Роџера Федереа у полуфиналу мастерса у Паризу – 2:1 (7:6, 5:7, 7:6). Знали смо то пре овог дуела, али сада је још једном виђеном: Ђоковић је мајстор психолошких драми, човек који концентрацијом ломи и највеће. Тако је било и ове вечери у главном граду Француске.

Током тај-брејка трећег сета Федерер је пао под огромним оптерећењем. Почео је да прави дупле грешке и изугбио у 47.међусобном дуелу против Новака Ђоковића. Није то ни битно.

Најважније је да је Ђоковић поново први и непобедив. За тријумф против вечитог ривала било му је потребно више од три сата и много пропуштених брејк шанси, али овако је слађе....

Много тога је поправио Новак Ђоковић у другом делу сезоне, али вечерас смо против Роџара Федерера видели екранизацију психолошке стабилности. Баш као некад. Није било изгубљеног лопте, нити изгубљеног пенала.

Вечити ривали светског тениса, у својеврсном класику, приредили су публици у Паризу спетакл. Правби атомски тенис. Извештачи из града светлости су чак и написали – бриљатан тенис. Током првог сета Ђоковић је константно био у предности. Међутим, ни Федерер није пуштао свој сервис. Са огромном дозом самопоуздања играо је и Швајцарац, али се повукао у осмом гему. Тај део игре трајао је више од 10 минута. Новак је имао три брејк лопте, али је коначан ударац задао Федерер.

До тај-брејка. У том 13.гему Новак је био смиренији и повео са 1:0.

Сличан сценарио видели смо и у другом сету. Не постоји у спорту накнадна памет, али... Можда би се име победника у париском полуфиналу раније исписало да је Ђоковић искористио прву шансу за брејк. И то у првом гему другог сета. Недостајало је Новаку мало више концентрације, две атипичне грешке коштале су га вођства.

Овако, свестан да је добио вештачко дисање Швајцарац је дигао ниво игре. Лако је добио гемове на свој сервис и напипао кризу у Новаковој игри. Духови нервозе почели су да једу Ђоковићеву концентрацију када је то  било најтребније. Ево и неколико податак: првих 10 брејк лопти најбољи тенисер није успео да претвори у поене. Под таквим утицајем Ђоковић је одиграо најлошији гем када то није смео. Швајцарац је стигао до изједначења – 7:5.

Јурили су се Федерер и Ђоковић, а публика у Паризу је уживала. Био је то један од спортских спектакала који ће се дуго препричавати. Стално су били на бранику један другом, поништвали су ривалове предности. И права је штета што у осмом гему Ђоковић није искористио две брејк лопте. Опет је Швајцарац демонстрирао челичне живце у тренуцима амбиса. Са два винера је поништио предност српског тенисера. И пробудио Новакове емоције. Страдао је рекет. Али ускоро је страдао и и Федерер.

Финале Париза између Ђоковића и Хачанова на програму је у недељу од 15 часова.

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар